Vragen over warmtenet Twence
NAAR AANLEIDING VAN MOTIE PROVINCIALE STATEN

Vragen over warmtenet Twence

Vorige week nam Provinciale Staten een motie aan waarin werd opgeroepen om bij subsidiëring van nieuwe warmtenetten uiterst terughoudend te zijn als het gaat om warmtenetten die gevoed worden door warmte uit afvalverbranding. In Twente is zo’n warmtenet in ontwikkeling, waarbij warmte uit verbranding van restafval bij Twence gebruikt zou worden.
 

‘Uitfasering afvalverbranding’

Provinciale Staten vindt dit niet passen bij het streven naar een circulaire economie, waarbij steeds meer stoffen gerecycled worden. Mede ook omdat er bij afvalverbranding stikstof vrijkomt wil men dat de provincie in gesprek gaat met Twence om te bezien op welke wijze de provincie een ondersteunende rol kan spelen om tot uitfasering van afvalverbranding te komen.
 

Vragen Borne-Nu

Borne-Nu heeft naar aanleiding hiervan een aantal vragen aan het college gesteld. Raadslid Arthur Lammers (foto in de tekst) wil weten wat de nieuwe koers van de provincie voor gevolgen heeft. Zowel voor inwoners die worden aangesloten op het warmtenet van Twence, als voor de gemeente als aandeelhouder en als aanbieder van afval.
 

Daarnaast vraagt hij wat de alternatieve warmtebronnen zouden kunnen zijn voor zo’n Twents warmtenet, waardoor Twence eventueel wel voor subsidie in aanmerking zou kunnen komen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 06 mrt 2023
Ik raad alle "aanhangers" van een warmtenet aan om de uitzending van Radar van vandaag 6/3 nog maar eens te bekijken.....
Ron Hartman — 01 mrt 2023
Fijn dat deze commerciele tak van Twence aan de broekriem wordt gepakt. De waanzin en geldzucht ging overheersen bij de steeds groter wordende (en geplande) warmtenetten uit commercieel oogpunt, waar extra biomassa centrales bij moeten. Huisvuil schoon verbranden? Prima. Daarnaast heel critisch kijken naar Biomassa om vooral te kunnen groeien.
Raimond — 28 feb 2023
Heerlijk om te lezen al die nuances en top onderbouwingen!
Geen idee waarom er weer geschreeuwd wordt dat je de hoofdprijs betaald, er nooit meer vanaf komt enz.
Volkomen onzin. Wat wel goed is dat er kritisch gekeken wordt naar de manier van opwekken, daar mag je zeker wat van vinden.
Dirk — 28 feb 2023
Het er niet meer vanaf komen als consument/klant geldt voor elke vorm van warmtenet cq stadsverwarming, om maar te zwijgen van het betalen van de hoofdprijs in iedere vorm voor het leveren van deze energie. Overstappen naar een ander, ho maar. Eenmaal verbonden, altijd verbonden....
Michiel — 28 feb 2023
Terecht, als je eenmaal aan zo?n bedrijf bent verbonden met een warmtenet kom je er nooit meer vanaf, het zelfde geldt voor urenco en andere grootindustrie. Voor die bedrijven is het een kapstok om de samenleving afhankelijk van hen te houden.

Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad in grote meerderheid in met de realisatie van 20-24...
30-05-2023

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023