Rechter geeft bezwaarmakers ongelijk
BEROEP TEGEN VERLENEN VERGUNNING MESTVERWERKER OP ALLE PUNTEN ONGEGROND

Rechter geeft bezwaarmakers ongelijk

De rechter heeft geoordeeld dat het beroep dat het college van B en W, de dorpsraad Zenderen en de Stichting Behoud Elhorst Vloedbelt hebben aangetekend tegen het verlenen van een omgevingsvergunning door de Provincie aan Twence voor het bouwen van een mestverwerkingsinstallatie op Elhorst Vloedbelt in Zenderen op alle aspecten geen hout snijdt.

 

Ook de gemeenteraad had bezwaar gemaakt, maar de rechter was van mening dat de gemeenteraad daarmee haar boekje te buiten ging, omdat het vaststellen van bestemmingsplannen weliswaar een bevoegdheid is van de raad, maar het verlenen van omgevingsvergunningen die daarin passen de raad verder niets aangaat. De rechter liet het bezwaar van de gemeenteraad, dat inhoudelijk ongeveer hetzelfde was als het bezwaar van de overige eisers, daarom buiten beschouwing.

 

Is mest 'afval'?

Belangrijkste argument van de bezwaarmakers is dat mest geen ‘afval’ is maar ‘grondstof’ en dat de verwerking ervan om die reden strijdig is met het bestemmingsplan waarin immers gesproken wordt over ‘be- en verwerken van afval’. De rechter was echter van mening dat het in dit geval gaat om mestoverschotten, waar de veehouders van af moeten en de mest dus ‘afval’ is. Ook andere ingebrachte argumenten, deels procedureel van aard en deels op het gebied van risico’s, geur- en geluidsoverlast en verkeersveiligheid, konden de rechter niet overtuigen. Alle bezwaren werden ongegrond verklaard.

 

Doorprocederen bij Raad van State

Dat betekent dat er voor de eisers geen andere weg overblijft dan de strijd te staken of het hogerop te zoeken bij de Raad van State. Wat het college daarover besluit is nog onbekend, maar de beide Zenderense Stichtingen hebben besloten verder in procedure te gaan. Woordvoerder Ed Mossel (foto rechts): “Alle gronden van beroep werden nogal gemakkelijk afgewezen. We gaan sowieso in hoger beroep. De Raad van State hanteert vaak andere maatstaven en corrigeert de rechter nog wel eens.” Mossel kan het weten; het is niet de eerste procedure die hij voert tegen de activiteiten op Elhorst Vloedbelt.

 

Meer aspecten die meespelen

Afgezien van de juridische strijd is volgens Ed Mossel de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in Zenderen nog geen zekerheid. “Het is nog geen gelopen race. Twence heeft langjarige contracten met veehouders nodig, maar de veestapel wordt door nieuwe richtlijnen steeds verder verkleind.” Twence wacht bovendien nog op een beschikking voor een noodzakelijke subsidie voor het project. “Is het nog wel rendabel te maken?”, vraagt Ed Mossel zich af. “Dat zijn allemaal factoren die nog meespelen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 21 feb 2017
Aan- en afvoer overlast uitsluiten is niet gegarandeerd met de overeenkomst die aanrijden vanaf Almelo belooft. De aan- en afvoer moet gegarandeerd zijn middels bv de 5A/B aanleg voordat de installatie in werking treedt. Mooie kans voor Borne om de kosten van die weg te (ver)delen. Rondweg langs Zenderen aan de oostkant kan ook, maar geeft de Bornse burger geen enkel zicht op een Centrum onderdoorgang bij meer of incidentele hinder van de overwegen. Pak je kans via de infrastructuur ipv een discussie over afval of grondstof

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024