Primeur voor stembureau Dijkhuis
EXTRA BREDE STEMHOKJES NA KLACHT SEBASTIAAN GOMMER

Primeur voor stembureau Dijkhuis

Morgen, woensdag 15 maart, gaan de stembureaus in ons land weer open. Vanaf 07.30 uur kan iedere ingezetene van Borne van 18 jaar en ouder dan op een van de dertien stembureaus zijn of haar stem uitbrengen voor nieuwe leden van de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van de waterschappen. Het grote atrium in Het Dijkhuis is een van die bureaus. “Maar wel een bijzondere”, volgens Sebastiaan Gommer, zelf cliënt bij Aveleijn. Op zijn voorspraak is dit stembureau morgen voor het eerst uitgebreid met een extra breed hokje, zodat ook stemmers met een scootmobiel de ruimte krijgen.
 

‘Hartstikke mooi’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 was Sebastiaan al een van de stembureauleden, maar dan in het Kulturhus. “Het viel me toen direct op dat de hokjes veel te klein waren voor mensen met een scootmobiel. Ze konden er niet in of uit, maar moesten uitwijken naar een tafel om daar het stembiljet te kleuren. Dat kon echt niet en daar heb ik wat van gezegd. En natuurlijk is het hartstikke mooi dat de gemeente nu mijn advies heeft overgenomen.”
 

Elles Grootjans, binnen de gemeente belast met een goed verloop van de verkiezingen, beaamt het verhaal van Sebastiaan. “Hij heeft gewoon gelijk en daarom hebben we dit signaal ook opgepakt. Als we praten over inclusie en toegankelijkheid hoort dit er gewoon bij. Vandaar dat we als proef nu een extra breed hokje hebben aangeschaft om dit morgen uit te testen. Mocht het een succes worden, dan volgen er wellicht meer.
 

Sebastiaan is mooi voorbeeld

Ook Inge Masselink, medewerker communicatie bij Aveleijn, is blij dat de stem van Sebastiaan wordt gehoord. “Op allerlei gebied wordt er veel aandacht besteed aan inclusie, aan iedereen erbij te betrekken. ProDemos heeft bijvoorbeeld een speciale verkiezingskrant uitgebracht waarin in heel eenvoudige taal het proces van stemmen uit de doeken wordt gedaan en op de site www.kieskompas.steffie.nl is een speciale kieswijzer te vinden. Ook als Aveleijn proberen we op alle mogelijke manieren dit stukje democratie voor onze doelgroep toegankelijk te maken. De rol van Sebastiaan is daar een heel mooi voorbeeld van.”
 

Morgen is Sebastiaan opnieuw in het stembureau te vinden, maar dan natuurlijk in Het Dijkhuis, vlakbij zijn stemhokje. Van 09.30 tot 15.30 uur is hij dan een van de stembureauleden en ‘s avonds meldt hij zich dan weer in het gemeentehuis voor het tellen van de stemmen. “Ik vind politiek gewoon heel leuk en volg het ook op tv. Heb ook wel een voorkeur voor een politieke partij, maar die vertel ik lekker niet! Het belangrijkste vind ik dat wij meedoen. We zijn niet zielig, maar kunnen ook helpen. We tellen gewoon mee. Dát moet duidelijk worden.”
 

Meer over de verkiezingen in Borne, Hertme en Zenderen, de stembureaus en de procedures is te vinden op de website van de gemeente Borne.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lotte — 14 mrt 2023
Sebastiaan wat goed dat jij dit onder aandacht hebt gebracht en dat dit voor een oplossing heeft gezorgd!!

Puzzelen met de Omgevingsvisie

Vorige week is de samenvatting gepresenteerd van de Bornse Dromen Dagen. Eigenlijk een opsomming...
29-09-2023

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023