Voorlezen in de bibliotheek
23-01-2017
Nationale Voorleesdagen in Borne van start gegaan

Voorlezen in de bibliotheek

De Nationale voorleesdagen gaan weer van start en maandagmorgen bijt Kinderopvang Borne locatie Wensinkhof de spits af met een voorleesontbijt. Twaalf kinderen, vergezeld door de leidsters Mieke en Louise en mama’s en papa’s, komen om negen uur de bibliotheek binnen. De kinderen krijgen een ontbijtje en de ouders krijgen boven voorlichting hoe belangrijk veel voorlezen eigenlijk is.

 

Ontbijt met 12 peuters.

In deze groep zitten wat jongere kinderen die het allemaal best even spannend vinden. Op de kleine tafeltjes staat een mandje met broodjes en krentenbolletjes, smeerkaas, hagelslag en soepstengels. Ook voor melk en chocolademelk is gezorgd. De meeste kinderen vinden het allemaal heel lekker en ze happen lekker in hun broodjes. Het was even wennen dat papa en mama zomaar weg ging maar de leiding pakte dat verdriet prima op. Al snel had de groep er weer zin in.

 

Als de kinderen klaar zijn met eten leest Trudie van de bibliotheek het prentenboek van dit jaar: “De kleine Walvis” voor. Sommige kinderen kennen het verhaal al, zij vertellen dapper mee. Binnenkort komt een app op de markt waarin het verhaal De kleine walvis wordt voorgelezen. Daarnaast zitten er allerlei `spelletjes` op die de kinderen uitdagen goed te kijken en mee te doen in het verhaal.

Er zijn meer Apps met prentenboekjes beschikbaar.

 

De ouders boven in de kinderhoek

Harmke Willems heeft de ouders meegenomen naar de kinderhoek in de bovenverdieping van de bibliotheek en zij vertelt het een en ander over het belang van voorlezen. `Voorlezen schept een band tussen ouder en kind, helpt kinderen de wereld ontdekken, prikkelt de fantasie en het maakt dat kinderen later zelf ook gaan lezen.` Uit persoonlijke ervaringen van ouders komt ook naar voren dat wat drukkere kinderen rustiger worden en gemakkelijker in slaap vallen als zij voor het slapen gaan worden voorgelezen.

 

Ook het verschil tussen tablet en boekjes komen aan de orde. Met een tablet kunnen kinderen zelf aan het `lezen,` maar bij een boekje zitten de voorlezers dicht bij elkaar en is de interactie tussen voorlezer en kind belangrijk. Uitleg geven is gemakkelijker in het laatste geval. Maar tijdens een vakantie is een tablet wel erg handig: je sjouwt niet met een stapel boeken voor de kinderen.

 

De voorleesexpres

Bij de voorleesexpres komen voorlezers bij de ouders thuis om kinderen voor te lezen. De voorlezers komen ongeveer een uurtje en het is fijn als ze welkom zijn. Het voordeel vinden zij dat zij helpen de woordenschat te vergroten van de kinderen. Ook merken zij dat zowel ouders als kinderen het leuk vinden. Niet in ieder huishouden is een leescultuur, misschien helpt de voorleesexpres een leescultuur te bevorderen.

Na de voorlichting praten de ouders nog even na over de voorlichting. Een van de ouders merkt op dat ze de kinderhoek liever beneden ziet. De trappen vinden ze wat gevaarlijk voor de kleintjes. Een ander had nog nooit van de voorleesexpres gehoord en vraagt hoe kinderen daar terecht komen. “Via logopedie, consultatiebureaus en via krantenberichten,” is het antwoord van Harmke Willems.

 

Dan is het uurtje voorbij en staat de volgende groep weer te wachten. Op woensdag 25 januari komen weer twee groepen van de Kinderopvang. Bij de Drie Biggetjes in Hertme en Duimelot in Zenderen komen medewerkers van de bibliotheek voorlezen. (AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Voorlezen in de bibliotheek


  Honderd kamelen gaan op reis

  Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2019 doneren auteur Anka Jacobs, illustrator Ellen...
  20-09-2019

  Droom van Sabrina komt uit

  Het kan raar lopen: Sabrina, de 26-jarige cliënte van Aveleijn, heeft musicals als grote...
  16-09-2019

  Musical Rent in de startblokken

  Komende vrijdagavond staat de première van Rent, de rockmusical, op het programma van het...
  15-09-2019

  ‘Plekken van plezier’ gratis toegankelijk

  Tijdens de Open Monumentendag, komende zaterdag 14 september, staat de amusementswaarde van ons...
  10-09-2019

  Kulturhus verrast door bezuinigingen

  “Het kwam als een volslagen verrassing!”, zegt Frank Droste, directeur van het...
  09-09-2019

  Eerbetoon aan geliefd koorlid

  Op zondag 22 september geeft het koor Mix, samen met het Borns Ensemble en het koor Inpajoko een...
  07-09-2019