In De Ster presenteerde Miriam Janssen op 30 maart haar boek `Jannetje Woordlief.` Een boek voor lezers van acht tot achtentachtig jaar. In het bijzijn van ongeveer 60 genodigden vertelt zij over het ontstaan van De Talentuin en het ontstaan van haar boek.
Miriam Janssen is van huis uit onderwijspsychologe, ze heeft jaren les gegeven en 12,5 jaar geleden is zij haar bedrijf De Talentuin gestart. Een jubileum dus. In De Talentuin leert zij individuen en groepen hoe zij tot een mooi schrijfproces en resultaat kunnen komen. Daarnaast geeft zij ook op scholen lessen in het schrijven van gedichten. Dat levert vooral bij de kinderen, verrassende resultaten op. Ook heeft zij een aantal gedichtenbundels gepubliceerd waaronder `Rondom de middag.`
Schrijven en Miriam Janssen
In 2012 komt het eerste idee voor een boek op. Het lijkt haar leuk om deze keer een boek voor kinderen te schrijven. Het is al jaren haar gewoonte om afbeeldingen te verzamelen en met die afbeeldingen als handvat mensen aan te zetten tot een creatieve taaluiting. Nu is ze dan zelf aan de beurt. Een tekening van Margriet Heymans is haar uitgangspunt: een meisje in een witte jurk.
Samen met haar schrijfvriendin Desi Leijnen is ze gewend geregeld een schrijfmiddag te houden. Ieder werkt dan aan het eigen project en aan het einde van de middag lezen ze elkaars werk en leveren commentaar. Dat werkt goed.
Jannetje Woordlief
Het boek Jannetje Woordlief gaat over een wat dromerig meisje dat van lezen houdt. Ze zit geregeld in een boom in het bos te lezen. Op een dag hoort ze aan de voet van de boom geluid, het blijken twee `Aardlezers` te zijn. Deze Aardlezers zitten vast in de grond. De Aardlezers hebben helaas last van een vloek waardoor zij niet meer kunnen doen waar ze goed in zijn: verhalen vinden onder de grond en die aan de mensen te vertellen. Glim en Grom, de Aardlezers, leren Jannetje dat zij woorden met aandacht moet proeven Ook leren zij Jannetje om niet alles `snel snel` te doen.
Andere figuren in het boek zijn mama, oma, opa, vriendin Aida en haar klas. Jannetje logeert veel bij oma en opa, de laatste lijkt steeds verstrooider te worden. Uiteindelijk lost Jannetje het probleem van de Aardlezers op. Ze wint zelfs de tweede prijs in een verhalenwedstrijd.
Miriam Janssen geeft aan dat zij het verhaal ook in de klas heeft voorgelezen. Commentaar van enkele jongens:” Mag er ook wel wat over voetbal in? Dat maakt het spannender.” Nee, het is geen boek voor jongens die het meest van voetballen houden, het boek gaat over taal en wat woorden doen.
De presentatie
Haar collega schrijfdocenten Desi Leijen en Erna Lankhorst zingen een loflied, met aardig wat grappen erin, over Miriam en haar liefde voor taal en woorden. `Als jij gaat toveren` is een van de titels. Daarna leest haar vriendin Erna Lankhorst, ook vertelster, een hoofdstuk uit het boek voor `Het verhaal is er al.` Het lijkt de kern van het schrijverschap van Miriam Janssen te zijn.
Tot standkoming boek
Dan vertelt Miriam Janssen zelf verder hoe het boek uiteindelijk tot stand is gekomen: Hettie Franken illustreert het. Uitgeefster Anneke Bakker van Saam Uitgeverij zorgt voor de uiteindelijke uitgifte. Dat ging niet zonder slag of stoot: ontelbare mailtjes gaan heen en weer tussen hen. “Maar het was een heel avontuur en leuk om te doen.” Frank Pothof, haar man, zorgt voor een mooie boekenlegger.
En dan is het zover: het boek is klaar voor de presentatie. Met gepaste trots onthult Miriam Janssen het boek en met een toast op de schrijfster en het boek is het nu voor het grote publiek beschikbaar. Voor leerkrachten is een apart inlegvel met verwijzingen naar werkvormen beschikbaar. (AM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.