Rollators rollen in de dans
ROLLATORDANSEN IS EEN GELIEFDE BEZIGHEID IN DIJKHUIS

Rollators rollen in de dans

In een grote kring in het Grote Atrium zitten de bewoners van Het Dijkhuis te wachten. Het maandelijkse rollatordansen staat op het programma en de dames en heren hebben er zin in.

Vera Slagers (rechts) en Miranda Achterkamp (links) hebben voor het begeleiden van deze ochtenden een cursus in Maarn gevolgd en met goed gevolg afgesloten. Beiden zijn werkzaam bij Het Dijkhuis. De cursus wordt gegeven door de Stichting Nederlandse Rollatordans. Tevens wordt zitdansen aangeleerd. De voornaamste doelgroep is de minder mobiele oudere, het dansen is dus prima op de plaats in Het Dijkhuis.

 

Rolstoeldansen in theorie

Het gaat in deze vorm van dansen voornamelijk om het plezier in bewegen. Plezier in muziek en in bewegen maakt dat je langer kunt leven en ook dat je de ziekte dementie iets kunt vertragen. Wonderen zijn niet te verwachten.

“Het is leuk om te doen,” zegt Miranda Achterkamp, “we doen het met de bewoners in combinatie met bewoners van het verpleeghuis. Het gaat in eerste instantie om rollatordansen, maar we zien steeds meer rolstoelen verschijnen en ook daar kunnen de (eenvoudige) bewegingen goed uitgevoerd worden. We passen het programma gewoon een beetje aan.”

“Normaal zijn ongeveer tien vrijwilligers aanwezig, vandaag zijn er maar zeven. Zonder de vrijwilligers kunnen we niet, zij lopen en dansen mee. Niet iedereen is even vast ter been.

De dansen zijn gebaseerd op de gewone dansen als Engelse wals en quickstep. Maar dan aangepast. De dansen zijn onderverdeeld in duo-dansen, combidansen en zitdansen. Je moet wel oppassen, snelle draaien kan niet, achteruitlopen moet zoveel mogelijk vermeden worden en zeker niet te snel, de bewegingen moeten simpel zijn en je moet ervoor zorgen dat het een feestje wordt.”

 

Dansen in de praktijk

Het Atrium stroom snel vol, er zijn niet veel lege stoelen te zien. De dansvloer is aardig groot maar dat moet ook wel. Miranda Achterkamp en Vera Slagers zetten de muziek klaar en plaatsen twee stoelen in het midden. Dan doen zij de bewegingen die in de dans passen voor. Ze beginnen met een zitdans. Rechts klappen, links klappen, een kring naar boven toe met armen en handen, met de hak op de grond en met iedere voet een keer stampen. Dan worden alle bewegingen op muziek herhaald, Vera telt voortdurend. De meeste aanwezigen zitten inmiddels te stralen en doen mee. Een enkeling kijkt liever toe.

Dan komt een loopdans, ook hier wordt van te voren eerst geoefend voordat de muziek aangezet wordt. En zo wordt het hele uur gedanst, de vrijwilligers doen gezellig mee, zorgen voor steun als iemand wat wankel is. Er is gezellige muziek en in de pauze wordt de koffie wel rondgebracht.

 

Rollatordansen is ook geschikt voor kinderen en jong volwassenen met een aangeboren of niet aangeboren hersenbeschadiging. Immers: het gaat om de beweging en om de muziek plus, niet in de laatste plaats, om het plezier. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024