Sleutel in handen van de zotten
24-02-2017
JEUGDPRINSEN JULIAN EN SANDER STELEN DE SHOW

Sleutel in handen van de zotten

Het gaat jaarlijks gepaard met het nodige gedraal van de burgemeester om de macht uit handen te geven, een toespraak van de voorzitter van de Stichting Borns Carnaval en de verantwoording van de prinsen van de vier carnavalsverenigingen over de opdrachten die de burgervader hen gegeven had om de sleutel te kunnen bemachtigen.

 

Een rituele dans met af een toe een kwinkslag, soms een stichtelijk woord, welgemeende woorden over verbinding en verbroedering en ook met hier en daar een politieke agenda.

 

Jeugd eist het podium

Maar de show werd zondermeer gestolen door de jeugdprinsen Julian en Sander van de Toetn’bloazers. Het had de jonge oproerkraaiers helemaal niet bevallen totaal overgeslagen te zijn bij de installatie van de stadsprins. Voorzitter van de Stichting Borns Carnaval Henk van den Berg meldde onder druk gezet en zelfs bedreigd te zijn door het strijdlustige koppel om dan in ieder geval een rol te mogen spelen in de traditie van de sleuteloverdracht.

 

Ze eisten het podium, kregen het en hielden vervolgens volleerd en met verve een speech, die nog wat belooft mochten de beide kereltjes uitgroeien tot dé stadsprinsen van Borne. De burgemeester kreeg van hen een fles kinderchampagne (want Nix onder 18), een onderscheiding en het verzoek om in de klas te komen uitleggen wat hij bedoelde met ‘de jeugd heeft de toekomst’. Nadat Rob Welten met enig moeite de voor kinderen bedoelde onderscheiding over zijn hoofd gekregen had, zegde hij dat met plezier toe.

 

Sleutel compleet

Met het completeren van de sleutel, waarvan inmiddels geconstateerd mag worden dat onze stadsprins vast veel kwaliteiten heeft, maar de sleutel bewaren er niet een van is (het kleinood ontbrak wederom op het moment suprême), werd dan toch tenslotte daadwerkelijk het bestuurlijke gezag voor de komende dagen overgedragen. De Krelis heeft z’n plekje op het Rheineplein, het college kan gaan genieten van een vakantie. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024