Spektakel bij het oude politiebureau
BRANDWEEROEFENING MET REALISTISCH, MAAR SPANNEND SCENARIO

Spektakel bij het oude politiebureau

Maar liefst zeven keer rukte de brandweer uit voor een melding bij het leegstaande politiebureau aan de Dunantstraat. Het was er een komen en gaan van hulpdiensten. Wat was er aan de hand? Het bleek om een oefening te gaan van de brandweer. Zeven ploegen uit de regio probeerden zo goed mogelijk het aangetroffen tafereel af te handelen en werden daarbij op verschillende aspecten beoordeeld.

 

Terwijl de zeven eenheden bij de Bornse brandweerkazerne klaarstonden kregen ze om de beurt een melding dat het automatisch brandalarm bij het politiebureau aan de Dunantstraat was afgegaan. Met niet meer dan die informatie rukten ze uit. Wat troffen ze ter plekke aan?

 

Spannend scenario

Een eerder aangehouden winkeldievegge had in haar cel brand gesticht. De politie had de hevig schreeuwende vrouw, waarvan de armen onder de brandwonden zaten, uit haar cel gehaald en met handboeien aan de brandtrap vastgeketend. Ondertussen begon de rook het gebouw te vullen. In het politiebureau blafte een hond. Het blaffen stopte op het moment dat de hond was flauwgevallen. De brandweerlieden troffen bovendien op de bovenverdieping een politieagente, die na haar dienst was gaan douchen. Door het tumult was ze gealarmeerd en de douche uitgerend, maar gleed uit en brak haar been.

 

Zware jongen

En dat was nog niet alles. Boven bleek ook een gevangene te schreeuwen om uit zijn cel bevrijd te worden. Maar dit was niet zomaar een arrestant. Het ging om een zware jongen die uitsluitend door een speciaal arrestatieteam mocht worden begeleid, dat pas een half uur later ter plekke kon zijn. En dus stond de brandweer voor een dilemma: de man uit zijn positie bevrijden of te wachten totdat de gespecialiseerde politietroepen gearriveerd waren. Zie hier de ingrediënten van de oefening.

 

Dilemma

De eenheid uit Nijverdal had na hun proef een goed gevoel. Gerben Piksen: “Ik ben tevreden, we hebben hard gewerkt. Vooral die zware jongen was lastig. Als brandweer wil je toch vooral zoveel mogelijk mensen en dieren redden en probeer je van alles.” Het goede antwoord op het dilemma was overigens dat de gevangene niet uit zijn cel gehaald moest worden, omdat de brand hem waarschijnlijk niet binnen een half uur zou bereiken. Het was slechts een van de punten waarop de brandweereenheden werden beoordeeld.

 

Realistisch

De stopwatch registreerde de tijd waarin de diverse slachtoffers werden gered, maar er werd ook goed gelet op het juist uitvoeren van de veiligheidsprocedures. Het team uit Nijverdal kreeg een onvoldoende aan de broek vanwege het niet op tijd aansluiten van de ademlucht bij het binnentreden van het gebouw. De rook in kwestie was niet meer dan disco-rook en in die zin totaal ongevaarlijk, maar desalniettemin een minpuntje voor team Nijverdal. “Je krijgt feedback en dat is alleen maar goed”, vond Piksen. Nijverdal doet al veertig jaar mee aan dit soort wedstrijden en hij vond de oefening die door de brandweer Borne was bedacht heel realistisch.

 

Serieuze wedstrijd

Commandant Dave de Leeuw (onder op de foto tussen team Nijverdal) vertelt dat de brandweer Borne vier maanden met de voorbereiding is bezig geweest. De slachtoffers waren getrainde acteurs, de hond was uiteraard geen echte. De zware jongen in de gevangenis was een recente rekruut van de brandweer, die bij wijze van ontgroening zijn zaterdag in de cel mocht doorbrengen. Een serieuze wedstrijd, maar je zag de hulpverleners stiekem ook genieten. “We hebben er geweldig weer bij en dit is echt leuk om te doen. Het geeft een stukje voldoening dat het allemaal zo goed loopt en de reacties positief zijn.”

 

De drie beste teams gaan door naar de gewestelijke wedstrijden en uiteindelijk zal er één gekroond worden tot beste brandweereenheid van Nederland. (AJ)

 

(later meer foto's)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aanpassing Nieuwe Kerkstraat heeft consequenties

Shared Space in de Nieuwe Kerkstraat lijkt, ook naar aanleiding van de artikel-39 vragen over de...
25-05-2020

Accu drone veroorzaakt brand in woning

In een woning aan de Horststraat vatte een accu-pack van een drone zondagmiddag vlam. Als gevolg...
24-05-2020

Bramer koopt zorghotel en retraitehuis

Aannemersbedrijf Bramer B.V. heeft zowel het in aanbouw zijnde zorghotel als het...
15-05-2020

925 aspergekistjes voor het goede doel

Lange tijd was het onduidelijk of de actie van de Lions vanwege de coronamaatregelen wel kon...
14-05-2020

‘t Grutje krijgt nieuwe bewoners

De kogel is eindelijk door de kerk: ’t Grutje krijgt nieuwe bewoners. Ruim vijftien jaar...
11-05-2020

Eindelijk ziet Manon haar moeder

Al zeven weken lang zitten de cliënten van Aveleijn gekluisterd aan hun eigen woonomgeving....
10-05-2020