Website Twentse Fondsen gelanceerd
‘JAMMER ALS JE ALS SINTERKLAAS NIET WEET WAAR PAKJES NAAR TOE MOETEN’

Website Twentse Fondsen gelanceerd

Het kost maatschappelijke organisaties niet zelden veel moeite om vermogensfondsen te vinden in Twente. Voor actieve en betrokken burgers en organisaties die financiële ondersteuning zoeken voor een maatschappelijk project dat zij in Twente willen opzetten, is er nu een website die deze zoektocht vereenvoudigt: www.twentsefondsen.nl.

De website, woensdag bij pleisterplaats Erve Hondeborg gelanceerd door FC Twente-directeur Jan van Halst, helpt de initiatiefnemers een selectie te maken van charitatieve fondsen die passen bij hun project en die wellicht financieel willen bijdragen aan de realisatie ervan. Ongeveer 35 beheerders en bestuurders van Twentse charitatieve fondsen, onder wie diverse vertegenwoordigers uit colleges, waren bij de officiële aftrap aanwezig.

Tientallen fondsen
In Twente zijn tientallen charitatieve fondsen actief die zich richten op maatschappelijke doelen, internationale hulp, sport en recreatie, kunst en cultuur, gezondheidszorg, milieu, natuurbehoud en dierenbescherming, kerk en levensbeschouwing of onderwijs en onderzoek. Deze fondsen zijn vaak ontstaan uit nalatenschappen van betrokken families of bedrijven. Ze hebben alle een eigen doelstelling, maar hebben één ding gemeen: actieve, betrokken burgers en organisaties waar mogelijk helpen met een financiële bijdrage.

 

De praktijk wijst echter uit dat de fondsen niet altijd goed gevonden worden en dat de fondsen dus niet effectief worden ingezet bij de realisatie van maatschappelijke projecten. Geld blijft op de plank liggen; dat is jammer en ongewenst. Om samen de fondsen in Twente beter vindbaar te maken, is op 4 oktober 2016 de Stichting Twentse Fondsen opgericht die de website gaat beheren. Zij wil ook informatie-uitwisseling en cofinanciering bevorderen. Initiatiefnemers van deze stichting zijn de beheerders van de Fuldauerstichting, de Willem Willink Stichting, het Houtmaatfonds, het Groothuisfonds, IBN Roesjd en Rabofonds Centraal Twente.

Ei van Columbus
“We spreken elkaar met enige regelmaat en komen elkaar bij allerlei leuke gelegenheden tegen”, verklaart Henny Nijenhuis van de Rabobank het initiatief. “We verwijzen allemaal geregeld naar andere fondsen die geschikt zijn om een aanvraag te doen. We horen zo vaak dat mensen goede ideeën hebben, maar niet weten waar ze terecht moeten. We doen dit niet voor onszelf, maar proberen juist ook de meer slapende of niet nadrukkelijk aanwezige fondsen erbij te betrekken en deze meer in de picture te krijgen. Onze opzet is ontleend aan het voorbeeld van Rotterdamse fondsen.
Dat is het ei van Columbus. Dat is ook zo’n gebied met cohesie, net als Twente. Het is mooi dat we een vergelijkbare etalage hebben kunnen bouwen.”

“Het is jammer als je graag voor Sinterklaas wilt spelen, maar niet weet aan wie je de pakjes moet bezorgen”, verwoordt Liesbeth Hassink (rechts) van het Bussemakerhuis en voorzitter van de Willem Willink Stichting het treffend. “Het is heel frustrerend als je dan geen aanvragen krijgt.”

De website www.twentsefondsen.nl kent een ‘Fondsenzoeker’ waarmee aanvragers gericht kunnen zoeken naar fondsen waarop zij een beroep kunnen doen. Hiertoe selecteren zij hun sector, doelgroep en gemeente/werkgebied en na een klik op de zoekknop krijgen zij een overzicht van fondsen die bij hun project passen. Per fonds verschijnt dan een overzicht in beeld met de specifieke doelen, criteria, werkgebied en naam/adres/woonplaatsgegevens plus een verwijzing naar de eigen website.

Olievlek
De Stichting Twentse Fondsen hoopt dat zoveel mogelijk vermogensfondsen in de regio zich zullen aansluiten. Henny Nijenhuis: “We gokken in eerste instantie op twintig deelnemers, maar gaan ervan uit dat het er tussen de twintig en dertig worden. Dit moet een olievlek worden. Als je er eenmaal tien tot vijftien hebt, kun je zeggen: hier moet je bij staan.”
 

De site is simpel van opzet, volgens voorzitter Reinder Witting van de Stichting Twentse Fondsen omdat het vooral gaat “om de functionaliteit en niet om de mooie plaatjes. Mensen die op de site zoeken, weten al wat ze willen en waarvoor ze komen. We zijn inderdaad een etalage en gaan ook niet bepalen uit welk fonds er een bijdrage moet komen. Dat is aan de fondsen zelf.”

Voor eventuele aanvragers vanuit de gemeente Borne nog een tip: wie een aanvraag wil doen voor een initiatief dat verder reikt dan Borne zelf of een van de kernen Hertme of Zenderen, meerdere opties aanvinken onder selectievak ‘werkgebied’. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023