De stemming zit er goed in…
15-03-2017
HET IS DRUK EN GEZELLIG IN DE KIESLOKALEN

De stemming zit er goed in…

De stemming bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zit er woensdag in Borne letterlijk en figuurlijk goed in. Een rondje langs enkele van de veertien stembureaus leert, dat de animo van kiezers groter is dan vier jaar geleden, waarmee de gemeente Borne in de pas loopt met de landelijke trend. De sfeer is zeer ontspannen, alleen het ceremonieel van het stemmen zelf verloopt uiterst serieus.

In De Letterbak aan de Clematishof is het voortdurend een komen en gaan van mensen. Voorzitter Aart de Vries van het stembureau aldaar merkt op dat al tien minuten voor het officiële aanvangstijdstip van 07.30 uur de eerste stemmer zich meldde. Het is ondertussen half twee in de middag en het stapeltje ingeleverde stembriefjes bedraagt al 530. Er zijn 1519 uitnodigingen om te stemmen in De Letterbak de deur uit gegaan. Raadslid Leny Zomer, op dat moment met De Vries en Linda Kerkdijk de bemensing van het bureau vormend: “Ik denk dat de algemene tendens is dat mensen het tijd vinden om weer mee te praten.” De Vries vult aan: Je hebt ook een grote groep die aangeeft niet te weten op wie ze moet kiezen, maar het wél wil laten weten.”

Tweeling van achttien
De tweeling Dide en Femke Ponten vertegenwoordigt de debuterende garde in een van de twee stembureaus in De Wiekslag. Samen met hun moeder brengen de leerlingen Havo 5 van het Twickel College in Hengelo hun stem uit. “Dat recht hebben we niet voor niets gekregen”, aldus de eindexamenkandidaten. “Het is wel belangrijk dat je daar dan ook gebruik van maakt. Op school hebben we het er ook veel over gehad.”

Dat er een tweede stembureau is bij gekomen in De Wiekslag heeft niet als reden dat de linkse stemmers links van de gang moeten zijn en de rechtste aan de rechterzijde. Rien Harmsen, de coördinator van de verkiezingen in Borne: “Omdat De Zonnebloem als locatie is weg gevallen, moesten we op zoek naar een alternatief. De norm is rond de 1500 kiezers per stembureau. In deze wijk hebben we er bijna 2000. Omdat de wijk weinig verenigingsgebouwen kent, zijn we tot deze oplossing gekomen. Het is puur gedaan voor de kiezers, zodat er geen files ontstaan."

De nieuwe post wordt bemand door Anja Tanke, Marjan van Meggelen en Martin Tikken. “Het valt op dat ook de jongelui dit keer erg enthousiast zijn”, signaleert Marjan van Meggelen. “Ze hebben echt belangstelling en vinden het ook leuk om te stemmen.” Tot vreugde ook van Martin Tikken: “Daar zijn we heel blij mee, ik denk dat het komt omdat er op scholen meer aandacht aan wordt geschonken. Daar zijn ook jeugdverkiezingen gehouden.”

Mooie tekening
Ook bij De Wiekslag gaat het er gemoedelijk aan toe. Een kiezer pakt het forse stembiljet aan en zegt: “We zullen er eens een mooie tekening van maken”. En als hij met rood een vakje heeft ingekleurd, klinkt het monter: “Het doet helemaal niet zeer.”

In het Sportcafé van ’t Wooldrik, de tweede nieuwe locatie, worden de kiezers ontvangen in een sfeervol schemerlicht. Daar hebben Hans Kamphuis, Lenze Vondeling -wiens oom Anne in het verleden een groot PvdA-coryfee was- en Rita Vingerling de regie in handen. Ook hier viert de jolijt hoogtij op de momenten dat het kan. Het gaat er hilarisch, soms zelfs melig aan toe. Vooral Rita Vingerling ontpopt zich tot gangmaker. Wijzend naar het imposante stembiljet adviseert ze een kiezer eerst maar eens een cursus ontvouwen te volgen. “Of harmonicaspelen, dat mag ook.”
En dienstbaar is ze ook. Tegen een dame die haar hond heeft meegebracht: “Die mag wel mee het hokje in hoor. Maar als u dat liever niet doet, wil ik er ook wel even op letten.”

Een van de stemmers schudt zijn hoofd als hij het stembiljet krijgt aangereikt. “Kuj d’r ook nich veur zorgen dat wie wat minder partiejn kriejt? Zes of zeuven, doar hew toch genog an?” Rita Vingerling sust: “Als u niet wilt stemmen, mag u er ook mee behangen.”

De stemmenstamper
Alle stembureaus kennen deze woensdag ook nog een primeur: de intrede van de stemmenstamper. Ingevoerd om de in de grijze otto’s verzamelde biljetten nu en dan aan te drukken, zodat de bak niet verstopt raakt. “We hebben de stembus al een paar keer gedraaid, omdat anders alle biljetten naar dezelfde kant vallen”, verklapt Martin Tikken, als hij het attribuut weer even ter hand heeft genomen. “Stemmenstamper, dat wordt het woord van 2017, dat kan bijna niet anders.”

Woensdagavond zal blijken hoe Borne de stemmen over de verschillende partijen heeft verdeeld. Donderdag wordt nog een keer geteld, dan worden de kandidaten uitgesplitst op de namen van de kandidaten. Het centraal tellen is een experiment, waaraan in Nederland behalve Borne alleen de gemeente Hof van Twente deelneemt.

 

Het rekenwerk in sporthal ’t Wooldrik wordt vanaf 09.00 uur uitgevoerd door vijf telteams en wie daar bij wil zijn is welkom. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024