Zestien energiezuinige huurwoningen
NIEUWBOUW IN DEELPLAN DE VESTE VAN START GEGAAN

Zestien energiezuinige huurwoningen

Trebbe is met het ontgraven van de bouwput (foto boven) begonnen met de realisatie van zestien zeer energiezuinige huurwoningen in de Bornsche Maten. Voor het hart van de wijk heeft De Bongerd VOF 16 een plan ontwikkeld, bestaande uit twaalf riante tussenwoningen en vier hoekwoningen in het plandeel De Veste. Peters & Lammerink architecten tekende voor het ontwerp. Twickelborg Vastgoed sluit aan als investeerder in het project.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Zo zijn de woningen voorzien van een asymmetrische kap. Daardoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de bezonning op het zuiden. Om samenhang te creëren met de bestaande omgeving, sluiten kleur en materialisering van de woningen aan op het naastliggende multifunctioneel centrum De Veste. Bijzonder is dat de woningen zeer energiezuinig zijn. Behalve een hoog wooncomfort betekent dit een zeer lage of zelfs geen energierekening meer.

Energierekening terugverdiend
Goede isolatie, triple glas en zonnepanelen op het dak moeten ervoor zorgen dat de energierekening van tien woningen zeer laag is. Zes woningen zijn nog duurzamer: bij deze woningen zorgt de hybride warmtepomp voor terugwinning van warmte en leveren de zonnepanelen zoveel energie op dat de volledige energierekening wordt terugverdiend.

De woningen voldoen aan alle huidige eisen die gelden voor de energieneutrale en energienotanul woningen. Tijdens de ontwikkeling is ook rekening gehouden met toekomstige normen. Zes rijwoningen voldoen aan de uitgangspunten van de richtlijn Bijna Energie Neutraal Gebouwd (BENG), die in 2020 gaat gelden.

Het project is mede mogelijk gemaakt door meerdere duurzaamheidssubsidies. De duurzaamheidssubsidie van de provincie Overijssel, een subsidie voor duurzame woningbouw door de gemeente Borne en de investeringssubsidie duurzame energie van de rijksoverheid. De woningen worden uitgevoerd volgens het concept van Trebbe voor grondgebonden woningen. Nog voor de zomervakantie worden de woningen volledig afgewerkt opgeleverd. De verhuur is ondertussen gestart.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Remmers — 12 apr 2017
Wenst u Borne ook een duurzame toekomst toe? G1000 Burgertop, 20 mei a.s.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024