`Zit met Pit` in De Wheele
Houdingverbetering via bewustwordingsprogramma

`Zit met Pit` in De Wheele

De Wheele is de gezonde school in Borne waar bewegen hoog in het vaandel staat. Kinderen bewegen al tijdens lesuren door even een paar gymoefeningen te doen. Ook zijn in de school `vallessen` door een judodocente aangeboden. Nu start de Wheele met het programma `Zit met Pit.`

 

Zit met Pit

Pietje Pit is het stripfiguurtje in het werkboek. Pietje Pit leert kinderen een goede zithouding aan te nemen als zij achter de computer of tablet zitten. Of als zij TV kijken.

Uit een onderzoek op De Wheele blijkt dat 42% van de kinderen geregeld pijn in de rug of nek heeft. 20% Van de kinderen kijkt 2 uur per dag TV, 25% is twee uur per dag met de tablet in de weer en 90% van de kinderen sport minstens een uur in de week.

Pijn vermindert de concentratie bij leren en vermindert de conditie van het kind. Gelukkig doen nu veel meer kinderen aan sport dan in het verleden, maar nog steeds gaan 5 van de 50 leerlingen niet sporten.

 

Yolanda van Hoorn uit Eindhoven heeft het programma Zit met Pit ontwikkeld. Zowel fysiotherapeuten als oefentherapeuten hebben het programma opgepakt. Op alle scholen in de groepen 5 en 6 in Borne, Hertme en Zenderen wordt de eerste les vergoed vanuit de gemeente. Wanneer scholen, zoals De Wheele heeft gedaan, alle lessen willen ontvangen, kan dit door de overige lessen zelf te betalen tegen een gereduceerde prijs. Het programma bestaat uit een drietal klassikale lessen, een digitale les en een herhalingsles. De digitale les kan ook door de leerkracht gegeven worden en herhaald.

 

Tekening convenant

Wethouder Martin Velten en Jan Willem Leidekker (midden en links op foto hiernaast) van Fysio-Fit Borne tekenen een convenant. De Wheele verplicht zich tot het geven van de lessen en wethouder Velten tot de tegenprestatie: geldelijk ondersteunen.

Wethouder Martin Velten: “Bewustwording is erg belangrijk, goed in je stoel zitten en op tijd ruimte nemen om te bewegen. Bij mijn vroegere baan werd veel achter de computers gewerkt. Op geregelde tijden verscheen een filmpje op het scherm met ontspannende bewegingen voor de gespannen spieren. Was wel wennen.

We zijn blij met deze gezonde school en dat ze ruimte maken voor het programma. Jammer dat niet meer scholen meedoen. Bewegen is onderbelicht op de scholen, eigenlijk zou de Inspectie daar ook meer op moeten letten. Het project past ook in de decentralisatie, je komt deze kinderen als volwassenen met rug- en nekklachten later ook in de maatschappij tegen in de zorgsector. Voorkomen is weer beter dan genezen. Zitten kinderen lang met een gebogen rug, dan vergroeien ze. Sommige kinderen van groep 5 en 6 hebben soms al de rug van een 40-jarige.

 

Jan Willem Leidekker vult aan: “Het onderzoek dat hier op De Wheele plaatsvond, is ook op de Vonder en Sprankel gehouden. De resultaten zijn hetzelfde; teveel kinderen zitten lang achter een scherm. Het probleem is al langer bekend maar nu wordt men meer bewust van de gevolgen van slecht zitten.”

 

Hans Mulder, directeur van de Wheele: “Na de les krijgen de kinderen een brief voor de ouders mee waarop het programma staat en het belang wordt onderstreept van een goede houding. Ook op ons infokanaal komt de informatie te staan. De kinderen hebben een werkboekje, dat werkboekje gaat ook mee naar huis. Sanne Breukers (foto) en Jan Willem Leidekker van Fysio-Fit Borne geven de lessen."
 

Dan wordt even gekeken in de klas waar de kinderen vol aandacht meedoen. De wervelkolom wordt door een aantal kinderen wel herkend. Daarna moeten ze even draaien en buigen. Het enthousiasme straalt eraf, dit is toch veel leuker dan even rekenen of taal? (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024