Basislab in bibliotheek van start
04-01-2023
IEDERE DINSDAG VAN 15.00 UUR TOT 16.30 UUR

Basislab in bibliotheek van start

De negenjarige Iris is dinsdagmiddag in de bibliotheek uiterst geconcentreerd bezig met het ontwerpen en vervaardigen van een eigen sleutelhanger. Aan haar zijde een vrijwilliger die haar wegwijs maakt in het computerprogramma. En zowaar het lukt. Na alle inspanningen rolt er uit de lasersnijder een unieke sleutelhanger van vilt met haar naam erop.

 

Basislab in alle Twentse gemeenten

Iris is een van de kinderen die zijn afgekomen op het allereerste Basislab in het Kulturhus. Vanaf nu kunnen geïnteresseerden – kinderen, maar ook volwassenen - iedere dinsdagmiddag aan een bepaalde techniek proeven. De ene maand lasersnijden, de andere keer 3D-printen of leren hoe een borduurmachine werkt. Steeds is het een andere techniek die centraal staat en het doel ervan is om kinderen zich te laten verdiepen in technologie, digitalisering en maakprocessen. Het initiatief daarvoor is een jaar geleden genomen door Tetem en omarmd door alle Twentse gemeenten. Tetem organiseerde al workshops in de schoolvakanties op veel plekken, waaronder in Borne. Het Basislab op vaste dagen in de week is een uitbreiding van de activiteiten.

 

Uitproberen

Mathilde Zoetebier van de Bibliotheek Borne is enthousiast over het Basislab en de grote belangstelling op deze eerste dag. Er komen meer kinderen dan waarvoor plek is. “Er is in eerste instantie ruimte voor vier personen. Dat komt ook omdat de vrijwilligers er nog in moeten komen en we daarom in eerste instantie gaan voor één vrijwilliger op iedere aanmelder. Het is voor ons allemaal een beetje uitproberen.” De kinderen die ‘achter het net vissen’ gaan echter ook niet met lege handen naar huis. Voor hen is er een knutselpakketje van een robot.

 

Het Basislab is iedere dinsdag geopend van 15.00 uur tot 16.30 uur. Aanmelden kan via de website van het Kulturhus. “Iedereen is welkom. Als er volwassenen geïnteresseerd zijn in de aangeboden techniek, dan mogen ze gerust meedoen.” Er zijn geen kosten aan verbonden. “De eerste drie maanden is het sowieso gratis. Daarna zien we wel verder.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Dansmarietjes Toet'nbloazers winnen ‘Fleringen’

Eindelijk mocht het weer in Fleringen. Het Dansmariekeconcours, georganiseerd door de...
30-01-2023

Fraaie gift voor het Bussemakerhuis

In totaal is er 2.451 uur aan gewerkt, dat zijn ruim 61 werkweken van 40 uur. Ria Petter uit...
26-01-2023

Joost eindelijk Stadsprins…

Hij moest er lang op wachten. Op 18 maart vorig jaar werd Joost Withag van De...
22-01-2023

Jong, onwies en maf… wát een poppenkast!

Hoe gekker hoe mooier, hoe meer kabaal hoe liever… Dat is kortgezegd de alleszeggende...
15-01-2023

Frank en Jasper aanvoerders Kolkleu

Frank Hofstede en Jasper Kemna vormen het nieuwe prinsenpaar van de Kolkleu in Hertme. Tijdens...
13-01-2023

The Analogues met Hello Goodbye in Hertme

In 1966 stopten The Beatles met optreden. Het verhaal is bekend: geen zin meer in de hysterische...
12-01-2023