Oud-pastoor Bosch (93) overleden
06-03-2017
VAN 1977 TOT 2007 PRIESTER VAN ST. STEPHANUSPAROCHIE

Oud-pastoor Bosch (93) overleden

In het klooster van de zusters Franciscanessen te Denekamp is vorige week donderdag oud-pastoor Bosch van de St. Stephanus-parochie op 93-jarige leeftijd overleden. Pastoor Bosch leidde de parochie tussen 1977 en 2007 liefst dertig jaar lang, voordat hij in 2007 werd opgevolgd door Theo van der Sman.

“Pastoor Bosch was een echte priester voor de parochianen, die zijn werk met hart en ziel deed en die zich altijd inzette voor de medemens”, herinnert koster Laurens van Urk hem. “Zelf leefde hij erg sober en hij werkte enorm hard. Hij was 24 uur per dag zichtbaar en heel gastvrij. De deur stond altijd open. Zijn parochie was alles voor hem en Borne was zijn thuis. Hij heeft heel veel opgezet in Borne, onder zijn leiding zijn veel werkgroepen en raden ontstaan. Hij was echt een bindende factor binnen de parochie en verzamelde veel vrijwilligers om zich heen. Ook stimuleerde hij mensen om cursussen te volgen. Hij was de grote initiatiefnemer van de Stefans-Hof en maakte zich vooral sterk voor het jeugd- en jongerenwerk. Wekelijks ging hij naar de basisscholen om lessen catechese te verzorgen en het geloof door te geven. Dat was een soort missie voor hem.”

Pastoor Bosch werd op 10 februari 1924 geboren in ’s Heerenberg in een gezin met acht kinderen. In 1939 ging hij naar het kleinseminarie in Apeldoorn, dat in 1943 door de Duitse bezetters werd opgeëist. De seminaristen moesten toen hun studie voortzetten in een gebouw in Dort bij 't Joppe in de Achterhoek. Na de bevrijding verhuisde Bosch voor zijn studie naar het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen. Hij studeerde daar eerst twee jaar filosofie en daarna vier jaar theologie. In 1951 werd hij samen met 22 anderen priester gewijd. Aansluitend werd hij kapelaan in Etten, om vier jaar later te vertrekken naar de parochie van het Heilig Sacrament in Arnhem-Zuid. Vervolgens was hij in 1958 acht maanden assistent in Baarn. In september van dat jaar werd hij kapelaan in de parochie van O.L. Vrouw in Zwolle.

Van mei 1976 tot 22 januari 1977 was pastoor Bosch waarnemer in die parochie, waarna hij benoemd werd tot pastoor in Borne. Daar bleef hij tot zijn emeritaat op 22 juni 2007, waarna pastoor Theo van der Sman (geheel rechts op foto hieronder) zijn taak overnam. In de drie decennia onder leiding van pastoor Bosch groeide het aantal parochianen van de St. Stephanus van 3000 naar 7000.

Sinds zijn vertrek uit Borne woonde pastoor Bosch met zijn huishoudster Annie Zuidberg in Hoonhorst in de Sallandse gemeente Dalfsen, waar hij nog actief was als priester-assistent in het samenwerkingsverband Noord-Oost-Salland. ‘Annie van de Pastorie’ overleed in 2013 op 88-jarige leeftijd., waarna de voormalig pastoor naar Denekamp verhuisde.
 

Erekapelaan van de paus
Vanwege zijn grote verdiensten voor de kerk werd pastoor Bosch in 2011 benoemd tot erekapelaan van de paus. Vicaris Cornelissen van het vicariaat Deventer maakte dat op 24 juli van dat jaar bekend in de St. Stephanuskerk. Daar vierde de pastoor, die pas op zijn 83ste met emeritaat ging, toen zijn 60-jarig priesterjubileum. Kardinaal Simonis, die vaak op de pastorie in Borne overnachtte, was bij die plechtigheid aanwezig. Tussen hem en oud-pastoor Bosch ontstond een hechte vriendschap.

De titel erekapelaan van de paus geldt als een kerkelijke onderscheiding. Deze kan worden toegekend aan priesters die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt. Een erekapelaan van de paus mag bij voorkomende gelegenheden ‘klein paars’ dragen: een zwarte toog met paarse zoom en een paarse sjerp, maar zonder borstkruis en ring. Ook mocht pastoor Bosch, op de foto geheel onder trots met vormelingen in Denekamp, zich om die reden ‘monseigneur’ noemen.

Avondwake en uitvaart
Woensdagavond 8 maart is er om 19.00 uur in de Sint Stephanuskerk een avondwake. De plechtige en gezongen Eucharistieviering is donderdag 9 maart om 10.30 uur in dezelfde kerk. Voorafgaand daaraan is er van 10.00 tot 10.15 uur gelegenheid tot afscheid nemen in de kerk. De begrafenis is na de dienst op de Algemene Begraafplaats aan de Oude Almeloseweg in Borne.

Na die plechtigheid zijn familie, parochianen en alleen die pastoor Bosch hebben gekend en die hem de laatste eer willen bewijzen welkom bij de koffietafel in de Stefans-Hof.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024