Maudy-Marèll en Stan: toi toi toi!
03-03-2017
BORNSE BROER EN ZUS TER BRAAK IN DON GIOVANNI VAN W.A. MOZART

Maudy-Marèll en Stan: toi toi toi!

Afgelopen donderdag was de voor-première; zaterdagavond is het echt. De eerste officiële voorstelling van Don Giovanni, een van de meesterstukken van Wolfgang Amadeus Mozart en uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera. Met Aleš Jenis als de nietsontziende vrouwenverslinder Don Giovanni en de Bornse Stan (12) en Maudy-Marèll (8) als bruidsjongen en bruidsmeisje op het grote toneel van het Enschedese Wilminktheater.

 

Carré in Amsterdam

De Ter Braakjes behoren tot het figuratieteam dat door Theaterschool Barst voor deze overbekende opera is geselecteerd. Samen met nog zeven kinderen vormen ze drie groepjes van drie die afwisselend de voorstellingen in den lande voor hun rekening zullen nemen. Het groepje van Stan en Maudy-Marèll speelt, samen met de Hengelose Madelief Smalbil (8), onder andere de première in Enschede en de voorstellingen in het Amsterdamse Carré en Orpheus in Apeldoorn.

 

Zenuwen hebben ze niet echt. Stan speelde vorig jaar dan ook al een rol in Madame Butterfly, ook van de Nederlandse Reisopera. Toen met Koning Willem-Alexander in de zaal “en nu zit mijn vader er" klinkt het quasi nonchalant. Voor ‘de kleine zus’ ligt het iets anders. Echte kriebels heeft ze niet, alhoewel ze sommige scenes best spannend vindt. “Ja, soms gaat mijn hart wel tekeer”, zegt de kleine diva. Dat ze bovendien in een hemdje en maillot over het toneel moet rennen, vindt ze ook minder. “Ik heb liever mijn mooie roze bruidsjurk aan.”

 

Drukke maanden

Volgens moeder Petra zijn het enkele drukke maanden. De eerste audities begonnen in december. “De kinderen moesten naar de Nederlandse Reisopera in Enschede waar ze onder andere werden beoordeeld op houding en beweging en, omdat veel in het Engels gaat, hoe ze op bepaalde Engelstalige commando’s reageerden. Vanaf toen zijn ze met de opera in de weer geweest. Kleding doorpassen, hun loopjes en dansjes oefenen, vertrouwd raken met de cast enzovoorts enzovoorts.”

 

Vanaf zaterdag wachten er voor de kinderen zes voorstellingen in het land. ‘s Middags weg en ’s avonds laat weer thuis. “Met hun basisschool in Azelo hebben we goede afspraken gemaakt”, aldus Petra, “en wat ze missen moet op een ander moment weer via huiswerk worden ingehaald. Maar tegelijkertijd is het voor de kinderen natuurlijk een geweldige leerschool." Acteren in de schijnwerpers… “gaaf hoor” klinkt het in koor.

 

Een geweldige snoepzak

Pal vóór de voor-première kwam Rinus Morsink onverwachts de kleedkamer binnen, dè geestelijk vader van de Hengelose Theaterschool en inspirator van velen. Ook van Madelief, Maudy-Marèll en Stan. “Ja, zo hoort dat nu eenmaal” zegt ‘ie op een vaderlijke toon. “Op dit soort momenten wil ik de kinderen even een hart onder de riem steken en ze feliciteren met hun aanstaande optredens.” Onder het uitspreken van ‘toi toi toi’ -wat zoveel betekent als heel veel succes- overhandigt hij de kinderen een geweldige snoepzak en geeft ‘ie hen een veelzeggende handdruk. Het doek kan zaterdag op. De Ter Braakjes zijn er klaar voor. Toi toi toi dus! (BM)

 

Bovenste foto van links naar rechts: Maudy-Marèll, Madelief, Stan en Rinus Morsink

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024