Borne gaat ‘dromen vangen’
NIEUWE OMGEVINGSWET MOET HELPEN INWONERS ‘GELUKKIGER’ TE MAKEN

Borne gaat ‘dromen vangen’

“In Borne werken we sinds kort aan het Bruto Borns Geluk niveau. Het doel? Ervoor zorgen dat inwoners van Borne zo gelukkig mogelijk zijn! De fysieke leefomgeving is vanzelfsprekend van invloed op het geluksniveau van de inwoners. Alles wat je om je heen ziet, voelt, ruikt, hoort en ervaart heeft namelijk invloed op jouw staat van zijn. De organisatie van de Bornse Dromen Dagen is daarom nieuwsgierig: hoe kunnen we ervoor zorgen dat Borne op het gebied van fysieke leefomgeving kan bijdragen aan het geluksniveau?” Zo begint een persbericht van de gemeente. Dat klinkt prachtig, maar waar gaat het eigenlijk over?
 

Omgevingswet

Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Idee erachter is dat er integraal gekeken wordt naar alle opgaven in de fysieke leefomgeving, vanuit diverse perspectieven. En dat in de besluitvorming de verschillende belangen beter op elkaar afgestemd worden. Het betekent een andere manier van omgaan met omgevingsplannen, waarbij meer gekeken wordt naar wat wenselijk is dan wat volgens de vele regeltjes niet kan (kort gezegd). Gemeenten dienen daarvoor een ‘omgevingsplan’ te hebben, met onderliggend deelvisies op het gebied van zo’n beetje alles wat een beslag legt op de fysieke omgeving. De gemeente Borne is er al een tijdje druk mee en er zijn al visies (vastgesteld of in ontwikkeling) op het gebied van bijvoorbeeld groen, mobiliteit, wonen, vrijetijd, economie en energie.
 

Verplichte participatie

Vanuit Den Haag zijn gemeenten verplicht om bij de vaststelling participatie te stimuleren. Hoe ze dat doen is vrij. In Borne gebeurt dat in de vorm van een ‘gratis festival’ met de naam ‘Bornse Dromen Dagen’. Bij de meeste deelvisies is de samenleving al betrokken, in de vorm van ‘stake holders bijeenkomsten’, wijkgesprekken of iets dergelijks. Nu wordt het breder getrokken en mag iedereen meepraten. Dat kan door (gratis!) in gesprek te gaan met beleidsambtenaren en de wethouder, die geheel in stijl ‘dromenvangers’ genoemd worden. Er is een ‘festival’ op 25 mei in het Kulturhus en wethouder David Vermorken toert met een oldtimer door het dorp om met inwoners in gesprek te gaan.
 

Doel

Wat wordt er gedaan met alle ‘dromen’ die op die manier worden opgehaald? Een deel van al die visies is immers al door de gemeenteraad vastgesteld. David Vermorken: “Op sommige onderwerpen is het een check of we op de goede weg zitten en op andere onderwerpen, zoals de mobiliteitsvisie, zal het wat uitgebreider zijn. We willen ophalen welke ideeën er leven en dat gaan we wel of niet verwerken in drie scenario’s. We zullen ook terugkoppelen wat we met alle opmerkingen doen.”
 

Het is allemaal een beetje uitproberen. “De Omgevingswet is een nieuw instrument en dat willen we ook op een nieuwe manier aanpakken. Misschien zijn er wel ideeën waar we zelf nog helemaal niet aan gedacht hebben. Visies horen ook dynamisch te zijn en daar moet je over blijven nadenken.” Volgens de wethouder is het niet de bedoeling om eerdere participatietrajecten, zoals MijnBorne2030 en de G1000, over te doen. “Maar het is een mooi moment om weer eens met de inwoners in gesprek te gaan en te horen wat er leeft en speelt.”

Er is inmiddels een website (www.bornsedromendagen.nl) waarop alle details van het participatietraject binnenkort bekend worden gemaakt. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marianne — 09 mei 2023
Probeer zoveel mogelijk in te brengen dan moeten ze er iets mee doen. Kunnen ze niet zeggen hebben we niks over gehoord. Dit doen ze alleen voor t vinkje. Kunnen ze later zeggen jullie konden toch allemaal mee praten tijdens de dromen dagen!
freek — 09 mei 2023
Dromen vangen droom lekker verder.
Frank — 09 mei 2023
Jammer om te zien dat er weer veel negativiteit heerst. Wanneer je de inhoud eens aandachtig doorneemt zie je ook dat je de dialoog aan kan gaan met verantwoordelijke wethouders en beleidsambtenaren en eens actief mee kan praten/denken ipv over internet gal spuwen over alles wat er niet goed is. Ik ben benieuwd naar de bijdragen die de burgers hieronder leveren aan de leefbaarheid in Borne. Als je bijdrage alleen maar kritiek leveren is, dan wens ik jullie inderdaad veel geluk toe.

Opmerkingen over de vormgeving, toon en kritiek op het busje vind ik dan weer kinderachtig. Het is duidelijk dat de vormgeving in festival sfeer is en ik ben blij dat de tone of voice voor iedereen te begrijpen is, niet iedereen in Borne is universitair geschoold. En om nou als eerste gemeente met een vliegende auto rond te gaan, omdat dat misschien de toekomst is...

#teambritt

Ik zal er bij zijn op 25 mei.
Dirk — 09 mei 2023
En nu graag even concreet gemeente borne: wat houdt dit nu allemaal in voor de inwoners en wat is voor een ieder de meerwaarde van dit ' circus'. Het roepen dat het een afgeleide Haagse verplichting is met vervolgens een hoop (vage) uitspraken met termen als dromenvangers gaat mij in ieder geval niet over de streep trekken, zorg wel voor mijn eigen geluksniveau en heb hier geen centraal gestuurde overheid bij nodig....
Max de Mooij Sr. — 09 mei 2023
@Britt Borne is nog steeds het leukste dorp van Overijssel! En voor de meeste Bornenaren is het glas nog steeds meer dan half gevuld. Daar wil ik niets op afdingen! Ik zou haast willen stellen dat het met het Netto Borns Geluk wat dat betreft wel goed zit!
Mijn kritiek richt zich op de manier waarop de gemeentelijke overheid en politiek omgaat met haar burgers en "stakeholders". Kijk bijvoorbeeld eens naar de gang van zaken rond Sportpark het Wooldrik, het samenvoegen van gemeentehuis en Kulturhus e.d.
De onvrede hierover eerst oplossen met "Bornse Doe Dagen" en daarna is er ruimte om met z'n allen in "Bornse Dromen Dagen" ludiek te fantaseren over de gewenste toekomst!
Britt — 09 mei 2023
#doeslief #voorpositiviteit
We klagen steeds meer en bereiken steeds minder als samenleving.
Laten we gewoon weer eens proberen "het leukste dorp van Overijssel' te worden. Toen ik ongeveer 15 jaar geleden in Borne kwam wonen was bij de "gemiddelde bornenaar" het glas gelukkig altijd half vol.
Max de Mooij Sr. — 09 mei 2023

Kan me de opmerking van Marion over 1 april wel voorstellen... Dacht zelf even dat ik op de website van "De Speld" terecht was gekomen...

Wat een onsamenhangende en onbegrijpelijke prietpraat!

Klik voor de "grap" eens op de link naar de speciaal opgetuigde website. De vormgeving (de jaren '90 belden: ze willen Comic Sans terug!) is ronduit lachwekkend en tenenkrommend. Ambtenaren en verantwoordelijk wethouder gaan heel toekomstgericht rondtouren in de Bornse Dromen Dagen Express: een retro Volkswagenbusje...

Ook de inhoud en toonzetting is ronduit niveau kleuterschool. Ik zie het BBG, Bruto Borns Geluk echt niet gaan stijgen met deze kinderlijke benadering van de Bornse burgers.

Laat de gemeente gewoon eens op een volwassen manier de burger benaderen en deze serieus nemen!

Britt — 09 mei 2023
Marion, probeer eens een kopje koffie of thee i.p.v. azijn ... wordt je leven een stuk aangenamer van!
Marion — 08 mei 2023
Het is toch al 1 april geweest????

Gouden Pieper voor Gerben Besselink

Vrijdag, zaterdag én zondag stond en staat Zenderen vooral in het teken van de nieuwe...
10-12-2023

Ophalen oud papier stopt

Vanaf 1 januari 2024 halen de muziekverenigingen in Borne geen oud papier meer op in de wijken....
07-12-2023

Uitbreiding Scholtenhof opnieuw op de agenda

Op 19 december besluit de gemeenteraad of het wel of niet een verklaring van geen bedenkingen...
01-12-2023

Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne

Vanaf nu prijken aan de toegangswegen naar Oud Borne cortenstalen tekstplaten die verwijzen naar...
29-11-2023

Hoe staat het met het warmtenet van Twence?

Afvalverwerker Twence is volop aan het ontwikkelen met een warmtenet, dat in Twente duurzame en...
29-11-2023

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt

De Overijsselse Vrijwilligersprijs Borne 2023 werd zaterdagmorgen uitgereikt aan Fietsmaatjes...
25-11-2023