Floor leest voor en gaat door!
LEERLINGE IEMNSCHELF WINT VOORLEESWEDSTRIJD MET FRAGMENT UIT ARENDSOOG

Floor leest voor en gaat door!

Daar zaten ze dan woensdagmiddag, twaalf basisschoolkampioenen uit Borne, Zenderen en Hertme op de eerste rij in een bijna volle Kulturhuszaal. Allemaal in hun fraaiste kleding en in hun handen het mooiste boek dat ze kennen. Het is de Bornse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2016/2017, die gehouden wordt voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Een prestigieuze competitie waarin ruim 3.200 kandidaten strijden om de nationale titel.

 

Spannende middag

Zelfs Harmke Willems van de Bornse bibliotheek en presentatrice van de middag, is ietwat zenuwachtig. “Dit is altijd weer een van de spannendste middagen van het jaar. Voor de kinderen staat er veel op het spel”, zegt ze. “Ze hebben al een competitie op hun eigen school achter de rug en bij winst gaan ze nog eens door naar de regionale finales.”

 

Van de spanning die er bij de bibliothecaresse leeft, is bij de kinderen gelukkig niet zo erg veel te merken. In een kort gesprekje worden ze aangekondigd en krijgen ze de gelegenheid zichzelf te presenteren en te vertellen waarom ze voor een bepaald boek hebben gekozen. Dan beginnen ze aan hun voorleesronde, meestal bestaande uit enkele bladzijden. De meegekomen kinderen in de zaal, supporters van de verschillende scholen, luisteren ademloos toe.

 

Momentopname

Ook is er een deskundige jury die ogen en oren tekort komt om alle criteria, die landelijk worden vastgesteld, goed te kunnen beoordelen. Het leestempo, verstaanbaarheid, contact met het publiek, stemgebruik en emotie… alles wordt onder een vergrootglas gelegd en gewogen. “En da’s niet altijd even gemakkelijk”, zegt Bertil Meyer, een van de juryleden. “Het is natuurlijk een momentopname, je probeert toch een oordeel over de grote lijn te kunnen vellen."

 

En zo passeren in twee groepen van zes twaalf sterk uiteenlopende kinderen met evenzovele sterk uiteenlopende boekfragmenten. Karlijn Boswerger bijvoorbeeld die voorleest uit Matilda van Roald Dahl, Jolie Boswerger met haar boek Harry Potter en de vuurbeker, of Brecht Veenstra met haar enthousiaste vertelling uit Dat heb ik weer van Carry Slee.

 

Bijna feilloos

Na een laatste juryberaad is echter de definitieve winnaar bekend. De keus valt op Floor Visscher van de ’t Iemnschelf met haar boek Arendsoog van J. Nowee. Miriam Janssen, juryvoorzitter, verklaart de keuze onder andere met de opmerking het enorm knap van Floor te vinden dat ze de relatief ‘oude’ teksten uit dit boek bijna feilloos weet voor te lezen en de zaal daarbij ademloos stil houdt.

 

De stomverbaasde Floor neemt vervolgens met een stralende blik de oorkonde in ontvangst en de bijbehorende beker, plus nog eens een boekenbon. Voor de overige deelnemers zijn er vrijkaartjes voor de ijsbaan in Enschede. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023