Collectief tellen is een hele klus
OPKOMST BORNE 86, IN FLEMINGHOF ZELFS 124 PROCENT

Collectief tellen is een hele klus

In de sporthal ‘t Wooldrik staan lange rijen tafels opgesteld. Ze liggen bezaaid met grote vellen papieren, die minutieus worden bekeken. Het zijn de duizenden stembiljetten, die donderdag stuk voor stuk nog eens worden geïnspecteerd door tientallen tellers. Een dag na de verkiezingen voor de Tweede Kamer vormt Borne met Hof van Twente het tweetal gemeenten dat de stemmen van een dag eerder collectief aan een nadere beschouwing onderwerpt.

“Het is allemaal handwerk”, zegt Rien Harmsen, de coördinator van de veertien stembureaus die de gemeente Borne telt. “In wezen doen we alles van gisteren nog eens over en nu officieel. We controleren bijvoorbeeld of elke stem wel geldig is. We hopen dat deze klus tegen een uur of drie geklaard is en daarna maken we het proces-verbaal voor op. Morgen ga ik met de burgemeester mee naar Zwolle, daar wordt het proces-verbaal voor de officiële uitslag van alle gemeenten in Overijssel getekend.”

Veerkracht van democratie
De opkomst in Borne was woensdag 86 procent enorm hoog. “Het tekent de veerkracht van onze democratie”, vindt burgemeester Rob Welten als hij in de ochtenduren een kijkje komt nemen bij de (na)telling. “De extremen zijn zwakker geworden, de kiezer neigt meer naar het centrum, naar de tot compromissen bereide partijen.”

De stembiljetten zijn uitgevouwen een meter breed en het tellen van duizenden exemplaren is een beste klus, die een ware aanslag betekent op vooral de rug van de tellers. “Maar we houden de sfeer er in”, garandeert Harmsen, die aangeeft dat De Veste er volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een tweede stembureau bij krijgt. “Met 1900 kiezers die daar zijn uitgenodigd, is het ‘t grootste stemlokaal. Die tweede erbij is vooral om de tellers te ontlasten.”

Nog een opmerkelijk feit: bij het stembureau in zorgcentrum De Fleminghof werd een opkomst van liefst 124 procent genoteerd. Harmsen: “Daar hebben veel mensen gestemd die een uitnodiging hadden om dat bij een ander bureau te doen. Verder was het vooral in het gemeentehuis erg druk, maar boven de honderd procent is alleen De Fleminghof gekomen.”

Na de officiële plichtplegingen in Zwolle wordt duidelijk hoeveel er is gestemd op de individuele kandidaten. Zeker is dat Pieter Omtzigt in ‘zijn’ Borne weer uitstekend heeft gescoord voor het in deze gemeente winnende CDA. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024