Bezienswaardigheden


De Bornse Synagoge

De Bornse Synagoge is een Rijksmonument en heeft een bestemming als cultureel podium. Er worden concerten, cursussen, exposities en lezingen georganiseerd.

Ennekerdijk 17, 7622 ED Borne - www.bornsesynagoge.nl

 

Doopsgezinde gemeente

In 1824 is het huidige kerkgebouw, in Doopsgezinde kringen ook wel de Vermaning genoemd, gebouwd. In 1984 is de kerk gerestaureerd.
Ennekerdijk 31, 7622 ED Borne

 

Dorset - Villa Elizabeth

Door A. Spanjaard gebouwd in chaletstijl met neorenaissance-elementen. De villa heeft twee zijrisalieten, waarvan de rechter tot een toren is uitgebouwd. Is nu een gerenommeerd restaurant.

Grotestraat 167, 7622 GE Borne - www.dorset.nl

 

De Kloostergaarde

Sortimentstuin De Kloostergaarde ligt aan de Hertmerweg in Zenderen. De gemeente Borne heeft het in verschillende fases uitgebreid tot een arboretum en pinetum met toeristisch en recreatieve waarde.
Hertmerweg t.o.42, 7625 RH Zenderen - www.dekloostergaarde.nl

 

Klopjeswoningen

De kloppenkamer werd in 1786 aangebouwd aan een bestaande woning in opdracht van het echtpaar Janne Schildman en Janna Bloemen.

Koppelsbrink 32, 7622 CW Borne

 

De Oale Schöp

Deze oude schuur dateert uit 1773 en maakt deel uit van het eeuwenoude erf Morssel(t). In de volksmond werd/wordt deze boerderij Erve Mösselboer genoemd.

Watertorenstraat 13, 7622 EC Borne

 

Openluchttheater Hertme

Een van de mooist gelegen openluchttheaters van Nederland met een middeleeuws decor. Tegenwoordig is het jaarlijkse Afrika Festival tot over de landsgrenzen bekend.

Hertmerweg 31, 7626LV Hertme - www.openluchttheaterhertme.nl

 

Museum Bussemakerhuis

Het Bussemakerhuis, gebouwd in 1779 en onderdeel van het beschermd dorpsgezicht van Oud Borne, is een voor het publiek opengesteld monumentaal linnen- en handelshuis.
Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne - www.bussemakerhuis.nl

 

Villa Meijling

De villa is in 2010 compleet gerenoveerd, waarbij de authentieke elementen behouden zijn. Het negentiende-eeuws Rijksmonument bevat onder meer een voormalig koetshuis. Het is nu in gebruik als verpleeghuis.

Stationsstraat 74, 7622 LZ Borne