Ontwerp park valt in goede aarde
03-03-2017
MAMMOET BORIS AANLEIDING NIEUWE INRICHTING BEELDENTUIN

Ontwerp park valt in goede aarde

Over enkele weken arriveert naar verwachting het levensgrote beeld van Boris, een eerbetoon aan de mammoet waarvan de resten in 1996 bij graafwerkzaamheden in Borne zijn gevonden. Het kunstwerk, naar een ontwerp van kunstenaar Patrick Josso nadert de laatste fase in het maakproces en krijgt een plekje in de beeldentuin achter het gemeentehuis. Het project was voor de gemeente aanleiding om eens kritisch te kijken naar het park dat officieel de Scholtenshof heet.

 

Jaren geleden werden er regelmatig exposities van beeldende kunst gehouden, maar wegens bezuinigingen is daar al jaren geen sprake meer van. Het park ligt er momenteel een beetje treurig bij. Mensen lopen of fietsen er doorheen, maar verblijven er zelden. De beplanting is zichtbaar aan vernieuwing en verjonging toe. Arend-Jan Compagner van de gemeente Borne: “Het is net als met een tuin, op een gegeven moment is bijhouden niet meer voldoende.”

 

Positieve reacties van de buurt

Landschapsarchitecte Irma ter Kiefte, tevens naaste buur van het park, ging aan de slag met een ontwerp om van het park weer een prachtige plek te maken, waar inwoners graag vertoeven en ook Boris een omgeving krijgt waar het beeld tot z’n recht komt. Het ontwerp lag donderdag ter inzage voor omwonenden en belangstellenden. Er was eigenlijk niemand die niet blij was dat het park eens goed onderhanden genomen zou worden. Het ontwerp viel in goede aarde.

 

Het ontwerp

In het ontwerp blijven de huidige paden intact en zullen de grote bomen voor het overgrote deel blijven staan. Veel lage beplanting verdwijnt en maakt plaats voor siergrassen en gazon. Boris krijgt een prominente plek en wordt omgeven door cortenstalen platen waarin verwijzingen komen naar de historische plekken in de buurt, zoals de oude boerderij Scholtenhof en De Bleek. Op diverse plekken komen ‘speelaanleidingen’; keien, paaltjes en dergelijke van natuurlijke materialen. Ook aan de honden is gedacht. Een omheind gebied speciaal voor de viervoeters is onderdeel van het ontwerp.

 

Om een oplossing te bieden voor de wateroverlast tijdens hevige buien waar de woningen aan de Aanslagsweg en de Bleek nogal eens last van hebben worden wadi’s in het park aangebracht die het overtollige regenwater tijdelijk moeten kunnen opvangen.

 

De overwegend positieve reacties tijdens de inloopavond zijn voor de gemeente aanleiding om op het ingeslagen pad verder te gaan en de besluitvormingsprocedure te starten en financiën te vinden voor de herinrichting. Het park zal niet klaar zijn als Boris komt, maar waarschijnlijk zullen kort daarna de werkzaamheden kunnen beginnen en is er in de loop van dit jaar een volledig vernieuwd, gerevitaliseerd en gemoderniseerd park in het centrum van Borne……….mét een mammoet. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024