Schaatsjeugd meet zich internationaal
19-01-2017
BORNSE TALENTEN TELLEN VOLOP MEE IN NEDERLANDSE TOP

Schaatsjeugd meet zich internationaal

De schaatsjeugd uit Borne rijdt zich steeds nadrukkelijker in de kijker. Ook de komende weekeinden zijn diverse talenten uit het dorp weer actief op topniveau. Sebas Diniz is een van de Nederlandse troeven in de drielandenwedstrijd voor junioren in Groningen tegen Duitsland en Noorwegen, zus Fabienne gaat van start bij Starclass-wedstrijden shorttrack in het Duitse Rostock en Joy Beune (hieronder) komt in actie bij wereldbekerwedstrijden in het Italiaanse Collalbo.

Sebas Diniz toonde de laatste weken al uitstekend in vorm te zijn. Op Oudejaarsdag 2016 zegevierde de maandag vijftien jaar geworden belofte in de dertigste editie van de Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd, een van de oudste klassiekers op de vaderlandse schaatskalender. Het evenement wordt al zo lang verreden als de kunstijsbaan in Heerenveen bestaat. De junior C won zowel de 500 als de 100 meter en uiteraard ook het klassement over beide afstanden.
 

Geplaatst voor NK
Een week later sloot hij het individuele klassement van de competitie Noord-Oost als eerste af dankzij tweede plaatsen op zowel de 500 als de 1500 meter. Sebas Diniz plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de nationale titelstrijd allround op 3 februari in Heerenveen.
In Groningen krijgt Diniz zaterdag en zondag te maken met onder anderen de pupillen van de voormalige Duitse wereldtoppers Gunda Niemann en Jenny Wolf. Een dochter van Niemann rijdt mee bij de C-junioren.

Sebas Diniz, leerling in de derde klas Havo aan Loot-schoot Het Noordik in Almelo, heeft zijn doelen voor dit seizoen goed voor ogen: “Bij het NK allround wil ik de top drie halen en de Viking Race wil ik weer winnen. Daar heb ik meer kans, omdat dan twee keer een 500, een 1000 en een 1500 meter worden gereden. De 1500 meter is niet mijn favoriete afstand en bij het NK rijden we alleen die en de 500 meter.”
 

Fabienne Diniz
Sebas’ dertienjarige zus Fabienne Diniz werd op 11 december nationaal kampioene korte baan op de 100 meter bij de pupillen A in Biddinghuizen. Een dag eerder had ze samen met onder anderen broer Sebas Overijssel aan de Kardinge-bokaal geholpen in Groningen door de 500 en de 700 meter op haar naam te schrijven. Sebas zegevierde daar op de 1000 meter en eindigde als tweede op de halve afstand.

In Rostock moet Fabienne Diniz het opnemen tegen vrijwel alleen oudere concurrentes. De Bornse gaat voorlopig op kop in de nationale ranglijst in haar leeftijdscategorie en maakt daarom een uitstekende kans opnieuw te mogen deelnemen aan de Viking Race, de strijd om de Europese titel.

Vier talenten bij NK
Volgende week zaterdag 28 januari is Fabienne een van de vier Bornse jeugdschaatsers die deelneemt aan het 23ste Nederlandse pupillentoernooi (NPT) in Groningen. Het evenement staat te boek als het officieus Nederlands kampioenschap voor deze pupillen. Behalve Fabienne binden daar ook Ellemijn Luisman (pupillen A), Robin Keppels (meisjes pupillen C) en Mats van der Heijden (pupillen C) de smalle ijzers onder.

Overigens doet ook de derde Diniz het voortreffelijk. Philip, het misschien wel grootste talent van de familie, mag als negenjarige nog niet in officiële wedstrijden uitkomen, maar realiseert op de langebaan al wel tijden waarmee hij de wereldranglijst in zijn leeftijdscategorie aanvoert. (WP)

Op de foto hierboven vanaf links Mats van der Heijden, Ellemijn Luisman, Fabienne Diniz en Robin Keppels.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Borhave verliest van Handbal Venlo

Het was zaterdagavond, zoals altijd, weer gezellig in sporthal ’t Wooldrik in Borne, de...
15-09-2019

Jeugd vermaakt zich op NK Beach

Afgelopen weekend hield Handbalvereniging Borhave met veel succes voor de zevende keer haar...
09-09-2019

Twentse derby voor Borhave

In de sfeervolle en bomvolle sporthal ’t Vonder in Deurningen konden DSVD en Borhave hun...
08-09-2019

Mighty Marty doceert in Borne

Tennisvereniging Smash in Borne viert dit weekend haar 50-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten...
06-09-2019

Bonsai boompjes: ‘Hou ze klein!’

Op een regenachtige avond zitten vier vrouwen en acht mannen om de tafel in De Letterbak. Voor...
05-09-2019

Jubilerend Smash: 50 jaar jong

De eerste graveltennisbanen in Borne dateren al uit 1963. Zes jaar later, in 1969, werd de...
04-09-2019