Nieuw systeem HHO kost Borne tonnen
AANGEPASTE REGELS MAKEN HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING STUK DUURDER

Nieuw systeem HHO kost Borne tonnen

De regeling huishoudelijke ondersteuning moet op last van de rechter worden aangepast. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat gemeenten niet alleen mogen sturen op het resultaat ‘schoon en leefbaar huis’, maar zich ook dienen te bemoeien met de invulling van de activiteiten, de frequentie van de ondersteuning en te benoemen welke ruimtes er schoongemaakt moeten worden.

 

“In Twente waren de tekortkomingen niet zo groot als in andere delen van het land”, zegt wethouder Martin Velten. “Maar door de uitspraak hebben de 14 Twentse gemeenten wel het voornemen een ander systeem te kiezen. Een voorstel daarvoor gaat binnenkort naar de raad. Nu is er een basispakket, inclusief verzorgen van de was, en een pluspakket met maaltijdverzorging en extra hygiëne .” De invulling daarvan werd vooral overgelaten aan de zorgpartijen en de cliënten zelf. In de nieuwe situatie is er sprake van een basismodule met daarnaast vijf extra modules: regie, extra hygiëne, wasverzorging, maaltijdverzorging en zorg voor minderjarige kinderen. Voor de basismodule staat een vast aantal uren van 105 per jaar.

 

730.000 euro per jaar extra kosten

“Nu valt de was doen dus niet meer onder de basis. Dat wordt een extraatje en gaat de gemeente veel geld kosten.” 730.000 euro per jaar extra op een budget van totaal 2,3 miljoen. “Een heel bedrag.” Na 1 april dit jaar worden nieuwe cliënten volgens dit beleidskader geïndiceerd. “Voor bestaande cliënten kan het voor een groot deel administratief, er zijn immers gespreksverslagen van de ‘keukentafelgesprekken’, en anders krijgen ze persoonlijk bezoek.” Iedereen krijgt voor 2018 een nieuwe beschikking. “Ik denk dat er voor veel mensen niet veel gaat veranderen. Dat er mensen op achteruitgaan verwacht ik sowieso niet.”

 

Communicatie

Iedereen krijgt persoonlijk bericht en de wethouder wil meteen opnieuw een communicatiecampagne opzetten. “Ik denk dat we het in Borne goed voor elkaar hebben. We hebben ook weinig bezwaarschriften gehad. Maar soms snappen mensen het niet goed en dat geeft de nodige onrust.” Veel onbegrip heeft ook te maken met het feit dat cliënten vooral in uren hulp praten en de gemeente op resultaat wil sturen. “We gaan ook nu niet over uren praten, want dan heb je het niet meer over het resultaat.” En toch zal de gemeente strakker op de uitvoering moeten gaan zitten. “Gemeenten moeten weer zaken terugnemen. Kennelijk was de markt er nog niet aan toe om het over te nemen.”

 

‘Idiote situatie’

De wethouder verwacht in 2017 het bedrag van 730.000 euro nog op te kunnen vangen uit de opgebouwde reserve. In 2018 zal er ergens dekking gevonden moeten worden voor het ontstane tekort.

 

“Dit kost ons ongeveer dertig procent meer, maar vanuit het Rijk zijn we gekort op de budgetten met veertig procent toen zorgtaken werden gedecentraliseerd. Een idiote situatie. Bij ons valt het nog mee, maar je kunt deze bedragen dus niet in ander beleid steken. Samen met collega’s in Twente wordt bekeken of er een krachtig signaal naar Den Haag gestuurd kan worden om te kijken of toch de korting teruggedraaid kan worden.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Erna Slaghekke — 20 feb 2017
En weer een periode van onrust voor alle cliënten en alle huishoudelijke hulpen .

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024