Zilver Jochem van Dijk op NK judo
12-03-2017
BIJ JUNIOREN TOT 15 JAAR

Zilver Jochem van Dijk op NK judo

Jochem van Dijk, links op foto boven, heeft zaterdag in Tilburg zilver veroverd tijdens de strijd om het nationaal kampioenschap judo voor junioren tot 15 jaar in de gewichtsklasse boven 66 kilo. Een knappe prestatie voor de jonge Bornenaar van Judo Promotion Twente, die zelf niet meer weegt dan 70 kilo. In Tilburg bleek voor hem dat hard trainen loont.
 

Jochem van Dijk begon met een vrijloting, waarna hij het opnam tegen Van den Heuvel uit Noord-Holland (foto rechts). De strijd duurde welgeteld 22 seconden. Van Dijk wierp zijn tegenstander met een combinatie van Uchi-mata en Tani-o-toshi op de tatami en beslechtte de strijd snel met een Kata-ha-jumi (verwurging).

In de kwartfinale kreeg Jochem van Dijk Rick van de Haar uit Midden-Nederland tegenover zich. Hij scoorde met een De-ashi-barai (voorste beenveeg) een waza-ari, waarna hij de partij afmaakte met een Yoko-shiho-gatame (houdgreep).
 

Belangrijkste partij uit carrière
Vervolgens kwam hij in de halve finale tegenover Jochem Caylan Wering uit Groningen te staan, een zware, maar snelle judoka die kleiner is en een gevaarlijke schouderworp heeft. Jochem van Dijk moest erg aanvallend en snel zijn om deze partij naar zich toe te kunnen halen. Hij viel direct aan met Ko-soto-gake en hield zijn tegenstander goed in beweging. Toen Caylen Wering een O-uchi-gari (beenworp) probeerde, nam Van Dijk deze over. Op de tatami vervolgde hij direct met een Kesa-gatame (houdgreep) en een plaats in de finale was een feit. Jochem van Dijk bereidde zich hier in alle rust op voor. Hij sluit zich in een hoek af met muziek op om zich te focussen op de belangrijkste partij van de dag en zelfs uit zijn carrière.

In de finale was Jame Pailaya uit Nijmegen zijn opponent. Een geduchte tegenstander, die ruim een maand geleden het sterk bezette Espoir toernooi in Eindhoven op zijn naam schreef en bijna twintig kilo zwaarder is dan de Bornenaar. Jochem van Dijk kon de pakking van zijn tegenstander niet controleren, waardoor die hem met een linkse o-goshi naar de tatami sleurde. Van Dijk belandde in een houdgreep, waar hij zich met een ongelooflijke inzet weer uit bevrijdde. Bij een nieuw grondgevecht slaagde hij er echter niet in een houdgreep te voorkomen, zodat voor hem het zilver restte.

Grote stap
Toch betekent deze medaille is een grote stap in de judocarrière van Jochem van Dijk. Hij begon als zevenjarig jongetje bij Frits Hartman op de plaatselijke training in Borne. Via de wedstrijdtrainingen van Judo Promotion Twente werkte hij zich op naar de bondstrainingen in Heerde en Papendal onder leiding van Tom Willemse. Zijn schoolkeuze voor Het Noordik in Almelo werd hierdoor bepaald, omdat dit de dichtstbijzijnde LOOT-school is, die topsporttalenten extra begeleidt en de mogelijkheid biedt lessen aan te passen aan trainingen en wedstrijden.
 

Toen in de zomer in Enschede een RTC (Regionaal Training Centrum) van start gaat, koos Jochem van Dijk voor een fulltime trainingsprogramma. Hij traint nu elf uur per week, verdeeld over acht trainingen.
Zijn prestaties ontwikkelden zich eveneens: na toernooien voor beginners groeide Jochem van Dijk door naar regionale toernooien, om in zijn laatste jaar in de leeftijdscatgeorie tot 12 jaar kampioen van Oost-Nederland te worden. In de leeftijdsgroep tot 15 jaar zet deze ontwikkeling door: bij het prestigieuze Espoir-toernooi in Eindhoven werd Jochem van Dijk vorig jaar zevende, dit jaar gevolgd door brons.

De leeftijdsgroep tot 15 jaar kent vanuit de Judobond geen internationaal traject. Jochem van Dijk gaat zich nu voorbereiden op de volgende stap: de klasse tot 18 jaar. Om daarin aansluiting te vinden, doet hij onder andere komend weekend mee aan de kampioenschappen van Oost-Nederland tot 18 jaar en gaat hij begin mei mee op stage naar Berlijn.

Voor meer informatie, zie www.judopromotion.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Wendy stopt na 25 jaar bij Borne’28

“Eens moet het ervan komen”, zegt Wendy van der Meulen maandagavond droogjes,...
29-06-2020

Sportieve activiteiten voor de jeugd

Het is bijna zomervakantie en dat betekent traditiegetrouw ook weer vermaak voor de...
28-06-2020

Ouderen gaan weer fietsen

Voor het eerst in lange tijd organiseert Wijkracht-Welzijn Ouderen volgende week woensdag weer...
16-06-2020

Ook niet-leden welkom bij NEO

Sinds enkele weken wordt er weer gevoetbald bij NEO. Nadat de eerste week de jongste jeugd t/m...
17-05-2020

Broodje beenham van ‘De Keu’

Zaterdagmorgen om exact 09.00 uur werd de digitale aftrap gegeven voor de verkoop van de nieuwe...
16-05-2020

‘Mie’ realiseert haar sportstudio droom

ADVERTORIAL • Begin maart startte Mariël Braakhuis (39) haar sportstudio FitbyMie in...
11-05-2020