Gevarieerde foto’s in expositie Dijkhuis
07-04-2017
FOTOCLUB BORNE ORGANISEERT VOOR 33STE KEER TENTOONSTELLING

Gevarieerde foto’s in expositie Dijkhuis

Voor het eerst in jaren wijkt Fotoclub Borne af van de gebruikelijke lijsten van 40 bij 50 cm waarin alle foto’s geëxposeerd worden. Dit jaar mogen de fotografen een eigen keuze van presenteren maken. Het levert meteen een variëteit aan presentaties op, naast de gebruikelijke.

 

De activiteitencommissie heeft veel werk gemaakt van de opstelling; er moest gerekend worden hoe alle foto’s zo mooi mogelijk getoond worden. Maar het is gelukt. Er is een expositie ontstaan die gezien mag worden.

 

Fotoclub Borne

Sinds januari 1983 bestaat de club al. Iedere eerste en derde donderdag van de maand is clubavond in Kulturhus Borne. De fototentoonstelling is een van de hoogtepunten van het jaar omdat dan een deskundige jury, dit jaar Silvia Bökkering en Rob Lucas, alle foto’s beoordelen. Van hun deskundig commentaar neemt iedereen wel wat mee.

 

Win Jurgens, voorzitter van de fotoclub, opent de avond en vertelt dat Karin Evers de discussie over het wel of niet loslaten van de standaardlijsten heeft aangezwengeld. In eerste instantie riep het idee weerstand op, maar uiteindelijk ging men het proberen. Het levert vandaag deze variatie aan afmetingen op.

Een ander mooi feit is dat de club met ingezonden foto’s in de landenwedstrijd gestegen is van de 136e plaats naar de 67e plaats. Een forse sprong voorwaarts waar de club trots op mag zijn.

De fotoclub is verder een open club waar iedereen welkom is, van beginnend tot meer gevorderde fotograaf. Nu telt de club 42 leden, reden om even een ledenstop in te gelasten.

 

Dan bedankt hij een aantal leden voor hun inzet: de activiteitencommissie, de fotografen die hun foto’s ingezet hebben, de jury en Karin Evers die de discussie op gang heeft gebracht.

 

Nieuw is, naast de beoordeling van de jury, de instelling van een publieksprijs. In de hal staat een bus waarin iedereen kan aangeven welke foto hij of zij de beste vindt. Dan geeft hij het woord aan Jos van de Wal die de prijsuitreiking zal verzorgen.

 

De prijsuitreiking

Jos van de Wal verwelkomt iedereen in Het Dijkhuis: “Het is een huis waar iedereen welkom is. Het huis is van de maatschappij en u vormt de maatschappij.” Hij is blij met de tentoonstelling. Bewoners kijken ernaar. Jos van de Wal stond naast een diep demente man die naar een grote foto keek van een jongetje dat op een bankje zat. “Tranen liepen toen over de wangen van de man. Hij was op een diep emotionele manier geraakt door wat hij waarnam. Hij herkende op een diep niveau iets. Dat kunnen foto’s bewerkstelligen.”

 

Dan de winnaars: drie eervolle vermeldingen: Henk Bomers, Frits van Dijk en José Jousma kregen een mooie oorkonde.

De derde prijs is voor Gerard Jansen, de tweede prijs is voor Henk Berends en de eerste prijs is voor Karin Evers (foto rechts). Allen een oorkonde en voor Karin Evers de wisselprijs: een glazen fotocamera op voet. Ze wint nu al voor de 3e keer de eerste prijs.

 

Prijswinnares Karin Evers

“Samen zijn het 11 foto’s van 13 bij 13 cm die op fortex zijn geplakt. De foto’s zijn op een donkere baan gezet die weer vast zit op een grote plaat. Alles heb ik zelf gedaan: afdrukken, lijmen en schilderen. De foto’s zijn abstract maar in iedere foto is een lijn te zien. De lijn loopt recht vanaf foto 1 tot foto 11.

Niet iedereen houdt van abstracte foto, ik vind het wel mooi. Nooit gedacht dat ik met dit werk de eerste prijs zou winnen. Maar ik vind het wel leuk.”

 

De website van de fotoclub is vernieuwd. Alle foto’s die nu op de tentoonstelling hangen komen te zijner tijd op de site te staan. De tentoonstelling is tot 28 april te bezichtigen.(AM)

 

Foto boven: Wim Jurgens, Karin Evers en Jos van de Wal

 

Website www.fotoclub-borne.nl/

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020