Kolkleu ontbreken bij installatie Stadsprins
29-01-2017
CARNAVALSVERENIGING HERTME LAAT STEUN AAN DOCHTER SLACHTOFFER ONGELUK VOOR GAAN

Kolkleu ontbreken bij installatie Stadsprins

Bij de installatie van de 51e Stadsprins van Borne ontbrak de carnavalsvereniging De Kolkleu uit Hertme. Prins Harold en adjudant Martin lieten de steun aan de dochter van het slachtoffer van het recente tragische ongeluk voor gaan. Een Hertmese vrouw raakte enkele dagen geleden zeer ernstig gewond op een manege in Albergen en verkeert nog steeds in kritieke toestand. De banden tussen het slachtoffer en De Kolkleu zijn nauw. Ze was bestuurslid van de vereniging en haar dochter danst bij de dansmarietjes. Heel dapper nam de dochter het besluit om haar groep niet in de steek te laten en ondanks alles toch mee te doen met een wedstrijd waar de dansmarietjes zo lang voor geoefend hadden. Voor De Kolkleu reden om haar deze dag massaal te steunen en het optreden van de dansmarietjes voor te laten gaan boven de traditie van de installatie van de Stadsprins.

 

Het besluit van de Hertmese carnavalsvereniging kon in het Kulturhus op een warm en welgemeend applaus rekenen van de Melbuulkes, Angorageiten, Doldraejers en Toet'nbloazers. “Verbondenheid van carnaval ook in moeilijke tijden”, reageerde burgemeester Rob Welten. “Ik hoop dat het applaus in Hertme te horen was.”

 

Stadsprins Jan-Willem

Zoals gebruikelijk levert de grootste carnavalsvereniging van de gemeente Borne de Stadsprins. Aan Prins Jan-Willem van De Toet'nbloazers de eer en de verantwoordelijke taak om het dorp tijdens de carnavalsperiode te besturen. De werkelijke overdracht van de macht vindt 24 februari op het gemeentehuis plaats. De carnavalsverenigingen krijgen allen traditiegetrouw een deel van de sleutel, symbolisch voor de samenwerking tussen hen en de eenheid die carnaval vierend Borne dient te zijn.

 

Opdracht

De burgemeester gaf de carnavalisten nog wel een opdracht mee. Op 24 februari moeten ze allen een idee indienen om de samenwerking tussen hen nog verder te bevorderen. Daarnaast dient elk prinsenpaar alvast minstens één proclamatiepunt succesvol te hebben volbracht. En tenslotte wil de burgervader toch wel heel graag dat het Bornse carnaval een bijdrage gaat leveren aan de grote Twentse optocht in Oldenzaal, over vier jaar als het 55-jarig jubileum is aangebroken.

 

Fotomoment

Na de officiële handelingen binnen werd het tijd voor de traditionele fotomomentjes buiten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want voordat alle hoogheden, jonkvrouwen en jonkheren hun plekje hadden gevonden ging er toch nog enige tijd voorbij. Toen alles en iedereen eenmaal stond, bleek de sleutel nog ergens binnen te slingeren. Met het schaamrood op de kaken sloop de kersverse Stadsprins snel naar binnen om het kleinood op te halen en vervolgens zijn positie weer tussen zijn collegae in te nemen. (AJ en BM)

 

(Op de foto's onder: Prins Jan-Willem en adjudant Maikel van De Toet'nbloazers, Prins Laurens en adjudant Louis van De Doldraejers, Prins Mark en adjudant Rob van De Melbuulkes en Koning Bas van De Angorageiten. Jonkvrouw Loes en Jonkheer Bryan van De Doldraejers, Jonkheer Tim en Jonkvrouw Lisa van De Melbroekies en Jonkvrouw Anouk en Jonkheer Wouter II van De Toet’nbloazers)

 

 

 

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024