Vandalen houden huis bij NEO
VOORZITTER: 'PARKEERPLAATS POEL VAN CRIMINALITEIT'

Vandalen houden huis bij NEO

Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag huis gehouden bij voetbalclub NEO. Onder meer is bij het scorebord de contactdoos kapot getrapt en totaal vernield, wat tot levensgevaarlijke situaties had kunnen leiden. Op het hoofdveld werd aan de zijde van de kleedkamers de penaltystip weg gesneden. Verder zijn doel- en ballenvangnetten fors beschadigd.

Van vijf vlaggenmasten werden de touwen doorgesneden en de vlaggen ontvreemd. Een ervan werd, in brand gestoken (foto rechts), teruggevonden op het complex waar tevens een aan de boarding bevestigde vuilcontainer was losgetrokken.

Keihard aangekomen
Een van de beheerders van de accommodatie van NEO merkte een deel van de vernielingen zondagmorgen in alle vroegte op. De geplande wedstrijden konden met tijdelijk herstelwerk gewoon doorgang vinden. Bij een nadere inspectie op maandag bleek de schade nog aanzienlijk groter dan aanvankelijk werd vermoed.

Voorzitter Harrie Besselink van NEO zegt in een reactie dat de vernielingen binnen zijn club keihard zijn aangekomen. “Tot nu zijn we als club altijd gevrijwaard gebleven van vandalisme, we dachten altijd dat het aan onze deur voorbij zou gaan. Het is heel triest dat het nu ook bij NEO voor komt. Het is heel intensief gebeurd. Het gevoel van onveiligheid is er alleen maar door toegenomen.”

‘Gedeald bij het leven’
Volgens Besselink liggen de problemen dieper en dat is ook de reden waarom hij aangeeft zich grote zorgen te maken. “We hebben in overleg met de dienst BLOS en de gemeente al heel vaak gezegd dat er op de parkeerplaats van ons en Smash zoveel rottigheid is. Daar wordt gedeald bij het leven. Een ouder van een van onze spelertjes heeft er al eens een zak met pillen gevonden en ik heb zelf met eigen ogen gezien hoe op de motorkap van een auto een cocaïnelijntje werd neergelegd met een scheermesje. Daar heb ik toen ook aangifte van gedaan. Je maakt niet zelden mee dat er auto's met gierende banden aankomen, waar mensen uitspringen die vervolgens op een in de bosjes verstopte brommer alle kanten opschieten. Als we wat zien of door krijgen, melden we dat elke keer weer. Je blijft dit niet voor, het komt overal voor, maar ik kan me er wel heel erg kwaad over maken. Het is pure vernielzucht, wat heb je eraan om vlaggen in brand te steken of mee te nemen en om de penaltystip weg te halen? Dit soort dingen doe je alleen als je een zieke geest hebt of onder invloed bent van drank of drugs.”

“Het is in elk geval een poel van beginnende criminaliteit”, vervolgt Besselink, “maar misschien ook wel van grote. Je wilt niet weten wat voor gespuis daar allemaal aanwezig is. Het houdt ons in elk geval erg bezig, je wordt hier nooit beter van. Het is zelfs zo erg, dat we als bestuur hebben afgesproken dat na een vergadering als het laat is niemand van ons alleen naar zijn auto gaat.”

Ideale vluchtwegen
De parkeerplaatsen voor de leden en bezoekers van NEO en TV Smash (foto onder) liggen op een steenworp afstand van de rijkswegen A1 en A35. Harrie Besselink: “Maar je bent ook zo weg als je bijvoorbeeld naar Zenderen wilt. Het is een ideale plek voor vluchtgelegenheden, je kunt er alle kanten op. Daarom moet er alles worden gedaan om het daar zo veilig mogelijk te maken. Want nu ben je heel anoniem daar als je wat wilt uitspoken. Daar komt hooguit een keer iemand met een hond langs, verder niemand. Het kan kwaadwillenden in elk geval moeilijker gemaakt worden door bijvoorbeeld de ruimte tussen de parkeerplaatsen en de skeelerbaan helemaal kaal te maken. Het liefst zien we dat ook die skeelerbaan parkeerplaats wordt, want door een gebrek aan plekken is het aan de Twickelerblockweg en Azelosestraat soms echt gevaarlijk met alle auto’s die daar noodgedwongen worden neergezet. En er moet gewoon nog vaker gesurveilleerd worden.”

Wensen ingewilligd
Het ziet ernaar uit dat de wensen van Harrie Besselink in elk geval voor een belangrijk deel binnenkort worden ingewilligd. Beleidsmedewerker Ben Demmer van de gemeente Borne, verantwoordelijk voor de sportvelden en begraafplaatsen en de man die de aangfite van de schade verzorgt, deelt desgevraagd mee dat de parkeerplaatsen voor NEO en TV Smash over enkele weken zullen worden uitgebreid met het terrein dat nu nog wordt omgeven door de skeelerbaan.

“Het is de bedoeling dat het grasveld straks wordt gebruikt om auto’s te parkeren”, legt Ben Demmer uit. “De betrokken verenigingen mogen daar over enige tijd strepen trekken om dat mogelijk te maken, omdat de skeelerbaan nooit wordt gebruikt en er nu een beetje verloren bij ligt. Dus is het heel zinvol dit voorlopig op die manier op te lossen met een in- en een uitgang. Het is weliswaar niet verhard met asfalt, maar dat zou vele malen duurder zijn en ook veel meer tijd gaan kosten. Nu kan het met wat rooiwerk en het omlaag brengen van wat trottoirbanden gedaan worden. Het gebeurt op verzoek van de BLOS en het is heel begrijpelijk dat deze hierom vraagt. Ook wij willen liever niet dat auto’s aan de Azelosestraat en Twickelerblokweg voor overlast zorgen en tot gevaarlijke situaties leiden. Al denk ik dat niemand blij is met de huidige situatie, maar dat iedereen ook beseft heeft dat je deze ellende helaas nooit helemaal voor kunt zijn. Ook al hangen er nu twee camera's."

De plek voor skateboarders blijft voorlopig wel in tact. (WP) 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rene Morshuis — 21 mrt 2017
Ik onderschrijf het commentaar van Harry volledig. Ik loop er regelmatig met de hond en zie wat er rondom de skatebaan gebeurt, maar zie ook vaak vreemde figuren in auto's rondhangen. Zomers wordt de P-plaats gebruikt als racebaan. Bij ons thuis hoor je de auto's met gierende banden racen. Het geeft me daar een onveilig gevoel. Ik vraag me overigens af of de camera's die er hangen wel werken.

Sportieve strijd en vooral plezier

Woensdagmorgen trokken ruim 500 basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 naar de sportvelden...
18-09-2019

Mirjam Pol houdt zich prima staande

Na twee wedstrijddagen in de Balkan rally staat Mirjam Pol vierde algemeen. De rally die in...
16-09-2019

Met bonzende harten op de Harley

Sinds november 2017 is Oude Monnink Motors gevestigd op De Veldkamp. In amper twee jaar tijd is...
16-09-2019

Fraaie opening Dexter Oude Egberink

De competitie binnen de Bornse Dam Vereniging is weer van start gegaan. Dexter Oude Egberink...
16-09-2019

Borhave verliest van Handbal Venlo

Het was zaterdagavond, zoals altijd, weer gezellig in sporthal ’t Wooldrik in Borne, de...
15-09-2019

Jeugd vermaakt zich op NK Beach

Afgelopen weekend hield Handbalvereniging Borhave met veel succes voor de zevende keer haar...
09-09-2019