Zingen uit volle borst in Dijkhuis
18-01-2017
Shantykoor “Bornsche Maten” vermaakt bewoners Dijkhuis

Zingen uit volle borst in Dijkhuis

In november 2016 bestond het koor 15 jaar en dat is uitbundig gevierd. Het koor bestaat uit ongeveer 60 zangers, een dirigent, Barend Slettenaar, en 5 muzikanten. Nu zingt het koor een `normale` repetitie in het Dijkhuis. De heren zien er prima uit in hun rood/wit gestreepte overhemden, hun kleine halsdoekjes en hun donkere broeken. De musici zijn allen gekleed in wit overhemd met donkere broek.

 

Het koor zingt

Zo normaal is de uitvoering niet. PR man Piet van Bakel zegt dat ze voor hun eigenlijke repetitieavond niet in het Kulturhus terecht kunnen. Dus maken ze van de nood een deugd en geven een concert, ofwel een open repetitie, in het Atrium van het Dijkhuis. Nu zijn ongeveer 35 zangers aanwezig, het podium is goed gevuld.

 

Het koor trekt zangers uit de hele regio Twente. Dat duidt ook wel op de kwaliteit van het koor. Normaal gesproken heten ze het Shantykoor `Bornsche Maten` maar als ze in de regio of daarbuiten optreden veranderen ze de naam vaker in Twents Shantykoor `Bornsche Maten.`

Ze streven ernaar om ongeveer 20 à 24 keer per jaar op te treden. Bij Bornse evenementen ontbreken ze dan ook bijna nooit. In verpleeg- en verzorgingshuizen treden ze vaker gratis op, elders is het wel commercieel.

Ook doen ze mee aan wedstrijden. Winnen vinden ze niet belangrijk, meedoen en zichzelf vergelijken met andere koren weer wel. Ze doen dan ook veel ervaring op, vinden ze. Ook onderscheiden zij zich vergeleken met andere koren door in 5 talen te zingen: Nederlands, Duits, Frans, Engels en Italiaans. Voor vanavond is uitsluitend Nederlands repertoire gekozen.

In totaal zijn vanavond 17 liederen gezongen. In twee zong een solist de coupletten. Het publiek genoot met volle teugen.

 

Ledental

Het ledental is aardig constant, ze hoeven nooit reclame te maken om zangers te vinden. Er is ook geen ballotage. In Barend Slettenaar hebben ze een uitstekend musicus als dirigent, hij hoort iedere toon die in het koor gezongen wordt. Barend Slettenaar is ook dirigent van het Borns Kleinkoor.

 

Geluidsapparatuur

Er is recent nieuwe geluidsapparatuur aangeschaft en dat geeft in het begin wat problemen. Het apparaat moet goed afgesteld worden door de mensen van het geluid.

Nol Awater praat het programma van Nederlandse zeemansliederen aan elkaar. Hij weet in zijn verhaal de inhoud van de liederen goed weer te geven, "Nu varen we van Enkhuizen naar de kust waar ons tweede volkslied, `het kleine café aan de haven,´ veel gezongen is."

In de zaal wordt goed meegedaan in de gebaren, een dame zet zelfs een walsje in.

 

Vrijwilligers

Liset en Maud uit Almelo zijn aanwezig om een paar uurtjes van hun Maatschappelijke Stage in te vullen. Zij zitten in klas 3 van het VWO Canisius te Almelo. "Leuk werk", zeggen ze. Ze worden wel weer naar huis gebracht, beiden wonen ook in Almelo.

 

CD

Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan is ook een CD gemaakt. Nog niet in de handel, want ze willen dat het een perfecte uitvoering is. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Zenderense hoogheden klaren klus

In tegenstelling tot de hoogheden van de andere carnavalsverenigingen zit het regeringsjaar van...
19-01-2020

Bij de Kolkleu heersen de dames

Carnavalsvereniging De Kolkleu bestaat dit jaar 33 jaar. En dat zal Hertme weten ook. Tijdens...
18-01-2020

Jeugd musiceert voor KiKa

Zondag 19 januari geven de jeugdorkesten van de Bornse Harmonie een concert in het Kulturhus....
13-01-2020

Sponsordorp krijgt vervolg

Vorig jaar werd er een voorzichtig begin mee gemaakt: het sponsordorp van de Stichting Borns...
13-01-2020

Toet’nbloazersvolk viert gala

De kop is eraf. De eerste van de twee jaarlijkse Gala-avonden van De Toet’nbloazers zit er...
11-01-2020

Expo over kinderen in oorlog

Dinsdagmorgen werd in het Kulturhus de tentoonstelling ‘Kind onder vuur’ geopend....
07-01-2020