Dorsetplein

 

13.00 - 14.15 uur Shantykoor Bornse Maten

14.45 - 16.00 uur Melbuul'n Piratenkoor

 

Shantykoor Bornse Maten

Ooit had Borne een haventje aan de Bornse Beek. Eenvoudige vrachtscheepjes, zompen genaamd, vervoerden turf of bakstenen en legden in Borne aan. Van luxe was geen sprake en het was hard werken.

Maar soms, als het werk was afgelopen en het ruwe scheepsvolk bij de ondergaande zon met Bornse schonen op het dijkje bij de Bornse Beek zat, zongen ze liedjes van weemoed en varensplezier. Net zoals de Bornse Maten nu doen op zondag 14 april in het centrum van Borne.

 

Misschien zongen ze zelfs wel shanties, eeuwenoude zeemansliederen met een knipoog en een traan. Op de VOC-schepen naar de Orient schijnen ze voor het eerst gezongen te zijn, als ‘werkmansliederen’, zonder begeleiding en met veel coupletten, ter onderbreking van het veelal eentonige werk. Ritmisch gezongen, want het kwam goed uit tijdens het sjouwen aan boord. De thuishaven werd geromantiseerd, de liefde werd bezongen en de melancholie droop er van af.

Hoewel zeelieden in het Borne van nu een zeldzaamheid zijn, zingen de Bornse Maten die Shanty-liederen nu nog steeds en ze houden daarmee de herinnering aan die oude zeilvaart hoog.

 

De Bornse Maten, een koor met meer dan 60 zangers, gespecialiseerd in meezingers, vrolijke en droevige zeemansliederen en Ierse folkzang. Meer dan 60 vrolijke kerels uit Borne, Hengelo, Almelo en andere Twentse plaatsen, die samen al 15 jaar de romantiek van de scheepvaart bezingen, in het besef dat het eigenlijk aan boord van zo’n klipper op de verre oceaan verre van romantisch was.

In 2016 vierden ze het 15 jarig bestaan.

 

De loods (zo wordt de dirigent genoemd) heeft deze groep weerbarstige mannen strak in de hand. De Shantymen (zo worden de solisten genoemd) weten zich te onderscheiden en met het woordje ‘maten’ geven ze op een gemoedelijke manier uitdrukking aan kameraadschap en makkers aan boord en in het koor.

Wilt u meer van het Shantykoor Bornse Maten weten? Bezoek dan de website, waar u ook kunt vinden hoe u het koor kunt boeken.

WWW.SHANTYKOOR-BORNSE-MATEN.NL

 

Het Melbuul’n Piratenkoor

Het Melbuul’n Piratenkoor is een mannenkoor met een vrouwelijke dirigente dat voornamelijk shanty’s en overige zeemansliederen zingt, met af en toe een uitstapje naar een ander genre. Naast het Nederlandse repertoire worden er ook Duits- en Engelstalige liederen ten gehore gebracht.

 

Het koor is een graag geziene gast op de diverse evenementen en festiviteiten en met hun kleurrijke uitdossing en swingende optredens zijn ze vaak de smaakmakers van de dag, zowel in Nederland als in Duitsland. Zo is het koor al vele jaren de vaste gast in Bremerhafen tijdens de ‘Matjestage’ en zijn ze een vaste waarde bij het tweejaarlijkse shantyfestival in Nordhorn. Ook in Nederland promoot het koor de gemeente Borne bij diverse gelegenheden. Het koor is al jaren te horen op de visserijdagen in Spakenburg, is vertegenwoordigd op diverse festivals zoals in Emmen, Wijk bij Duurstede, Zutphen, Dronten etc. en heeft natuurlijk de optredens in de omgeving van Borne.

 

Oorspronkelijk is het koor in 1999 ontstaan uit het veteranenelftal van BZSV de Blauwwitters. De meeste leden komen nog wel uit Borne, maar de roots liggen al lang niet meer bij de voetbalclub. Wel vindt de wekelijkse repetitie op woensdagavond nog steeds plaats in het clubgebouw van de voetbalvereniging. Het koor bestaat momenteel uit 23 zangers, drie accordeonisten, een drummer en een basgitarist terwijl de muzikale begeleiding in handen is van Ingrid van Ree. Zij zorgt er voor dat de piraten aan boord blijven en een verrassend optreden ten gehore brengen.