Schrijverscollectief van start
07-03-2017
NIEUW INITIATIEF HEEMKUNDEVERENIGING GEїNSTALLEERD

Schrijverscollectief van start

Het verenigingsblad Boorn en Boerschop van de Heemkundevereniging Borne kan aanvulling van schrijvers goed gebruiken. Tot dusverre is er altijd voldoende kopij geweest om het blad drie keer per jaar te laten verschijnen, maar verschraling dreigt. Het bestuur van de Heemkundevereniging Borne besloot daarom tot het oprichten van een Schrijverscollectief.

 

Boorn en Boerschop

De meeste heemkundeverenigingen hebben wel een eigen verenigingsblad. Boorn en Boerschop steekt daar met kop en schouders bovenuit qua kwaliteit van de artikelen en de lay out van het blad. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de mensen die er zorg voor dragen: Anja Tanke en Jurrie Haak. Ze worden gesteund door twee adviseurs: Jaap Grootenboer en Henk ten Thije. Daarnaast zijn er een paar min of meer vaste schrijvers die rubrieken en artikelen verzorgen. Toch heeft het bestuur gemeend dat uitbreiding van het aantal schrijvers het blad ten goede zal komen.

 

Schrijverscollectief

Leo Leurink verzon de naam: `Schrijverscollectief`. Sinds een paar maanden hebben diverse gesprekken plaatsgevonden, bij de laatste algemene ledenvergadering is het plan gelanceerd en op 6 maart is het Schrijverscollectief een feit.

 

Een groot aantal geïnteresseerden ( foto boven) is aanwezig, onder wie medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP) die aangeven dat zij de schrijvers van alle informatie kunnen voorzien over de historie van Borne. Ook leden van het bestuur, onder wie het nieuwe bestuurslid Hans Nijhof, de redactie plus de adviseurs van Boorn en Boerschop zijn er.

 

Werkwijze Boorn en Boerschop

Anja Tanke laat met een PowerPoint-presentatie zien hoe de redactie werkt. Anja Tanke en Jurrie Haak verzamelen, beoordelen naar onderwerp, beoordelen en corrigeren waar nodig de artikelen, stellen het blad samen, zorgen voor de opmaak van het blad en overleggen geregeld met zowel de adviseurs als met het bestuur. Drukken en verspreiden van het blad is onder verantwoordelijkheid van het bestuur.

 

Vragen en ideeën

Vanuit de zaal komen nu verschillende ideeën en vragen, zoals: “Is het blad nu heemkundig of historisch gericht?” Anja Tanke antwoordt: “Historisch gericht. Heemkunde omvat ook geologie, flora, fauna en meer. Ons blad is veelal gericht op de historie van Borne.”

Als er auteursrecht op foto’s en dergelijke rust, zoekt Anja Tanke uit of er recht op plaatsing is. Soms moet er veel betaald worden voor plaatsing van foto’s. Aan ideeën is verder geen gebrek.

 

Hans Nijhof, nieuw bestuurslid

Hans Nijhof heeft vanuit het bestuur op zich genomen om de coördinatie van het Schrijverscollectief te verzorgen. Hij is geboren en getogen in Borne, jaren lang onderwijzer geweest in het dorp en beschikt, na zijn pensionering, over meer tijd.

 

Dan wordt overgegaan tot het verzamelen van namen en functies. Een aantal mensen geeft zich op als schrijver, een aantal als ondersteuner via het HIP. Ook beide adviseurs plus Henk Woolderink als andere Bornekenner stellen zich beschikbaar als vraagbaak.

 

Na enige discussie wordt besloten dat Hans Nijhof de datum voor de volgende bijeenkomst aan de deelnemers kenbaar maakt. Het Schrijverscollectief is een nieuwe loot aan de Heemkundevereniging Borne en maandagavond van start gegaan. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024