Thorax Big Band is er klaar voor
MET ZESTIEN BORNENAREN TWEE KEER IN WILMINKTHEATER MET KARIN BLOEMEN

Thorax Big Band is er klaar voor

Na maanden van intensieve voorbereiding zijn ze er klaar voor. De leden van de Thorax Big Band hebben nog één generale repetitie voor de boeg, voordat maandag en dinsdag in het Wilminktheater te Enschede twee keer een geheel of nagenoeg uitverkochte zaal een bijzonder avondvullend muzikaal programma wordt voorgeschoteld. De baten zijn voor het KWF. In het bijna honderd leden tellende gezelschap, dat het eerste lustrum viert, is de Bornse inbreng groot.

Liefst zestien Bornse mannen en vrouwen zijn van de partij in het orkest en koor, die worden geleid door niemand minder dan Freddy Golden, oftewel zanger, orkestleider en arrangeur Fred Gaasbeek (foto links).
Het enthousiasme druipt er ook zaterdag van af als in het Kottenpark College de ‘doorloop’ wordt afgewerkt.

Zonder de entourage die er bij de twee officiële optredens wel zal zijn, als Karin Bloemen, beste buutredner van Twente Jan Riesewijk (van Jonge Leu en Oale Groond), de backing vocalgroep The Golden Heart Singers en Het MiDanza Showballet onder leiding van Sanne Wolferink het geheel completeren tijdens de tweede MST Edition.

Het begon allemaal na de aankondiging dat de negende aflevering van de actie Serious Request in 2012 haar ontknoping zou beleven in het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede. Het bracht Maureen Bakker-Gaasbeek (foto hieronder) op het idee om met collega’s van het Thorax Centrum Twente in het Medisch Spectrum Enschede een muzikale groep samen te stellen om geld op te halen voor het goede doel onder het motto ‘Let’s Hear it for the Babies’.

Herman Finkers
De dochter van Freddy Golden: “Ik weet nog dat ik nachtdienst had, toen ik weer eens met collega’s aan de praat kwam over het Glazen Huis dat zou komen. Veel collega’s van het Thorax Centrum bespeelden instrumenten. Ik heb toen aan mijn vader gevraagd of hij de muzikale leiding zou willen nemen als ik voor de muzikanten zou zorgen. Hij was er direct voor te vinden. Het was eigenlijk eerst de bedoeling op te treden in een bruin café. Pa vond dat er ook een klein ballet bij moest en dat lukte en vervolgens belde hij met Herman Finkers, die ook spontaan mee wilde doen. Als thema hadden we gekozen voor het hart en wat daarmee te maken had, driekwart voor het repertoire had daar een raakvlak mee. Herman Finkers zong ‘Heftan Hattat’ van Wilmink Wilmink. Vader vond dat we eigenlijk naar een theater moesten en we kregen het voor elkaar het in het Wilminktheater te doen. Het werd gelijk een groot succes en in de jaren erop hebben we Lee Towers, Bassie (van het duo met Adriaan) en Jan Keizer als speciale gasten gehad. Vorig jaar hadden we voor het eerst een koor er bij, waarvan ook Bas Leerink, voorzitter van de Raad van Bestuur van het MST, deel uitmaakte Hij was zo enthousiast dat hij vond dat we het nog een keer moesten doen en dan twee avonden. Het is een enorm succes, want beide keren is de zaal al ongeveer uitverkocht. En het mooie is dat het ook voor een enorme binding zorgt. Uiteindelijk komt dit de patiëntenzorg ten goede, we stralen het gewoon uit.”

Op puntjes van de stoel
Het enthousiasme wordt volledig gedeeld door vader Fred Gaasbeek. “Vandaag zaten we allemaal nog even op de puntjes van de stoel en zat er nu en dan nog een verkeerde noot bij. Maar het ging eigenlijk behoorlijk goed”, vond de ervaren musicus. “Maar het niveau is ook prima hoor. Ze zijn niet alleen uitstekend als chirurg of cardioloog, ze zijn het ook in het orkest. Vergeet niet dat deze mensen vrij intelligent zijn en als ze dan een hobby hebben, doen ze die ook goed. Ik ben er natuurlijk beroepsmatig bij betrokken, maar ze hadden ook muzikant kunnen worden.”

De 76-jarige Gaasbeek vindt het leuk om voor de Thorax Big Band te staan. “Ook al omdat je het programma natuurlijk steeds ‘anspruchsvoller’ wilt maken. Je wilt wel wat op de lessenaar leggen, een wat hogere moeilijkheidsgraad halen. In april ben ik al bezig gegaan met het schrijven van de grote arrangementen. Maar ook als uitvoerende moet je een behoorlijk niveau hebben, anders kun je niet spelen. Als je een kaartje koopt, moet het ook goed zijn wat je te zien en te horen krijgt. Al in september zijn we begonnen met repeteren, daarvoor hebben we een heel schema opgesteld. Dit is het tweede jaar met een grote strijkersgroep, een soort Metropole Orkest. Ik ben wel zo eager dat ik dat ook zo wil. Het worden twee echt schitterende avonden.”

'Eerst nog bijeengeraapt zootje'
Vanuit Borne is Henriëtte Pisano (rechts) de drijvende kracht achter de jubilerende Thorax Big Band. De doktersassistente van de afdeling poliocardiologie van het Thorax Centrum Twente stond mede aan de basis van het gezelschap. Ze drumde 21 jaren in de toenmalige drumband van St. Gregorius uit Hertme, zong jarenlang bij het koor Inpajoko en tegenwoordig bij Völle Wille. “De eerste keer was het eigenlijk nog een bijeengeraapt zooitje, maar al snel merkten we dat Freddy Golden een prof in hart en nieren is, hij haalt er echt het uiterste uit.””
Zelf zorgde ze op verzoek van Freddy Golden voor aanvulling van het koor, waarvoor vooral mannen werden gezocht. Het aantal Bornse enthousiastelingen was groter dan de orkestleider eigenlijk voor ogen had. “Maar ik heb gelukkig kunnen uitleggen dat we het niet konden maken mensen niet toe te laten die al hadden toegezegd, haha.”

De zestien Bornse deelnemers (zie bovenste foto) zijn: Marion en Harry Veltman, Trees en Rudy Pauwels, Jan en Jeannet Nijland, Coby Arns, Hilda van der Wagen, Joke Rutten, Jacqueline La Grange, Ans Boomkamp, Martin Demmer en Ben Hesselink (allen koor), Elsje en Herman van Enter en Henriëtte Pisano (percussie). Ook op de foto Freddy Golden (Fred Gaasbeek) en Bas Leerink. (WP)

Foto's © Willem Pfeiffer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020