De Rensinks zijn terug op het podium
04-02-2017
ZATERDAG 11 FEBRUARI OP PLANKEN KULTURHUS ALS FOEZEL 0.0

De Rensinks zijn terug op het podium

Annemieke en Gerrit Rensink beleven zaterdag 11 februari hun rentree op het podium van het Kulturhus. Als Foezel 0.0 verzorgen ze een gezellige avond in de setting van een huiskamer uit vervlogen tijden. Kleinschalig en laagdrempelig, alsof je terugkeert naar die vertrouwde intimiteit van een gezin van enkele decennia terug, met het bekende kleedje op tafel. Oftewel: ‘Oonder de Laamp’nkap’, zoals ze hun voorstelling hebben gedoopt.

Gerrit Rensink ondervond de afgelopen jaren tot twee maal toe forse problemen met zijn gezondheid, de reden waarom hij in zijn slagerij nog altijd niet weer fulltime aanwezig is. De tegenslag vergde ook veel van vrouw Annemieke, die zowel privé als zakelijk met de lastige situatie moest omgaan. Hun laatste volle programma dateert alweer van 2013. “Tussendoor hebben we opgetreden voor bejaarden en huisvrouwen”, vertelt Annemieke, “en binnenkort gaan we ook weer naar een avond voor mantelzorgers. Volgende week is de eerste keer dat we het weer op een wat grotere schaal proberen. Je moet ook niet stil gaan zitten en wel blijven leven.”

Vooruit kijken
Gerrit vult aan: “Voor ons is het ook weer vooruit kijken en de eigen grenzen weer wat verleggen. “Ik merk dat het wel veel energie kost, maar van je hobby krijg je zelf ook nieuwe energie. Maar door de ervaringen van de laatste jaren sta ik er wel wat anders in. Ik ben nog steeds in voor alles, maar doe niet overal meer aan mee. We proberen ook elkaar wel te beschermen.”

In de grote zaal van het Kulturhus, waar de tribune naar voren wordt geschoven om de intieme en ongedwongen sfeer van de huiskamer te kunnen creëren, zitten de maximaal 75 bezoekers op gewone stoelen. “We zitten allemaal aan tafel, het moet vooral heel gezellig worden. Niet te moeilijk, we houden het kleinschalig.”

Live muziek
De Rensinks krijgen bij hun programma van ‘special guest’ Harry Oude Nijhuis, in het verleden met zijn vrouw Hetty de andere helft van het kwartet Foezel. Ook pianist Ronan Weghorst, gitarist Johan en bassist Anneke Kopp verlenen hun medewerking. Annemieke: “We willen wat meer de richting op van live muziek.” Op de achtergrond assistentie van de bekende pianist Bernd van den Bos. “Hij gaat twee nummers inspelen die hij zelf heeft geschreven”, kondigt tekstschrijver Gerrit Rensink aan. “Wij mogen die gebruiken. En van Joris Linssen van Caramba hebben we drie nummers. Zo scharrelen we links en rechts wat bij elkaar. We hebben ook eigen teksten en proberen ook altijd met nieuwe liedjes te komen, willen geen covers spelen. Het is een beetje Nederlands, maar de hoofdmoot zal wel Twents worden. Ik voel me geen dichter, maar maak versjes en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Op een avond als deze zit er ook altijd een beetje flauwekul in. Het is soms wel plat, maar nooit grof. Daar houd ik niet zo van.”

Sentimental yourney
Zoals gebruikelijk gaan de baten van het optreden van Annemieke en Gerrit Rensink naar een goed doel, in dit geval naar de Vrienden van het Kulturhus voor onder meer het aankleden van de zaal.
“En verder vinden we het vooral zelf leuk en is het leuk om anderen een plezier te doen”, vindt Gerrit. “Het wordt een soort sentimental yourney, die ermee eindigt dat we gaan verhuizen. We heten voorlopig nog even Foezel 0.0, zonder alcohol. Op de avond zelf willen we een soort prijsvraag houden, waarbij het publiek een mooie nieuwe naam voor ons kan bedenken.” (WP)

Foto geheel boven © Margreeth Lassche

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Een waardig jubileumconcert

Met een vette knipoog naar de grote showconcerten die het Stedelijk Orkest vroeger in de...
03-11-2019

Gegrepen door kroonjuwelen

Op het cultureel podium van de Bornse Synagoge schitterde Martijn Akkerman, juwelenhistoricus,...
27-10-2019

Zoektocht naar relatie mens en natuur

Onder de titel ‘Forgather’ exposeert kunstenaar Daniëlle Spoelman van 27...
24-10-2019

Een handgeschreven tijdsdocument

‘Tusken doem en wiesvinger’ heet het boek met vijftig verhalen van de bijna...
19-10-2019

Toost op de Bornsche Bevrijdingsbitter

Zoals inmiddels genoegzaam bekend viert Borne op 3 april 2020 het feit dat het 75 jaar geleden...
18-10-2019

Spookhuis blijft officieel monument

De eerste fase van de verplaatsing van het ’t Oude Groothuys, beter bekend als het...
16-10-2019