Jong talent op Bornse Muziekschool
05-04-2017
JASMIJN OUDE GROTEBEVELSBORG WINNARES PRINSES CHRISTINACONCOURS OOST

Jong talent op Bornse Muziekschool

Heel jong is ze nog, maar voorzien van een groot muzikaal talent. Jasmijn Oude Grotebevelsborg is 18 en wint het Prinses Christinaconcours Oost in de categorie 15 tot 19 jaar. Daarnaast zit ze in de eindexamenklas VWO in het Erasmus te Almelo. Haar profiel is Cultuur en Maatschappij en ze weet al dat ze het diploma wel zal halen. Maar zeker van een overwinning in de halve finale van het Prinses Christinaconcours is ze bepaald niet: “Je weet niet wat de andere finalisten doen.”

De andere finalisten zijn twintig aankomende musici die op diverse instrumenten hun talent laten horen. Van die twintig gaan uiteindelijk acht naar de finale. Jasmijn heeft dus nog een weg te gaan.

 

Jasmijn Grote Oudebevelsborg

Ze woont in Ootmarsum en is al op jonge leeftijd muziek gaan maken. In eerste instantie speelde ze klarinet. Bij haar tante staat een piano en dat instrument bevalt haar erg goed. Ze speelt overigens nog steeds klarinet.

Haar tante kent een goede leraar, Stefan Blaak (foto boven samen met Jasmijn). Die geeft les aan de Muziekschool Borne, dus Jasmijn krijgt in Borne muziekles. Op 13-jarige leeftijd begint ze met pianolessen. Dat zij dan in staat is om binnen vijf jaar het Prinses Christinaconcours Oost te winnen, getuigt wel van haar talent.

 

Als winnares krijgt zij aardig wat prijzen. Ze gaat met alle winnaars van de regionale wedstrijden op cultuurreis naar Parijs. Naast de bezienswaardigheden zullen er vast wel een of meer concerten op het programma staan. Ook krijgt zij, waarschijnlijk een jaar lang, coaching. Dat houdt in dat haar geleerd wordt hoe zij zichzelf in de markt zet als uitvoerend musicus. De nadruk in die coaching ligt op de presentatie. Hoe bouw je je eigen website staat ook op het programma. En last but not least wordt gekeken in welke richting je je het best kunt ontwikkelen.

Een Passe Partout voor de Gaudeamus week. In deze week wordt voornamelijk hedendaagse, moderne klassieke muziek gespeeld. Een vorm van composities die Jasmijn wel ligt. Natuurlijk staat er ook een wisseltrofee op haar kamer en mag ze dus deelnemen aan de Nationale Halve Finale in Den Haag op 8 april 2017.

Dan te bedenken dat Jasmijn Oude Grotebevelsborg op woensdag 12 april 2017 in de Synagoge in Borne om 8 uur haar D-examen nog moet afleggen. Als je dit allemaal goed bekijkt, heeft Jasmijn in 5 jaar tijd dit resultaat behaald.

 

Volgend jaar wil ze gaan studeren aan het Conservatorium. Wel staat haar nog een auditie daarvoor te wachten. Ze heeft een voorkeur voor moderne klassieke muziek. Daarom gaat ze ofwel in Utrecht ofwel in Amsterdam studeren. Enschede doceert niet in de moderne, klassieke richting.

Zij speelde voor het concours de 3e Sonatine van Willen Pijper en een sonatine van Kees van Baaren. Beiden moderne klassieke componisten. Voor het D-examen speelt ze dezelfde stukken plus stukken van Bach, Beethoven en Liszt. De moeilijkheidsgraad van de moderne stukken die ze gespeeld heeft, zit in de mindere logica in de muziek.

 

Haar leraar Stefan Blaak

Stefan Blaak heeft het Prinses Christinaconcours ook eens gewonnen. Hij weet dus precies wat Jasmijn te wachten staat en kan haar goed begeleiden. Jasmijn wil in de toekomst ook pianodocent worden, dus ze lijkt in de voetsporen van Stefan Blaak te willen treden. “Daarvoor moet zij eerst het conservatorium 4 jaar volgen. Dan ben je bevoegd docent (bachelor). Daarna kun je nog twee jaar een Masteropleiding voor uitvoerend musicus volgen. Heb je dat ook gehaald, dan kun je nog alle kanten op.

 

Het niveau van het concours is buitengewoon hoog. Maar het is vooral belangrijk om ervaring op te doen. Volgens de organisatoren is meedoen belangrijker dan winnen. Het doel van het concours is liefde voor de muziek kweken. “Samen musiceren maakt je een beter mens, je wordt er socialer van en je wordt er slimmer van. Ook de jeugd onderwijzen is belangrijk.”

Samen met zijn broer geeft Stefan Blaak ook concerten.

 

Jan Geuke, coördinator Muziekschool Borne

Naast trots op Jasmijn Oude Grotebevelsborg is Jan Geuke ook trots op de docenten die in staat zijn talentvolle leerlingen zover te brengen. Op 15-jarige leeftijd speelde Jasmijn al eens bij een concert (foto rechts) van de Harmonie Cecilia waar Jan Geuke dirigeerde. “Ze speelde toen al fantastisch. Ze heeft voldoende talent om solist te worden, maar ze wil docent worden. Wel heel bijzonder dat iemand dat zegt. Onze muziekschool heeft al meer talenten afgeleverd. Ook dat is een fijn gevoel.”

 

Jasmijn Oude Grotebevelsborg staat nu nog even lastige tijd te wachten met examens en dergelijke maar zelf heeft zij er het volste vertrouwen in. Dat is te prijzen. Dit interview is het eerste interview dat zij geeft. Later kan zij, als ze beroemd is, zeggen:” Mijn eerste interview had ik bij BorneBoeit.” We wensen haar alle succes toe. (AM)

 

Nagekomen bericht: Jasmijn heeft fantastisch gepeeld bij de halve finale. Ze is door naar de finale op 23 april. We houden u op de hoogte.

 

Foto bij Jan Geuke © Jan Geuke

andere foto's © A. Mulders

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan OGB — 09 apr 2017
De spanning stijgt, op 8 April heeft Jasmijn fantastisch gespeeld tijdens de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag. Ze is door naar de landeijke finale op 23 April.

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024