Vragen over warmtenet Twence
NAAR AANLEIDING VAN MOTIE PROVINCIALE STATEN

Vragen over warmtenet Twence

Vorige week nam Provinciale Staten een motie aan waarin werd opgeroepen om bij subsidiëring van nieuwe warmtenetten uiterst terughoudend te zijn als het gaat om warmtenetten die gevoed worden door warmte uit afvalverbranding. In Twente is zo’n warmtenet in ontwikkeling, waarbij warmte uit verbranding van restafval bij Twence gebruikt zou worden.
 

‘Uitfasering afvalverbranding’

Provinciale Staten vindt dit niet passen bij het streven naar een circulaire economie, waarbij steeds meer stoffen gerecycled worden. Mede ook omdat er bij afvalverbranding stikstof vrijkomt wil men dat de provincie in gesprek gaat met Twence om te bezien op welke wijze de provincie een ondersteunende rol kan spelen om tot uitfasering van afvalverbranding te komen.
 

Vragen Borne-Nu

Borne-Nu heeft naar aanleiding hiervan een aantal vragen aan het college gesteld. Raadslid Arthur Lammers (foto in de tekst) wil weten wat de nieuwe koers van de provincie voor gevolgen heeft. Zowel voor inwoners die worden aangesloten op het warmtenet van Twence, als voor de gemeente als aandeelhouder en als aanbieder van afval.
 

Daarnaast vraagt hij wat de alternatieve warmtebronnen zouden kunnen zijn voor zo’n Twents warmtenet, waardoor Twence eventueel wel voor subsidie in aanmerking zou kunnen komen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 06 mrt 2023
Ik raad alle "aanhangers" van een warmtenet aan om de uitzending van Radar van vandaag 6/3 nog maar eens te bekijken.....
Ron Hartman — 01 mrt 2023
Fijn dat deze commerciele tak van Twence aan de broekriem wordt gepakt. De waanzin en geldzucht ging overheersen bij de steeds groter wordende (en geplande) warmtenetten uit commercieel oogpunt, waar extra biomassa centrales bij moeten. Huisvuil schoon verbranden? Prima. Daarnaast heel critisch kijken naar Biomassa om vooral te kunnen groeien.
Raimond — 28 feb 2023
Heerlijk om te lezen al die nuances en top onderbouwingen!
Geen idee waarom er weer geschreeuwd wordt dat je de hoofdprijs betaald, er nooit meer vanaf komt enz.
Volkomen onzin. Wat wel goed is dat er kritisch gekeken wordt naar de manier van opwekken, daar mag je zeker wat van vinden.
Dirk — 28 feb 2023
Het er niet meer vanaf komen als consument/klant geldt voor elke vorm van warmtenet cq stadsverwarming, om maar te zwijgen van het betalen van de hoofdprijs in iedere vorm voor het leveren van deze energie. Overstappen naar een ander, ho maar. Eenmaal verbonden, altijd verbonden....
Michiel — 28 feb 2023
Terecht, als je eenmaal aan zo?n bedrijf bent verbonden met een warmtenet kom je er nooit meer vanaf, het zelfde geldt voor urenco en andere grootindustrie. Voor die bedrijven is het een kapstok om de samenleving afhankelijk van hen te houden.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024