Dr. Kick Bras spreekt over de groene spiritualiteit van Thomas Merton

MRT

31

Dr. Kick Bras spreekt over de groene spiritualiteit van Thomas Merton

20.00 Potkaamp

Op vrijdag 31 maart organiseert het Team Groen geloven van de Protestantse gemeente Borne een lezing van dr. Kick Bras over de monnik Thomas Merton en zijn denken over Groene spiritualiteit. Locatie: de vernieuwde Potkaamp, Potkampstraat 11 te Borne.
 

De lezing begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/ thee. Toegang: een vrije gift. Opgave is niet nodig. De avond duurt tot 22.00 uur. Iedereen is van harte welkom!
 

De Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton – misschien wel de beroemdste monnik van de twintigste eeuw – was een groot natuurliefhebber. Hij trok zich steeds vaker terug in de prachtige omgeving van zijn abdij en leefde uiteindelijk als kluizenaar in het bos. Zijn dagboeken getuigen van zijn intense, spirituele natuurervaring die voortkomt uit een mystieke verbondenheid met alle leven, en daarin met de Levensbron. Deze natuurmystiek leidde tot een steeds openlijker kritiek op de exploitatie van de schepping voor menselijk gewin. Zo groeide deze mystiek uit tot ecologische ethiek, die zeer actueel is in deze tijd van klimaatcrisis en aantasting van de biodiversiteit.
 

Kick Bras zal hierover een lezing houden, waarbij hij teksten en beelden van Merton zal projecteren. Hij zal uiteenzetten welke betekenis de natuur had voor Mertons spiritualiteit en welke elementen belangrijk zijn in zijn ecologische ethiek. Genoeg stof om met elkaar van gedachten te wisselen.
 

Dr. Kick Bras is emeritus predikant, auteur van veel boeken op het gebied van spiritualiteit. Als onderzoeker is hij gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen. Zie zijn website www.kickbras.nl

 

Het boek over Merton en ook andere boeken van de hand van Kick Bras zullen tijdens deze bijeenkomst te koop zijn.

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip