Arjan Bonthuis kraakt de stikstof
INNOVATIEVE STIKSTOFKRAKER REDUCEERT TOT 80 PROCENT VAN DE STIKSTOFUITSTOOT

Arjan Bonthuis kraakt de stikstof

Op het erf van veehouderij Bonthuis in Zenderen staat een immens gevaarte van 13 meter lang en vier meter hoog. Het is de vijfde zogenaamde ‘stikstofkraker’ die op dit moment in Nederland is geplaatst en maakt onderdeel uit van een proef om de veelbelovende innovatie uit te testen. In de installatie wordt mest gescheiden in een dikke en dunne fractie, waarbij de stikstof wordt gebonden en als kunstmest bruikbaar gemaakt wordt. De stikstofemissie in de lucht wordt op deze manier drastisch teruggebracht. Tot wel 80 procent.
 

'Veel voordelen"

“Eigenlijk is het heel vreemd dat je als veehouder mest tegen betaling moet afvoeren en vervolgens dure kunstmest moet aankopen, waar de stoffen inzitten die je net hebt afgevoerd. Door de kunststofkraker produceer ik mijn eigen kunstmest, krijg je een veel beter sluitend systeem en zijn we een hele stap dichter bij circulaire landbouw.” Wat na de mestverwerking overblijft is op het bedrijf bruikbaar. “Het heeft heel veel voordelen”, vindt Bonthuis. “De ammoniakuitstoot wordt veel minder, met m’n meststoffen kan ik beter aan precisie landbouw doen en de vloeistof die zonder stikstof overblijft kan ik gebruiken om de stalvloer te spoelen.”
 

Bonthuis is laaiend enthousiast. “Ik kan uren kijken naar die metertjes. Hartstikke mooi! Ik heb er altijd wel schik in om wat nieuws te proberen. Hoe mooi is het dan als het ook nog past bij de maatschappelijke wensen?”
 

Veelbelovende resultaten

De resultaten van de proef met de stikstofkraker zijn veelbelovend, maar Bonthuis weet dat er snel argwaan is bij de politiek. “We kunnen met dit systeem zwart op wit laten zien dat wij die stikstof in huis houden. Alles is meetbaar en ik ben ervan overtuigd dat we de resultaten kunnen bewijzen en dat die ook juridisch houdbaar zijn.”
 

Goedkoop zijn de stikstofkrakers niet. Prijzen lopen op tot drie ton. “Het is renderend te maken voor bedrijven met meer dan 150 koeien. En het is een veel goedkopere oplossing om het stikstofprobleem aan te pakken, dan de miljarden kostende plannen die er nu liggen!” Bij testbedrijven in Zuid-Holland wordt er zelfs nagedacht over een systeem om de op deze manier ontstane stikstofruimte te ‘verleasen’ aan bedrijven die hun bouwplannen willen vlottrekken. “Dat zou dan weer een verdienmodel voor de boeren kunnen zijn.”
 

Vanuit de sector en de politiek is er veel interesse voor de innovatieve kraker. De vijf testlocaties ontvangen regelmatig groepen belangstellenden op hun erf. “Ik denk erover om ook de Bornenaren een keer uit te nodigen om uit te leggen wat we hier doen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 03 nov 2023
Een fantastische manier om stikstof uitstoot te reduceren. Ik hoop dat de overheid deze ontwikkeling gaat steunen. Intussen complimenten voor deze boer die als een van de eersten deze "stikstofvreter" op zijn erf heeft staan!
Marja Zandjans — 18 okt 2023
Hoopgevend om te lezen en te beluisteren!

 

 

Bornse Lisa Spikkert wint Startersprijs

“Na vijf jaar mocht het ook wel weer een keertje”, waren de woorden van ingehouden...
13-11-2023

Lieve patiënten en lieve collega’s,

ADVERTORIAL • Na 13 prachtige jaren in Borne hebben we besloten om terug te keren naar het...
09-11-2023

BWS Bouw opent op De Veldkamp

Met een druk op de rode knop werd vrijdagmiddag de officiële opening gevierd van BWS Bouw...
03-11-2023

KC De Horsten nu ook officieel geopend

Alhoewel de sleuteloverdracht al op 14 juli heeft plaatsgevonden en de leerlingen er al vanaf de...
03-11-2023

Lisa Spikkert gaat voor goud

Een kleine anderhalf jaar geleden besloot de Bornse Lisa Spikkert de stap te zetten naar het...
15-10-2023

Tonnie Zuur draagt zijn autosleutels over

Veel mensen in Borne kennen hem wel. Want of je nu zelf rijles hebt gehad of niet… de...
30-09-2023