`Stof tot nadenken`
22-02-2017
GERTIE BIJKERK EXPOSEERT KUNSTWERKEN IN HET BUSSEMAKERHUIS

`Stof tot nadenken`

Haar werk is gebaseerd op linnen, natuurlijke materialen en volkskunst. Ze bedrukt ook stoffen, maar de bedrukte stoffen zijn van katoen omdat katoen beter verf opneemt dan linnen. De methode die ze bij het drukken gebruikt is de zeefdruk. De blouses en jasjes die er nu hangen behoren tot haar eigen voorjaarsgarderobe.

 

Kunstenaarschap van Gertie Bijkerk

In 1992 studeerde ze af aan de AKI te Enschede. Ze is afgestudeerd in dessin en fotografie. Via een lerares die een eigen zeefdrukkerij bezat is zij tot het zeefdrukken op stoffen gekomen. De bewuste lerares had een tafel van 30 meter waar heel wat stof op gelegd kon worden. Ze mocht daar gaan experimenteren en als de lerares ruimte had, kreeg Gertie Bijkerk tijd om te werken. Zo ging dat een aantal jaren.

 

Haar proeflappen (want dat waren het, vond Gertie Bijkerk) gaf zij door aan naaisters die er kledingstukken van maakten. Ze organiseerde een modeshow. Daarna bleef het werk liggen, ze had nog heel wat stof in voorraad. Na 25 jaar vroeg Ans Barneveld, haar vriendin, naar die stoffen. Zij maakte de kledingstukken die nu in het Bussemakerhuis hangen.

 

Nieuwe wegen

Zij en haar man Johan waren bevriend met de inmiddels overleden Deldenaar Ben Peterman. Hij bezat een huis in Portugal en daar bracht het echtpaar vele vakanties door. Ben Peterman was keramist en vanzelfsprekend ging ze dan ook aan het werk met keramiek.

 

Het bleek niet haar soort kunst te zijn, maar de kleuren van de klei uit Portugal inspireerden haar wel tot totaal ander werk (foto). Ook verzamelde ze andere materialen en ook die vonden hun weg in haar kunst. Slakkenhuizen bijvoorbeeld: de tere, verlopende kleuren van de slakkenhuizen werden op een kraplap geplakt. De kraplap is weer een andere uitingsvorm van Gertie Bijkerk: de volkskunst en met name de stippenkunst uit Staphorst.

 

Staphorster kunst

Staphorster kleding heeft heel veel dessins en het klopt altijd. De stoffen zijn ook uniek voor Staphorst maar weinigen weten dat de oorsprong van de Staphorster dessins uit Almelo stamt. De firma Palthe uit Almelo gaf in 1930 een stalenboek uit met de eerste stippenpatronen. De stoffen waren niet rendabel voor de firma en een Staphorster familie Vloedgraven nam de patronen over en ging de stoffen verkopen.

 

Nu werkt Gertie Bijkerk al 20 jaar met het stipwerk. De meeste kunstwerken zijn in de vorm van een kraplap gemaakt. De ondergrond is linnen, de versiering is van natuurlijk materiaal. Dat kan zijn gedroogde klei uit Reutum, stro en riet uit Giethoorn, natuurlijk ook zeefdrukwerk van haarzelf. Resten linnen zijn in repen geknipt, versterkt met behangerslijm en met behulp van het riet en pluimen is er vlechtwerk van gemaakt. Mooie kleine kunstwerken, die bedrieglijk eenvoudig lijken.

 

Een andere inspiratiebron is de kunstenaar Jan Schoonhoven. Hij werkte veel wit op wit. Gertie Bijkerk verwerkt weer vierkante stukjes versterkt linnen op een ondergrond van vlas en linnen in paneeltjes. Daarnaast zijn ook sieraden te zien. Ook deze zijn weer van linnen waarop met natuurlijke materialen is gewerkt, stro, turf, klei, schelpen enzovoorts.

 

In een vitrine is modern Staphorster werk te bewonderen: twee Staphorster dames, mevrouw Faber en mevrouw De Boer, heeft Gertie Bijkerk gevraagd om met Staphorster motieven een uniek werkstuk te maken. Dat is oonder andere een tas geworden. Heel bijzonder is het weefwerk uit Staphorst. Gertie Bijkerk heeft daar een eigen draai aan gegeven. Gertie wil benadrukken dat zij dankbaar is voor alle vrijwilligers die zo hard werken om haar tentoonstelling vorm te geven: “Het wordt een totaalbeleving voor mij.” (AM)

 

Info

Op woensdag 1 maart en 29 maart van 14.30 tot 16.30 uur geven Staphorster dames een lezing en een demonstratie over Staphorster kleding. Kosten: € 12,50 inclusief koffie. De tentoonstelling is van 26 februari tot en met 14 april. Deelname na opgave vóór dinsdag 28 februari via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024