Kindervakantieweek wordt `Alles-Kidz-dagen`
Nieuw concept voor de vakantieweken in Kulturhus

Kindervakantieweek wordt `Alles-Kidz-dagen`

Het is weer vakantie, sommige kinderen zijn met ouders naar de wintersport en veel kinderen vieren lekker vakantie thuis. De hele dag achter de computer zitten is ook niet alles en gelukkig valt er meer te genieten in Borne.

 

Samenwerken binnen Borne tijdens vakanties

“Als je goed kijkt, werden er binnen Borne veel activiteiten dubbelop aangeboden. Het Kulturhus bood activiteiten aan, het Bussemakerhuis was met handvaardigheid bezig en sportactiviteiten werden in 't Wooldrik aangeboden. De kindervakantieweek ging dan vaak met een busje op de donderdag naar 't Wooldrik. Het is niet de bedoeling dat iedereen maar uit dezelfde vijver gaat vissen, maar dat samengewerkt wordt en elkaars kwaliteiten versterkt zijn. Het is niet de bedoeling als kinderopvang te fungeren, daar zijn de naschoolse opvangorganisaties voor. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten,” zegt Marijke Adams. “We moeten het aanbod met elkaar doen, laten we breed georiënteerd zijn en onze doelgroep moeten we ook niet uit het oog verliezen. Dat zijn kinderen van groep 1 t/m groep 8.”

 

Stagiaire Donja Aveskamp

In het Kulturhus kreeg stagiaire Donja Aveskamp de opdracht om goede activiteiten te zoeken die en leuk waren, passend binnen het concept van het Kulturhus en goede kwaliteit boden. Aveskamp studeert Sociaal Pedagogische hulpverlening Euregionaal en dit jaar loopt zij de stage bij het Kulturhus. Leander Huurneman is jeugdvormingswerker en hij is haar begeleider. Donja vertelt: “We leverden al kwaliteit maar we vonden dat we meer moesten bieden. We willen dat kinderen echt iets leuks, waar ze wat aan hebben, mee naar huis nemen. Nu bieden we losse activiteiten aan, een ander concept dus. We zoeken ook meer samenwerking met andere instellingen als het Bussemakerhuis en de sport. Ook andere verenigingen moeten we meer benaderen, zo kunnen we meer aanbieden. Goed ook om vanuit de Bornse gemeenschap te werken. Vandaag bieden we twee activiteiten aan: een theaterworkshop in samenwerking met Luna Theaterschool voor kinderen van groep 5 t/m groep8 en vanmiddag bieden we het maken van een mozaïeklijst inclusief foto van het kind aan. Beide activiteiten kosten € 3,-.

 

Woensdag om 13.45 uur bieden we de film `De Boskampi’s` voor ouders/verzorgers en kinderen van alle leeftijden aan. Donderdag kunnen kinderen op eigen gelegenheid gebruik maken van de sportinstuif in het Wooldrik. Donderdag wordt ook een activiteit aangeboden in het Bussemakerhuis. De naam Alles-Kidz-dagen heb ik verzonnen. Na deze week evalueren we, Leander Huurneman, Marijke Adams, Lex Harmelink en ik nog wat goed is gegaan en wat niet.”

 

Vrijwilligers bij deze dagen

Naomi doet al jaren mee als vrijwilliger, ook Mark is er weer. Naomi wil later graag de ouderenzorg in. Ze blijft het leuk werk vinden om in het Kulturhus te helpen. Momenteel loopt zij stage bij De Sprankel in groep 1 en 2.

 

Theaterworkshop

De theaterworkshop staat onder leiding van eigenaresse Juliette van Maarsenveen. Ze laat de kinderen eerst op een ludieke manier kennis met elkaar maken. De eerste theaterbewegingen zijn gelijk gemaakt. Daarna gaan kinderen oefenen in theaterbeweging: hoe sta je en hoe beweeg je als een lichte bal in een put gooit, hoe als je een zware bal gooit. Hoe boots je met geluid een lichte vuurpijl na, hoe een zware? Van Maarsenveen doet het voor, de kinderen doen het na.

 

Ook ademhalingsoefeningen komen aan bod. Belangrijk als je lange teksten uit moet spreken. Naderhand wordt gespeeld hoe je samen de sleutel van een deur van een hoge plaats pakt. Enige acrobatiek is hier noodzakelijk. Een deur dichtgooien gaat ook op speelse manier. De kinderen zullen nu wel weten wat theater kan zijn. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024