Kim Pals in nationale jeugdselectie
07-04-2017
BASKETBALSTER VAN DE KIKKERS IN ORANGE ANGELS ONDER 14 JAAR

Kim Pals in nationale jeugdselectie

Kim Pals, speelster van het team meisjes onder vijftien jaar van De Kikkers, is opgenomen in de voorlopige selectie van de Orange Angels onder veertien jaar. Ze is daarmee voor zover bekend de eerste international die de club aflevert. De dertienjarige center van de Bornse basketbalclub is opgeroepen om in mei en juni totaal vier keer mee te trainen met de selectie onder leiding van coach Justin Veldhuis.

De groep van nu nog ruim dertig kandidaten bereidt zich met die trainingen voor op een toernooi, waaraan de basketbalbond twee teams van tien tot twaalf speelsters wil laten deelnemen.
Kim Pals basketbalt sinds haar zesde bij De Kikkers, waar ze al in het eerste team tot zestien jaar (hiernaast met Kim vooraan rechts) uitkomt, hoewel ze nog een leeftijdsgroep lager zou mogen acteren. “Mijn vriendin Linde Kikkert speelde al bij de club en ik ging een keer met haar mee naar een training om te kijken. Ik was gelijk verkocht en dacht: dit wordt het! Met De Kikkers ben ik al een keer kampioen geworden met de meiden onder twaalf jaar toen ik nog niet eens tien was. Ook toen speelde ik al hoger dan bij die leeftijd hoorde. Linde heeft net als ik meegedaan aan de regiotrainingen en de selectietraining in Zwolle. We waren de enige twee speelsters van De Kikkers. Super stoer, toch? Zij speelt bij de club in het tweede team onder zestien.”

Vooral door lengte
Voor Kim Pals zijn de meeste speelsters in de nationale selectie nog onbekenden. “Zeven ken ik er, omdat ik al heb meegedaan aan een selectietraining in Zwolle en daarvoor aan regiotrainingen. Ik weet hoe ze eruit zien en hoe ze spelen. Eerlijk gezegd denk ik dat ik best een goede kans maak om ook bij de definitieve selectie te komen. Vooral door mijn lengte van 1,80 meter. Eerst had ik absoluut niet verwacht dat ik er bij zou komen, maar ze missen gewoon lengte in het meidenteam. En die heb ik wel. Meegekregen van mijn vader die bijna twee meter lang is.”

Haar moeder Angelique licht toe: “Kim kwam in het verleden moeizaam op gang met renen omdat ze sneller groeide dan het lichaam aan kon. Ze is daarvoor zelfs door een orthopeed behandeld. Haar talent bleef echter niet onopgemerkt en op advies en verzoek van Justin Veldhuis volgde ze al eens drie trainingen bij het aanzienlijk hoger spelende Jolly Jumpers.

"Dat was meer om te kijken of dat niet was wat ik wilde. Die meiden trainen drie keer per week en leven echt voor de sport. Ik weet nog niet helemaal zeker of ik dat ook wil. Ik wil heel graag basketballen, maar voorlopig gaat de school voor. Ik ben natuurlijk ook nog heel jong en vraag me af of ik nu al wel kan kiezen tussen basketballen voor de sport of als hobby. Natuurlijk kan ik op een hoger niveau veel leren, maar bij Kikkers hebben we nu ook een heel leuk clubje vriendinnen. Dat is ook veel waard.”

Voorlopig richt ze zich maar eerst op de trainingen met de jeugd van Oranje. “Ik verwacht veel te leren over tactiek, inzicht in het spel en hoe je de wedstrijd leest.”

Gevraagd naar haar specifieke basketbalkwaliteiten hoeft ze niet zo gek lang na te denken. “Mijn lengte is echt een van mijn grootste voordelen. Ik ben ook gemakkelijk te coachen. Als ze tegen me zeggen dat ik iets moet doen, doe ik dat ook in de wedstrijd wel. En ik kan andere speelsters ook best sturen, ze aanwijzingen geven wat ze moeten doen. Verder ben ik vooral een teamspeler.”

Aanstekelijk virus
Haar enthousiasme voor de sport basketbal heeft ondertussen als een aanstekelijk virus gewerkt bij haar ouders. “Mijn vader Marco heeft heel lang gevoetbald bij BZSV De Blauwwitters en is daar ook elftalleider en trainer van de jeugd geweest. Net als mijn moeder speelt hij nu basketbal, al is dat recreatief. Het is wel grappig, hij is nu assistent-coach van het team onder veertien jaar waar mijn vriendin Linde in speelt.” Alleen zus Merel speelt geen basketbal maar gitaar en rijdt pony.

Hoe ver ze kan reiken in de sport, is ook voor Kim Pals nog de vraag. “Die twijfel of ik echt vol voor de sport wil gaan, is er ook omdat ik me afvraag of je met basketbal in Nederland wel geld kunt verdienen. Amerika? Jaaaa, als ik alleen die wedstrijden daar al zie, dat lijkt me heel gaaf.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Triatleet Jos Kamp: ‘Dit nooit weer!’

Vanmorgen om 07.00 uur dook hij in het koude water van Het Hulsbeek in Oldenzaal. Daar zwom hij...
11-07-2020

Summer soccer bij BZSV

Maandenlang lagen de sportvelden van BZSV de Blauwwitters - net zoals bij alle andere...
11-07-2020

Wendy stopt na 25 jaar bij Borne’28

“Eens moet het ervan komen”, zegt Wendy van der Meulen maandagavond droogjes,...
29-06-2020

Sportieve activiteiten voor de jeugd

Het is bijna zomervakantie en dat betekent traditiegetrouw ook weer vermaak voor de...
28-06-2020

Ouderen gaan weer fietsen

Voor het eerst in lange tijd organiseert Wijkracht-Welzijn Ouderen volgende week woensdag weer...
16-06-2020

Ook niet-leden welkom bij NEO

Sinds enkele weken wordt er weer gevoetbald bij NEO. Nadat de eerste week de jongste jeugd t/m...
17-05-2020