Alle hens aan dek voor de weerman
12-01-2017
DENNIS WILT: ‘VAN KOMENDE WINTERSE PERIODE GAAN METEOROLOGEN BIJNA STUITEREN’

Alle hens aan dek voor de weerman

Borne zal vrijdagochtend bedekt liggen onder een deken van naar schatting zeker vijf centimeter sneeuw. Dat is de verwachting van weerman Dennis Wilt, die net als zijn collega’s in den lande hectische dagen beleeft. “Voor ons vakgebied is het een leuke situatie, we zijn er al een paar dagen mee bezig en we gaan er bijna van stuiteren. Weersvooruitzichten zoals nu voor de wat langere termijn zien we niet zo vaak meer.”

Flitswinter weerwoord 2016
Het is een tendens dat de winters steeds zachter worden. Dennis Wilt: “Deze verloopt tot nu redelijk normaal met een paar winterse piekjes. Voor meteorologen was flitswinter het weerwoord van 2016. Het lijkt er nu op dat het voor een langere periode kunnen genieten van winters weer. De eerste dagen zal het echter vooral niet genieten worden, want dan wordt het vies en guur weer.

Pas later vanavond, na de avondspits, gaat het heel flink plenzen. De regen houdt aan tot laat in de avond, waarna de wind ineens van het zuidwest westen naar het noordwesten gaat draaien en er koude lucht aankomt. Het westen van het land zal al halverwege de avond te maken krijgen met natte sneeuw, waarbij de temperatuur iets boven nul blijft. Bij ons komen die vieze natte vlokken later en daarna begint het langzaam aan te witten. Als we morgen in de vroege ochtend de gordijntjes open trekken is het gewoon wit, daar gaan we in de ochtendspits wel wat van merken.”

Omdat de temperatuur vervolgens boven het vriespunt uitstijgt wordt het volgens de weerman uit Borne “poeperig en papperig. Dat geeft een echt winterse aanblik. Het gaat vrijdag steeds harder waaien, overdag krijgen we een paar opklaringen maar kan er ook nog een winterse bui langs trekken, misschien met hagel erbij. In de avond krijgen we opnieuw sneeuw en voelt het door de stevige wind ook echt koud aan. Dan is het nog niet echt het lekkere winterweer waar je wat mee kunt.”

Goed wat sneeuw
Ook in het weekend moet volgens Dennis Wilt nog rekening worden gehouden met enkele winterse buien. “Het kan zijn dat we zondag afsluiten met even goed wat sneeuw. Daarna draait de wind vanaf maandag naar oostelijke richting en komt de kou er echt in. ’s Nachts gaat het vriezen en als er dan sneeuw ligt, kan dat ook streng zijn. Overdag blijft de temperatuur dan onder nul en dat gaat zomaar door tot het eind van de week. Dan krijgen we een paar goede vorstdagen, soms met een lekkere zon en kunnen de schaatsbanen de eerste bezoekers verwachten. Hoe het over ruim een week zal zijn, valt nog te bezien.”

Dennis Wilt voorziet de komende dagen geen ijzel. “Maar het wordt wel glad door sneeuw en sneeuwresten en door bevriezing van natte weggedeelten. Wie nog geen winterbanden heeft onder de auto, raad ik aan die er heel snel onder te laten zetten.” (WP)

Foto onder © Jochem Koedijk

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag....
17-01-2021

Klein beetje wit brengt groot plezier

De weersvoorspellingen deden zaterdag veel harten sneller kloppen. De sneeuw zou Nederland...
17-01-2021

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021

Auto over de kop op Azelosestraat

Dinsdagavond ging een auto over de kop op de Azelosestraat na van de weg geraakt te zijn. Het...
12-01-2021

Stroomstoring aan Van Heemskerkstraat

Zondag aan het begin van de avond zaten de bewoners aan de Van Heemskerkstraat plotseling in het...
10-01-2021

‘Maria Mediatrix’ door de jaren heen

Een internaat, juvenaat, bedehuis en asielzoekerscentrum in Azelo. Het was...
10-01-2021