Vluchteling tot leven gebracht
10-12-2015
Ekaterina Levental zingt en speelt `De Weg` van haar vlucht

Vluchteling tot leven gebracht

Een gebeeldhouwde harp, een begenadigde stem en prachtig spel van Ekaterina Levental die met deze instrumenten haar vlucht uit de Sovjet Unie en haar omzwervingen tot leven brengt. Dit gebeurt op 10 december in de synagoge.

Haar omzwervingen beginnen al vroeg in haar leven: met haar ouders verhuist ze als klein kind naar Tasjkent, waar haar oma woont. Oma was een oorlogsheldin die brood bracht naar de hongerende mensen. Maar Tasjkent is niet het beloofde land. Het gezin woont in een kleine flat waar veel te veel mensen samen wonen. Ekaterina slaapt bij oma op de kamer.

 

Haar jeugd

Toch is ze niet ongelukkig, ze bezingt haar mooie jeugd in het prachtige land. Maar dat blijft niet: als zij, acht jaar oud, met haar vriendinnen naar een pionierskamp gaat, merkt ze dat kinderen anders behandeld worden. Een Russische nationaliteit is belangrijk, andere niet. Dan is Ekaterina ook nog Joods. Nog minder dus. De eerste tekenen voor haar dat ze niet gewenst is. Maar ze wordt Pionier en is daar trots op.

Het wordt erger, als ze tijdens een prachtige ochtend in de korte rij gaat staan om de dagelijkse melk te halen, wordt ze weggestuurd: dit is de rij voor Oezbeken!

Alleen in het theater en in sprookjes is ze gelukkig. Assepoester leeft voor haar, zij wordt uiteindelijk gered uit een ellendig leven. Het belangrijkste wat zij leert uit het theater en haar sprookjes is dat Liefde het belangrijkst in het leven is.

 

Vluchten

Vader en moeder besluiten dat vluchten naar het beloofde land noodzakelijk is. Als kind merkt zij aan de volwassenen dat iets belangrijks te gebeuren staat. Stilletjes vertrekken ze midden in de nacht naar het vliegveld en gaan naar Israël: een enorme teleurstelling want zeker vader, een niet-jood, is daar niet welkom. Eigenlijk lijkt het op de toestand waar ze uit komen.

Een nieuwe bestemming: terug naar Rusland, naar Moskou. Ook daar loopt het niet goed af. De familie betaalt veel geld voor een vlucht naar het beloofde land Zweden, maar worden bedrogen. Alle geld is weg.

Uiteindelijk pakken ze een trein en rijden zo ver ze kunnen: Amsterdam blijkt het eindstation.

 

Aankomst in Amsterdam

Veel illusies heeft ze niet als ze aankomen. Eerst naar het stationsrestaurant, waar ze zoveel eten als ze maar kunnen want: ”Maak het geld maar op, anders moeten we dat aan de politie betalen.”  Via de Wallen, de broertjes kijken hun ogen uit, belanden ze uiteindelijk bij een klein politiebureau waar Ekaterina haar veelvuldig geoefende zinnetje: “We are refugees” uitspreekt. Tot hun stomme verbazing worden ze vriendelijk behandeld. Ekaterina gelooft dat zij nu de eindbestemming heeft bereikt die ook Assepoester heeft bereikt toen zij haar muiltje weer aangepast kreeg, dat ze weer gelukkig wordt.

 

De voorstelling De Weg

Ekaterina Levental zing, speelt harp en brengt al spelend haar weg tot leven. Ze heeft een prachtige geschoolde stem die alle pijn en ontroering van een kind en tiener laat horen. Haar technische begeleider Chris Koolmees ondersteunt haar.

 

Het publiek is na afloop ontroerd, sommigen hebben tranen in de ogen. Twee dames uit het publiek zijn speciaal voor deze voorstelling uit Enschede en Haaksbergen gekomen, ook zij zijn van Russische, hoewel Rusland vele nationaliteiten kent, afkomst en spreken na afloop in het Russisch met Ekaterina. Zij kennen haar familie.

Een ander geeft aan dat in het stuk de pijn van de vluchteling verwoord wordt. In de dramatische Russische liederen weerklinkt de vreugde en pijn. Ook vindt ze dat Ekaterina een zeer groot podium verdient.

De uitverkochte zaal beleefde een zeer intense avond. Het langdurige applaus vertolkte de gevoelens van het publiek. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nieuwe regeling, nieuwe treinen

Vandaag 10 december gaat de nieuwe NS-dienstregeling van start. Veel treintijden zijn gewijzigd,...
10-12-2017

Geen treinverkeer Almelo-Hengelo

Op het baanvak Almelo-Hengelo reden aan het begin van de avond geen treinen. Volgens de politie...
27-11-2017

Koning en brandweer eren jubilarissen

Vrijdagavond werden in de pas verbouwde kantine van de Brandweer aan De Bieffel in Borne zeven...
17-11-2017

Vrouwen in Bedrijf schenken 250 euro

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst van de Bornse Vrouwen in Bedrijf mocht Han Eulderink van...
14-11-2017

Continuďteit Slingerbeurs stokt

“Waar is het niet goed gegaan? Wat doen we dan niet goed?”, zegt Annemieke Wolff...
11-11-2017

Best spannend hoor, zo'n controle…

Het leek de verkeersouders van de Jan Ligthartschool een goede gedachte om automobilisten eens...
09-11-2017