Smullen op Nationale Pannenkoekendag
KINDEREN DE VONDER TRAKTEREN CLIËNTEN AVELEIJN

Smullen op Nationale Pannenkoekendag

Kinderen uit groep 6 van basisschool De Vonder trakteerden de cliënten van Aveleijn vrijdag op zelfgebakken pannenkoeken bij de locatie Parallelweg. Tijdens deze Nationale Pannenkoekdag staken 21 leerlingen de handen flink uit de mouwen en namen ze de keuken voor anderhalf uur over. Het doel van deze dag is dat kinderen bewust worden van de ouderen en zorgbehoevenden in Nederland en ze een keer in het zonnetje zetten.
 

De negen- en tienjarigen gaan aan het einde van de ochtend enthousiast aan de slag met de pannenkoekenmix. Afmeten, mengen en mixen gaan uiterst secuur, waarna het beslag in de pannen gaat. Het wordt een geoliede machine: het beslag maken en het bakken gaan aan één stuk door, waarbij alle kinderen alle activiteiten een keer mogen uitvoeren.


Vier organisatoren
Gwen en Meike (beiden 10 jaar) en Marre en Roef (beiden 9 jaar) zijn de vier organisatoren achter deze pannenkoekendag van De Vonder. “Juf zei dat er een pannenkoekendag was en dat wij dan pannenkoeken mochten bakken voor de mensen hier om ze even niet te laten denken aan dat ze wat hebben”, vertelt Marre. “Wat gezelligheid voor ze”, voegt Gwen toe. “We hebben geluk, want wij zijn de enige klas van De Vonder die dit mogen doen”, zegt Meike. “En we mogen ook mee-eten straks tijdens de lunch.”


De vier leerlingen kregen een tijd geleden een rondleiding door de locatie aan de Parallelweg, waarna ze gingen vergaderen over deze activiteit. Op school werkten ze de notulen uit en presenteerden ze hun bevindingen aan de klas: wat hebben ze nodig? “Dat organiseren is heel gaaf om te doen”, vindt Roef. “Eerst mochten we overal rondkijken en daarna mochten we alles regelen. We zijn een soort van leiders van de groep en dat is echt leuk.”


Koksmutsen en stroop
De klas krijgt tijdens het bakken hulp van twee ouders, twee begeleiders van Aveleijn en twee juffen. Met koksmutsen op staan ze bij de pannen. Het fornuis en de werkbladen staan vol pakken mix, flessen stroop en bussen poedersuiker. Het pannenkoeken bakken blijkt nog best een klusje te zijn. De ene na de andere pannenkoek gaat kapot of verbrandt. Maar naarmate het uur verstrijkt, verschijnen er steeds meer goudgele lekkernijen. “Ik vind het bakken echt leuk. Thuis doe ik het ook vaak en soms lukt het me nog beter dan mijn vader”, vertelt Meike.


Na een uur bakken is het tijd om de cliënten van Aveleijn een heerlijke lunch te bezorgen. De kinderen delen de pannenkoeken uit en beleggen ze met suiker of stroop. Terwijl de cliënten smullen, zijn er in de keuken nog steeds kinderen bezig om nog meer lekkers te maken, waarna zij ook zelf aan tafel gaan om te proeven wat ze gebakken hebben. De kinderen zijn tevreden over de ochtend. Marre: “We kunnen de mensen hier blij maken en we hebben zelf een leuke ochtend, met pannenkoeken als lunch.” (DM)

Foto's © Diana Maatjes/Week van Borne

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023