ZorgSAMENfestival in maart
MAAND OVER SAMEN ZORGEN IN DIJKHUIS EN KULTURHUS

ZorgSAMENfestival in maart

Het is nieuw en het wordt breed naar het publiek gebracht: zorgSAMENmaart en zorgSAMENfestival. Een groot aantal zorgaanbieders werkt samen om aan de inwoners van Borne te laten zien wat mogelijk is als je binnen het gezin of familie hulp nodig hebt van professionals.

 

Zorgaanbieders bijeen

Het TMZ, in dit geval Het Dijkhuis, Kulturhus, COA, ofwel het asielzoekerscentrum, Carint Reggeland en het Gezondheidscentrum Dijkhuis werken samen om tijdens de hele maand maart en afsluitend met een zorgSAMENfestival in Het Dijkhuis en Kulturhus op 31 maart bekendheid aan hun werk te geven. Op termijn hopen de organisatoren dat ook de uitvoerders van het WMO mee gaan doen.

 

Waarom deze maand

Door bezuinigingen in de gezondheidszorg van de overheid moeten mensen meer voor elkaar gaan zorgen. In een werkgroep waarin vertegenwoordigers van de diverse zorginstellingen vertegenwoordigd zijn, is stevig nagedacht hoe de Bornse bevolking weet waar en welke zorg geboden wordt. In het verleden werden de activiteiten wat mogelijk was, in een week gepropt. Maar dat voldeed niet helemaal. Professionals ontmoeten elkaar wel in nascholingen, maar waar waren de mensen die hulp zochten? De week bleek te kort voor de vele aanvragen om mee te doen.

Er werd gekozen om een maand uit te trekken, maar ook hier waren de professionals oververtegenwoordigd en de hulpvragers niet. Dat moest anders, er kwam vraag van onderop om meer kennis over mogelijkheden in hulpverlening.

Nu zijn alle betrokken partijen bij elkaar gekomen en bieden een breed scala van activiteiten aan voor zowel jong als oud, hulpverleners en hulpvragers. Het is kosteloos, laagdrempelig en veelzijdig.

 

Verschillende voorbeelden van activiteiten

Activiteiten als een workshop Mindfullnes voor jongeren. Dans en theater, een workshop over dementie. Een bezoeker van de laatste workshop vertelde naderhand dat hij zo graag eerder had geweten wat dementie inhield voordat zijn vrouw er aan leed. Een foodplein, waarin zowel mensen van Aveleijn als mensen uit het AZC lekkere hapjes verkopen. Ook verkopers van hulpmiddelen hebben stands.

 

ZorgSAMENfestival

Op 31 maart is zowel in Het Dijkhuis en het Kulturhus een grote manifestatie waar 38 stands, 9 workshops ( 3x) en 7 lezingen (3x) participeren. Een contactclown loopt rond. Een contactclown is iemand die door middel van zeer gerichte aandacht, met minimale `drukte` contact maakt met dementerende ouderen.

Doordat ook het Gezondheidscentrum Dijkhuis, bestaande uit huisarts, apotheek, fysiotherapie en anderen meedoen, bereik je ook de jongeren. Normaal kunnen zij denken dat dit festival niets voor hen is. In het Gezondheidscentrum komt iedereen, jong en oud.

Mantelzorgers komen aan hun trekken, zij kunnen de workshops bezoeken en bij iedere stand de informatie opvragen die zij nodig hebben voor hun hulp. Iedereen kan zijn eigen tijdpad of leerpad volgen.

In het Kulturhus is laatst een `speeddate` onder zorgaanbieders gehouden. Ook onder zorgaanbieders is nog een wereld te winnen aan onderlinge samenwerking. De deelnemers aan de speeddate is het zo bevallen, dat zij het evenement willen herhalen.

In het Kulturhus draait op 21 maart de documentaire `Alles is liefde hé` van een jonge Nederlandse documentairemaakster die haar min of meer hulpbehoevende grootouders heeft gefilmd.

Op 10 maart is op het Twickelcollege in Borne de vrijwilligersbeurs. Ook een onderdeel van het ZorgSAMENfestival.

En er is meer.

 

Ultieme doel ZorgSAMENfestival

Heel concreet wil deze markt binnen een aantal jaren de volgende doelen bereiken:

  • aansluiting met de uitvoerders (WMO) van de gemeente
  • bij burgers het gevoel bereiken dat je niet alleen staat in je zorg, er is hulp
  • een goede afstemming tussen alle geledingen van de zorgverleners (geen dubbel werk doen)
  • als hulpverleners weten wat je aan elkaar hebt en elkaar gemakkelijk kunnen vinden
  • hulpverlening groot en bekend maken. De bevordering van kennis bij hulpverlening onderling
  • bijvoorbeeld de apotheek: zij hebben ook een signaalfunctie, naar de huisarts, die kent de mantelzorgers, die weet welk hulpmiddel misschien nodig is, die kan verwijzen naar de thuiszorgwinkel en, niet onbelangrijk in Borne, die kan ook de buitenlandse medicijnen die asielzoekers meebrengen, beoordelen
  • korte lijnen creëren
  • workshop leveren ook voor bijvoorbeeld naasten van hulpbehoevenden.

De laagdrempeligheid van dit ZorgSAMENfestival staat bovenaan.

 

Omdat zoveel instanties meedoen is besloten om de overlegmomenten voor dit festival ook op de diverse werkplekken te organiseren. Dat heeft als voordeel dat de participanten ook eens een kijkje in de keuken van die instantie nemen. “Loop maar eens een dagje mee in ons bedrijf, je weet soms niet wat je meemaakt”, zegt Marjolein Smit van de apotheek.

 

De organisatoren hopen dat dit ZorgSAMENfestival veel bezoekers zal trekken gedurende de hele maand maart. Meer info vindt u op www.kulturhusborne.nl (AM)

 

Foto: van links naar rechts, M. Veldhof, B. Nijhuis, F. Vennegoor, M. Smit, L. Boels, J. Oude Lansink, L. Reymer en S. Kamphuis.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024