Zienswijze raad tegen plannen Twence
NIET OPENBAAR PROTEST TEGEN VOORNEMEN BOUW MESTVERWERKER ELHORST-VLOEDBELT

Zienswijze raad tegen plannen Twence

De gemeenteraad besloot dinsdagavond een zienswijze in te dienen tegen de beslissing van de Provincie om medewerking te verlenen aan Twence voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. De inhoud van die zienswijze is vooralsnog niet openbaar. De reden daarvoor is dat er voor 15 april gereageerd moet worden op hoofdlijnen, maar dat de exacte invulling nog twee weken mag duren. Datzelfde geldt ook voor reacties van de ‘tegenpartij’ en de raad is geadviseerd om het ‘kruit droog te houden’ en de ‘wapens’ nog niet openbaar te maken.

 

Goede gok

Wat precies de strekking van de zienswijze is en wie de ‘tegenpartij’ is blijft dus voorlopig officieel onduidelijk, maar een goede gok is dat de gemeenteraad probeert de plannen in Zenderen tegen te houden en Twence niet de gelegenheid wil geven om tijdig maatregelen te nemen.

 

Na een schorsing schaarde de gehele gemeenteraad zich achter het voornemen een zienswijze in te dienen, met uitzondering van Bram Donkers van de PvdA. Deze partij is er nog niet helemaal uit of er gekozen moet worden voor de belangen van de werkgelegenheid van de agrarische sector, die vóór een mestverwerker is op Elhorst-Vloedbelt, en de belangen van de omwonenden in Zenderen, die een mestverwerking in hun achtertuin niet zien zitten. Bram Donkers onthield zich in eerste instantie van stemming.

 

Stemming moet over

Burgemeester Rob Welten vroeg zich later af of de stemming wel rechtsgeldig was als een gemeenteraadslid zich onttrok aan de stemming zonder de raad te verlaten. De stemming moest daarom nog eens over gedaan worden. Bram Donkers wilde de raad niet verlaten omdat hij dat principieel onjuist vond en stemde vervolgens tegen het besluit een zienswijze in te dienen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 15 apr 2016
Die van Wetering BV is wel heel fraai voor een strontkar!
Ron Hartman — 15 apr 2016
Ik (be)doelde een rondweg om Zenderen Paul!
Paul Cohn — 15 apr 2016
"Men" denkt desgevraagd dat transport in de vorm van langzaam verkeer met dagelijks vele tientallen voertuigen zoals: http://jandewinkel.com/var/jandewinkel/storage/images/dealers-content/nl/jandewinkel/over-ons/nieuws-evenementen/john-deere-6190r-en-een-veenhuis-mesttank/298842-1-dut-NL/John-Deere-6190R-en-een-veenhuis-mesttank_reference.jpg
uitsluitend dwars door Almelo zal gaan en niet via de Ovonde en de Prins Bernhardlaan of langs het Bornse gemeentehuis.
De "Zuidelijke Randweg" wordt autoweg dus is verboden voor langzaam verkeer en de huidige "Rondweg" zou een knip krijgen waar deze voertuigen niet langs kunnen...
Overigens mogen dagelijks vele tientallen mesttankauto's zoals http://weteringbv.nl/wp-content/uploads/2015/07/mestbewerking2.jpg wél met 80 km/u de chicanes en stoplichten tussen Ikea en Kluft mogen proberen te ronden.
Ron Hartman — 14 apr 2016
Dank voor je wijsheid in deze Paul. Wel blijf ik zitten met een ander probleem dat meer op mijn weg ligt.
Er is natuurlijk een fors risico op toename van tractor- en ander (zelfs zwaar) verkeer dat naar en van de verwerker rijdt.
In mijn optiek had de rondweg voorrang moeten krijgen (o.m.tgv) de mestverwerker... tgv is zowel ten gunste, als ten gevolge.....
Paul Cohn — 14 apr 2016
Voor Elhorst Vloedbeld is er geen les, Ron, wel voor de eenzijdig en onvoldoende voorgelichte tegenstanders van mestvergisting in de regio:
zelfs volkómen verzonnen giftige dampen worden gebruikt om angst te zaaien: triest, diep triest.
www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2013/06/03/beantwoording-kamervragen-over-de-gevaren-van-mestvergisters-voor-de-volksgezondheid/beantwoording-kamervragen-over-de-gevaren-van-mestvergisters-voor-de-volksgezondheid
We moeten kiezen tussen enerzijds 90 miljard agrarische exportwaarde die kan instorten, alsmede een prijsexplosie van agrarische producten (met name zuivel en vlees) en stijgende werkloosheid in die sector of, anderzijds, de consequentie van intensieve veehouderij accepteren.
Melk komt niet uit een pak, dames en heren en een runderlapje komt (nog?) niet uit uw printer.
Ie könt nich poesen en 't mel in 'n moond hoaln.
Wie leeft in een agrarische omgeving kan en mag niet alleen genieten van de voordelen: NIMBY (ik wil het wel, maar Not In My Backyard, niet in mijn achtertuin) maakt ons niet alleen op het gebied van duurzaam opgewekte energie tot het zieligste jongetje van de klas in Europa!
Ron Hartman — 13 apr 2016
Indrukwekkend wat daar in Fleringen gebeurt. Wat is de les voor Elhorst-Vloedbelt Paul? Mijn kennis schiet hier in elk geval tekort. Ik zou haast zeggen; Doen!
Paul Cohn — 13 apr 2016
Hoeveel mensen uit Zenderen hebben tot nu toe de moeite genomen om zich zelf bij de grootste mestvergister in Nederland op de hoogte te stellen van wat daar al 12 jaar gebeurt en of de omgeving daar overlast van ondervindt? Het is maar een half uurtje fietsen: www.gebroudelenferink.nl/

College wil 23.374 bomen planten

Als het aan het college van B en W ligt worden er de komende tien jaar meer dan 23.000 bomen in...
24-03-2020

Wat vind jij van BorneBoeit?

Toegegeven, het moment is ongelukkig. Maar ook afstudeerprojecten van studenten gaan in deze...
20-03-2020

Verbindingsweg ‘on hold’

Met een snelle aanleg van de rondweg om Zenderen in het vooruitzicht, vanwege een voortvarende...
17-03-2020

‘We zijn met ons allen verantwoordelijk’

Vierentwintig uur nadat premier Mark Rutte een ongekend aantal maatregelen bekend maakte om het...
13-03-2020

NLDoet op losse schroeven

Het landelijke Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te...
12-03-2020

Commotie over WOZ onderschat

“Achteraf was het verstandig geweest de gemeenteraad eerder te informeren over de...
11-03-2020