Maand van de Lach in Kulturhus
06-01-2017
BLIJHEID, HUMOR EN EEN LACH: JANUARI IN HET KULTURHUS!

Maand van de Lach in Kulturhus

ADVERTORIAL. Januari 2017 staat bij Kulturhus Borne in teken van de lach! Juist in deze donkere dagen, vol wereld- en winterblues, wordt met vereende krachten getracht die grijze maand januari in te kleuren met blijheid, humor en een lach.

Januari: De gezelligheid van de feestdagen is naar de achtergrond verdwenen, de goede voornemens zijn alweer verdrongen of verbroken, die zwembandjes zitten er wel heel hardnekkig, de vakantie is nog lang niet in zicht, de blauwe enveloppen vallen op de deurmat en het weer werkt ook niet echt mee: het is donker, koud en nat. Blèèch! Met als ‘hoogtepunt’ de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar, dit jaar op 23 januari: Blue Monday.

Daarom staan in deze ‘Maand van de Lach’ extra blije, leuke en humoristisch kulturhuszaken op de agenda.

De bibliotheek heeft voor volwassenen en jeugd lachtafels boordevol blije en grappige boeken en dvd’s ingericht. En op woensdag 18 januari organiseert de Bornse bieb van 15.00-16.00 uur de Mini Moppentrommel voor kids van 3-12 jaar in het speciale Moppentheater.


Blij makende podiumzaken:
Gitaarcafé, woensdag 11 januari.
Muziek maakt gelukkig, muziekmaken is helemaaaaal fantastisch! Elke maand is het tijd voor Gitaarcafé Borne; een laagdrempelig en een buitengewoon gezellig gitaartreffen. Een klein, intiem podium, sfeervolle verlichting, klein barretje en dit alles overgoten met een ongedwongen sausje. Iedereen welkom! Aanvang: 20.00 uur. Gratis entree.
 

Zaterdag 14 januari vult de Grenslandkapel de theaterzaal met gezellige Egerländer klanken. Virtuoze solistische optredens, show en zang, zorgen ervoor dat de Grenslandkapel altijd weer op een grandioze wijze het publiek weet te boeien. De Grensland Kapel staat voor sfeer en gezelligheid, waarbij de muziek van topniveau is. Een zaal vol blije gezichten. Aanvang: 20.00 uur. Entree €15,- (€12,50 in de voorverkoop).

Zaterdag 21 januari is het tijd voor HUMORcollege. In een druk leven met werk, kinderen en ander gedoe is de humor soms ver te zoeken. Zonde, want humor verzacht leed, vermindert spanningen, is een sociaal smeermiddel en bovendien ontzettend gezond. Met het Humorcollege leert Renate Reijnders je alles over humor, ontdek je jouw eigen humorstijl en kun je onbezorgd lachen vanuit je luie stoel (het is niet interactief). Het Humorcollege is cabaret, college en theatershow in een. Cabaretière Renate Reijnders is tevens als trainer werkzaam bij Jobtraining. Een heerlijk avondje uit. Aanvang: 20.30 uur. Entree: €15,00.

Zondag 22 januari is het tijd voor de finale van het Maestro-concert van de Bornse Harmonie; dat tovert geheid een lach op alle gezichten. De kandidaten, Frank Waanders, Nathalie Baartman, Saskia Vreeman, Gerrit Rensink, Marcel Boonk en Jan Loohuis worden beoordeeld door een vakkundige jury. Aanvang: 14.30 uur. Entree: €7,50

 

Filmhuis

Het programma van Filmhuis Borne doet altijd een duit in het zakje, deze keer met onder meer de volgende films:

Down to earth, 11 januari
Inspirerende documentaire die overal bomvolle zalen trekt. Op zoek naar zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de 'Bewakers van de Aarde' en leefde bij volksstammen op zes continenten. Met nagesprek.
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (Vrienden €5,00)

Truman, 18 januari
Onsentimentele feelgoodmovie over Tomás, die vanuit Canada naar Madrid komt om afscheid te nemen van zijn terminaal zieke, doch energieke oude vriend Julián. Ze beleven vier onvergetelijke dagen. Ze gaan samen uit eten, naar het theater en op bezoek bij Juliáns studerende zoon in Amsterdam. Ondertussen proberen ze een oplossing te vinden voor de grootste zorg waar Julián mee worstelt: een nieuw thuis vinden voor Truman, zijn hond. Intiem en humoristisch.
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (Vrienden €5,00)
 

Cursussen en workshops
De Maand van de Lach is ook weerspiegeld in het cursus- en workshopaanbod.

Heerlijk Salsa, Merengue en Bachata dansen; als je daar niet blij van wordt! Wil je deze dans leren? Dat kan! Dansschool Marabina gaat door met haar salsacursus in Kulturhus Borne. Vrijdag 20 januari gaat zij weer van start, van 20.00-21.00 uur. Voor 10 lessen betaal je slechts €80,-. Tip van de lerares: geef je op samen met een danspartner (man/man, vrouw/vrouw, man/vrouw)!
 

Het Folklore Latino Danslab start ook op 20 januari. Lekker samen in je uppie dansen op Latijns-Amerikaanse muziek! Dat kan nu ook bij dansschool Marabina. Danslessen waarop mensen (vrouwen/mannen) individueel dansen op folklore én hedendaagse ritmes uit Latijns-Amerika. Lekker genieten in een swingende sfeer. Je werkt ook nog eens aan het verbranden van calorieën, aan coördinatie en het gevoel van zelfvertrouwen. Iedereen kan eraan meedoen en iedereen danst individueel! Ook op de vrijdag van 18.30-19.30 uur. Voor 10 lessen betaalt u €80,-.

Clownerie cursus , van start 23 op januari
Zin in een portie lol, creativiteit, humor, relativeringsvermogen en lichtheid? Geef je dan op voor deze cursus! Clownerie is een vak apart, een theatervorm met eigen technieken, methodieken, spelvormen en vaardigheden. En toch schuilt in ieder mens een clown. En je kunt een ander er ook nog eens blij mee maken en opbeuren! 10 lessen op de maandagavonden kost €175,-. Docent is Debora ter Horst, ook wel Clown Spruit genaamd.

LachWorkshop - 23 januari
Op maandag 23 januari -de meest depri dag van het jaar, ‘blue monday’, kan Borne met zoveel mogelijk mensen de winterdip weglachen. Onder begeleiding van ‘lachwinkelier’ en lachdocent Iris van Deutekom. Ze kwam er al mee op nationale televisie: bij Koffietijd op RTL4 maakte ze Loretta en Quinti onbedaarlijk aan het lachen. Doe ook mee: lachen bevordert de gezondheid en verbindt mensen met elkaar zonder woorden. Het kost maar een tientje!
Tijd: 19.30-20.30 uur
Deelname: €10,-
 

En meer
In de laatste week van januari, van 26 jan-1 feb, is het tijd voor de landelijke Poëzieweek en het thema is dit jaar HUMOR!
 

Het ziet er naar uit dat er ook nog een paar old skool lachfilms, crowd-eating met comfortfood, en moppenwedstrijd in de pijplijn zitten. Kortom: hou de website www.kulturhusborne.nl in de gaten!

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020