Concert: Schokker-Vinke-Wijnands-Groenen

OKT

29

Concert: Schokker-Vinke-Wijnands-Groenen

16.00 Bornse Synagoge

Het zielsverlangen van Rachmaninov: een muzikale reis van hart tot hart

 

Deze zondagmiddag brengt het trio Han Schokker (piano), Barbera Vinke-Deinum (cello) en Marinka Wijnands (fluit) een muzikaal programma rond de Russische componist en pianist Sergej Rachmaninov. Zij spelen o.a. het trio élégiaque. De muziek wordt afgewisseld met teksten van Stevine Groenen. Rachmaninov wordt in 1873 geboren in een aristocratische familie. Al op zijn twaalfde studeert hij piano aan het conservatorium, eerst in St-Petersburg, later in Moskou. Met zijn legendarische grote handen met lange vingers weet Rachmaninov de meest virtuoze muziek uit het instrument te toveren. Gaandeweg ontwikkelt de jonge musicus tevens een grote passie voor componeren. Als hij achttien jaar is, voltooit hij het Eerste pianoconcert. Toch blijft het hem niet voor de wind gaan. Op de première van Eerste symfonie in 1897 komt veel kritiek, waardoor Rachmaninov in een diepe depressie belandt. Met hulp van neuroloog en hypnotherapeut Nicolas Dahl weet hij uit het diepe dal te komen. Daarna trouwt de musicus met zijn nicht Natalia, met wie hij twee dochters krijgt.
Door de Oktoberrevolutie in 1917 verandert het gelukkige leven van de Rachmaninovs voorgoed. Ze moeten vluchten voor het geweld van de Bolsjewieken en komen via Helsinki in de Verenigde Staten terecht. Om zijn gezin te onderhouden treedt Sergej Rachmaninov in ballingschap vooral op als pianist en komt het componeren meer op de achtergrond te staan. De rest van zijn leven blijft de musicus heimwee houden naar zijn moederland uit zijn
jeugd, een zielsverlangen waarvan zijn oeuvre doortrokken is. Rachmaninov’s romantische composities met rijke klankkleuren en expressieve melodieën weten nog altijd de harten van mensen te veroveren.
Stevine Groenen schrijft gedichten, verhalen en literaire non-fictie. Poëzie was haar eerste liefde. Voor dit concert verdiepte Stevine zich in het leven van Rachmaninov . De expressieve, schijnbaar eindeloze melodieën en rijpe klankkleuren van Rachmaninov`s romantische composities hebben haar geïnspireerd tot teksten die in dit concert de muziek zullen afwisselen.

 

Entree: 15 euro

 

www.bornsesynagoge.nl

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip