`Stof tot nadenken`
22-02-2017
GERTIE BIJKERK EXPOSEERT KUNSTWERKEN IN HET BUSSEMAKERHUIS

`Stof tot nadenken`

Haar werk is gebaseerd op linnen, natuurlijke materialen en volkskunst. Ze bedrukt ook stoffen, maar de bedrukte stoffen zijn van katoen omdat katoen beter verf opneemt dan linnen. De methode die ze bij het drukken gebruikt is de zeefdruk. De blouses en jasjes die er nu hangen behoren tot haar eigen voorjaarsgarderobe.

 

Kunstenaarschap van Gertie Bijkerk

In 1992 studeerde ze af aan de AKI te Enschede. Ze is afgestudeerd in dessin en fotografie. Via een lerares die een eigen zeefdrukkerij bezat is zij tot het zeefdrukken op stoffen gekomen. De bewuste lerares had een tafel van 30 meter waar heel wat stof op gelegd kon worden. Ze mocht daar gaan experimenteren en als de lerares ruimte had, kreeg Gertie Bijkerk tijd om te werken. Zo ging dat een aantal jaren.

 

Haar proeflappen (want dat waren het, vond Gertie Bijkerk) gaf zij door aan naaisters die er kledingstukken van maakten. Ze organiseerde een modeshow. Daarna bleef het werk liggen, ze had nog heel wat stof in voorraad. Na 25 jaar vroeg Ans Barneveld, haar vriendin, naar die stoffen. Zij maakte de kledingstukken die nu in het Bussemakerhuis hangen.

 

Nieuwe wegen

Zij en haar man Johan waren bevriend met de inmiddels overleden Deldenaar Ben Peterman. Hij bezat een huis in Portugal en daar bracht het echtpaar vele vakanties door. Ben Peterman was keramist en vanzelfsprekend ging ze dan ook aan het werk met keramiek.

 

Het bleek niet haar soort kunst te zijn, maar de kleuren van de klei uit Portugal inspireerden haar wel tot totaal ander werk (foto). Ook verzamelde ze andere materialen en ook die vonden hun weg in haar kunst. Slakkenhuizen bijvoorbeeld: de tere, verlopende kleuren van de slakkenhuizen werden op een kraplap geplakt. De kraplap is weer een andere uitingsvorm van Gertie Bijkerk: de volkskunst en met name de stippenkunst uit Staphorst.

 

Staphorster kunst

Staphorster kleding heeft heel veel dessins en het klopt altijd. De stoffen zijn ook uniek voor Staphorst maar weinigen weten dat de oorsprong van de Staphorster dessins uit Almelo stamt. De firma Palthe uit Almelo gaf in 1930 een stalenboek uit met de eerste stippenpatronen. De stoffen waren niet rendabel voor de firma en een Staphorster familie Vloedgraven nam de patronen over en ging de stoffen verkopen.

 

Nu werkt Gertie Bijkerk al 20 jaar met het stipwerk. De meeste kunstwerken zijn in de vorm van een kraplap gemaakt. De ondergrond is linnen, de versiering is van natuurlijk materiaal. Dat kan zijn gedroogde klei uit Reutum, stro en riet uit Giethoorn, natuurlijk ook zeefdrukwerk van haarzelf. Resten linnen zijn in repen geknipt, versterkt met behangerslijm en met behulp van het riet en pluimen is er vlechtwerk van gemaakt. Mooie kleine kunstwerken, die bedrieglijk eenvoudig lijken.

 

Een andere inspiratiebron is de kunstenaar Jan Schoonhoven. Hij werkte veel wit op wit. Gertie Bijkerk verwerkt weer vierkante stukjes versterkt linnen op een ondergrond van vlas en linnen in paneeltjes. Daarnaast zijn ook sieraden te zien. Ook deze zijn weer van linnen waarop met natuurlijke materialen is gewerkt, stro, turf, klei, schelpen enzovoorts.

 

In een vitrine is modern Staphorster werk te bewonderen: twee Staphorster dames, mevrouw Faber en mevrouw De Boer, heeft Gertie Bijkerk gevraagd om met Staphorster motieven een uniek werkstuk te maken. Dat is oonder andere een tas geworden. Heel bijzonder is het weefwerk uit Staphorst. Gertie Bijkerk heeft daar een eigen draai aan gegeven. Gertie wil benadrukken dat zij dankbaar is voor alle vrijwilligers die zo hard werken om haar tentoonstelling vorm te geven: “Het wordt een totaalbeleving voor mij.” (AM)

 

Info

Op woensdag 1 maart en 29 maart van 14.30 tot 16.30 uur geven Staphorster dames een lezing en een demonstratie over Staphorster kleding. Kosten: € 12,50 inclusief koffie. De tentoonstelling is van 26 februari tot en met 14 april. Deelname na opgave vóór dinsdag 28 februari via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Paper-Art, schilderen met papier

Wie de expositieruimte van het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge binnenloopt wordt...
23-02-2020

Prins Dennis I is nu echt de baas!

Sinds vrijdagavond is de kersverse burgemeester Jan Pierik zijn zeggenschap over Borne voor even...
21-02-2020

Carnavalsoptocht gaat definitief door

Vrijdagmorgen sprong het licht definitief op groen: de carnavalsoptocht in Borne kan zaterdag...
21-02-2020

Creatief met schering en inslag

Dat je met de aloude techniek van het weven leuke, eigentijdse, creatieve werkjes kan maken...
20-02-2020

Hertme klaar voor de leut

‘Dit jaar gooien wij onze ballen aan de kant, voor een knallend carnaval in...
14-02-2020

Vanaf nu is het ‘Stadsprins’ Dennis

Zondagmiddag stond de officiële installatie van Stadsprins Dennis I en zijn Adjudant Tim op...
09-02-2020