‘Alle zekerheden gesteld om De Lemerij te behouden’
MONUMENTALE STATUS MOET ALLEEN NOG IN HENGELO GEREGELD WORDEN

‘Alle zekerheden gesteld om De Lemerij te behouden’

Volgens wethouder Martin Velten is het altijd de intentie geweest om de monumentale boerderij De Lemerij op bedrijventerrein De Veldkamp te behouden. “Door allerlei berichten in de pers zijn er onduidelijkheden ontstaan, maar één ding is duidelijk: het is een gemeentelijk monument en dat is ook zo afgesproken toen de grond waarop het onroerend goed staat naar Hengelo ging”, antwoordde de wethouder op vragen van Ernst Janssen (D66 - foto in de tekst) in de raadsvergadering dinsdagavond.
 

Commotie

De aanleiding van de recente commotie is het verlagen van de prijs van de kavel en het afwaarderen van de boerderij met opstallen. Omdat er een eis op ligt dat onroerend goed en een aantal bomen bewaard moeten blijven, is het geheel minder aantrekkelijk voor investeerders dan andere grond op het bedrijventerrein dat gezamenlijk door Hengelo en Borne ontwikkeld wordt. In de pers verschenen artikelen die suggereerden dat dit wel eens het einde kon betekenen van De Lemerij, wat allerlei alarmbellen af deed gaan bij onder andere het Wijkcomité Wensink-Zuid en de Heemkundevereniging Borne. Immers het historische schipperscafé Klaas aan de Brug was ook al gesneuveld in de plannen van het oprukkende bedrijventerrein en dat lot moest De Lemerij bespaard blijven.
 

Monumentenstatus in Hengelo nog niet geregeld

Wat de kwestie ingewikkeld maakt is dat de boerderij en opstallen eigendom zijn van de gemeente Borne, maar sinds een grenscorrectie in de gemeente Hengelo liggen. De monumentenstatus in Borne heeft daardoor minder waarde en had overgenomen moeten worden door Hengelo om dezelfde rechtsbescherming te behouden. Borne was in de veronderstelling dat dit ook was geregeld, maar dat blijkt toch niet het geval. “We hebben het nog even goed nagekeken en het blijkt dat wij daar als eigenaar formeel akkoord voor moeten geven.” Op 13 februari werd dat akkoord door Hengelo alsnog gevraagd om de procedure tot aanwijzing van gemeentelijk monument in gang te kunnen zetten. “Allemaal een beetje omslachtig”, vindt Velten.
 

Behoud is de intentie

De intentie is in ieder geval van beide zijden om het monument te beschermen. “Alle zekerheden zijn gesteld om het erfgoed te behouden voor het nageslacht. Als de kavel verkocht wordt, dan zullen wij als eigenaar van de gebouwen goed in de gaten houden dat dit geregeld is”, verzekerde hij. Een motie van D66 om dit nog eens te benadrukken vond de wethouder dan ook niet nodig. En dat was de rest van de gemeenteraad het met hem eens. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Nico — 22 feb 2023
Ja, ja. De toekomst zal het uitwijzen. De gemeenteraad alsmede de bevolking van de gemeente Borne is de afgelopen jaren vaker achteraf onaangenaam verrast. Eén keer (te snel) gesloopt, laat in deze situatie (helaas) geen weg terug, dat moge duidelijk zijn.

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024