Hooiberg weer in beeld als school?
OPVALLENDE SUGGESTIE IN CONCEPT INTEGRAAL HUISVESTINGSPLAN

Hooiberg weer in beeld als school?

Is het een optie om het leegstaande schoolgebouw van De Hooiberg in de Stroom Esch opnieuw deels in gebruik te nemen als schoollocatie, om het tekort aan ruimte van het gewenste instroompunt bij De Prisma en ’t Iemnschelf op te lossen als leerlingen van basisschool De Esch bij de scholencluster moeten intrekken? Het was een opvallende nieuwe denkrichting in het dinsdagavond gepresenteerde concept Integraal Huisvestingsplan (IHP). Dat plan is simpel gezegd de uitwerking in stenen van het Scholenplan dat de schoolbesturen eind vorig jaar presenteerden, waarin vijf grote instroompunten in Borne centraal staan, de scholen in de kernen Hertme en Zenderen blijven bestaan én centrumlocatie De Esch wordt gesloten.

 

Verbazing

Volgens de gepresenteerde plannen heeft het college een voorkeur voor het oplossen van een tijdelijk tekort aan ruimte in de Stroom Esch door lokalen in de oude Hooiberg in gebruik te nemen in plaats van het plaatsen van noodlokalen bij ’t Iemnschelf. Het zorgde voor verbazing bij de raadsleden, maar ook bij Frank Konings van Stichting Komt, die de presentatie vanaf de publieke tribune volgde. De hele Hooiberg was in het uitgebreide Scholenplan nergens genoemd als mogelijkheid. Ook Bram Donkers (PvdA) sprak er zijn verbazing over uit. Als je de Hooiberg in gebruik zou nemen, dan kon je toch net zo goed de Esch-locatie, maar 500 meter verderop, overeind houden? “U maakt een andere keuze dan de scholen, maar u geeft geen onderbouwing voor die keuze.”

 

‘Te kort door de bocht’

Verantwoordelijk wethouder Martin Velten (rechts) verklaart een dag later dat de soep zo heet niet gegeten wordt. “De conclusie dat het college een voorkeur zou hebben voor De Hooiberg is te kort door de bocht. Iemschelf en Prisma worden hét instroompunt. Als De Esch locatie gaat sluiten dan is er daar de komende vier jaar sprake van ruimtegebrek. Als we twee of vier semipermanente lokalen gaan plaatsen kost het wel drie tot vijf ton en moet er een bestemmingsplanwijziging komen. Allemaal leuk en aardig, maar er zijn andere mogelijkheden. We hebben ook nog de leegstaande Hooiberg. Laten we daar dan ook over nadenken.” Dat nadenken zou moeten gebeuren door een werkgroep die de precieze uitvoering gaat onderzoeken nadat de raad een keuze gemaakt heeft voor die vijf instroompunten.

 

Tegengeluiden ouders De Esch

Een lastig dossier, dat Integraal Huisvestingsplan. Met als één van de hete hangijzers de sluiting van locatie De Esch. Volgens de schoolbesturen zou het onverantwoord zijn om de locatie overeind te houden. Ouders, verenigd in de actiegroep ‘Houd de Esch bij de les’ denken daar heel anders over. Maandagavond, een dag voor de presentatie van het concept IHP, gingen ze in gesprek met de Raad. Het betreffende overleg werd regelmatig aangehaald. Met name de bewering dat slechts tien procent van de huidige Esch-leerlingen ook daadwerkelijk zou willen verhuizen naar ’t Iemnschelf. In het IHP was het uitgangspunt echter dat alle leerlingen zouden meeverhuizen naar de Stroom Esch.

 

Meer informatie

Rita Vingerling (GB’90) vond de leerling prognoses waarop de plannen gebaseerd waren ‘boterzacht’. Ook Anka Jacobs (VVD) maakte zich druk om het ontbreken van de juiste informatie en sprak van een ‘glibberig pad’. Zelfs Henk van den Berg van Veltens eigen Borne-Nu pleitte voor meer veldonderzoek. De wethouder beloofde met hardere cijfers te komen.

 

Toch zal er op enig moment een knoop doorgehakt moeten worden. Het moment daarvoor zou de raadsvergadering van 21 maart moeten zijn, waarna er in de programmabegroting in juni nog wel ruimte gevonden moet worden in de begroting om de zaak te kunnen bekostigen. En het gaat nogal om bedragen. Uitbreiding van De Vonder met een extra verdieping in 2019/2020: 1,8 miljoen, nieuwbouw voor Jan Ligthart en Oldhof: 2,4 miljoen en dan dus nog een paar ton in de Stroom Esch. (AJ)

 

Meer over het Scholenplan: ‘Sluiting locatie De Esch enige reële optie’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 12 jan 2017
Zou de wethouder ook maar énig idee hebben van energie-kentallen van scholen in de zin van kosten, m3 aardgas en ton broeikasgas-emissie/jaar?

En zou hij op de hoogte zijn van de eisen die voor scholen op dit gebied al aangescherpt zijn (en nog verder worden)?

www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/utiliteitsbouw/gebouwen-naar-functie/frisse-scholen/energieneutrale-school

www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2016/07/Frisse-Scholen-top-15-2016.pdf
Ron Hartman — 11 jan 2017
Het blijft lastig om rentmeester te zijn en je de waarde (en kosten) van je bezit niet helder hebt. Dan krijg je ''nattevingerwerk'' . Niemand ''voelt'' de lasten en dus de druk om de enig juiste beslissing te nemen. Ondernemers-advies-commissie instellen die dat wel ''voelt'' en kan voorrekenen???

Norbert Hamer 25 jaar bij Braakhuis

Vrijdag was het feest bij Braakhuis Borne Metaaltechniek. Een niet alledaags feest, want Norbert...
14-09-2019

Hugo Rijsman last zich in de prijzen

Tijdens de WorldSkills in het Russische Kazan, zeg maar het wereldkampioenschap voor jonge...
12-09-2019

Bouw Hoffmann Quality Tools gestart

Woensdagmiddag ging symbolisch de schop in de grond voor de bouw van Hoffmann Quality Tools BV...
05-09-2019

‘De nieuwe Wheele heet je welkom’

De spandoeken hangen al een weekje. ‘De scholen zijn weer begonnen’ staat er in...
26-08-2019

Sprankel en De Wheele samen verder

Op 13 juli 2016 werd het naambord ‘Sprankel’ onthuld aan de Welemanstraat (foto in...
20-08-2019

Mariemé uitgebreid met Turkse hamam

Sinds kort is het mogelijk om bij schoonheidssalon Mariemé een weldadige Turkse...
19-08-2019