Behoud pand Maris/AH onzeker
ALLEEN STAALCONSTRUCTIE OVERLEEFT WELLICHT DE BRAND

Behoud pand Maris/AH onzeker

Het is nog maar zeer de vraag of het pand aan de Ambachtstraat 38, waar maandag een forse brand woedde, behouden kan blijven. De kans is niet gering dat hooguit de stalen constructie van het gebouw, waar Maris Infra en AH Lighting Solutions gevestigd zijn, kan blijven staan. Maar zelfs dat is zeer twijfelachtig. De schade, ontstaan door rook, vuur en roet na kortsluiting in de elektra van AH, is enorm groot.

Enkele dagen na de brand doen de betrokkenen hun uiterste best weer iets van hun dagelijkse patroon op te pakken. Maar gemakkelijk is dat niet. Maris Infra zette de werkzaamheden op het terrein al woensdag zo goed en zo kwaad als dat gaat voort vanuit twee mobiele units. “We hebben mega veel hulp gehad van vrienden en collega’s”, zegt Ruud Maris (links op foto hiernaast) van Maris Infra. “Die hebben heel alert gereageerd en daar zijn we ontzettend blij mee, want het werk gaat gewoon door. We worden momenteel geleefd, maar we hebben domweg niet de tijd om alles hier drie dagen op pauze te kunnen zetten. Oude Wolbers heeft ons direct units beschikbaar gesteld en Taurus heeft meteen nieuwe computers geleverd en de back-up van onze administratie veilig gesteld. Grote klasse.”

Penetrante brandlucht
Aan de penetrante brandlucht aan de Ambachtstraat valt nog altijd niet te ontsnappen als Ruud Maris en calculator Jeffrey Heideman (rechts op foto hierboven) hun verhaal doen. De laatste ontdekte de brand en sloeg alarm. “Je krijgt op zo’n moment een enorme stoot adrenaline en weet: 112 bellen en wegwezen. Je krijgt vervolgens instructie van de brandweer en die volg je.”

“We hadden nog het geluk dat Koen ter Marsch die hier werkt bij de brandweer zit”, vult Ruud Maris aan . “Hij was al onderweg naar de kazerne toen bij de brandweer de pieper afging. Hij kent het pand, in elk geval aan onze kant. Mede door zijn snelle handelen is in elk geval tachtig procent van onze administratie behouden gebleven.”

Bij een rondje langs de verkoolde resten wordt duidelijk welk vernietigend effect de brand heeft gehad. Ruud Maris: “Bij ons in het kantoor kan alles weg, maar dan ook echt alles. Dat geldt ook voor ongeveer al het materiaal in de hal Daar is ook een bestratingmachine heel heet geworden, we moeten afwachten of we daarmee nog wat kunnen. In het pand zelf zal hoe dan ook alles opnieuw moeten worden opgebouwd. Alle binnenwanden moeten worden gesloopt, het dak moet eraf en alle zijpanelen er uit. Alleen de stalen constructie kan mogelijk blijven staan nadat deze is gereinigd. Maar het moet nog blijken of die nog sterk is, want alles is knetter heet geweest.”

Hele voorraad opgegaan
Ook bij AH Lighting Solutions is de klap keihard aangekomen.”Onze hele voorraad is opgegaan in de roet-, rook- en vlamschade”, meldt Alan Burchartz. “Een deel is verbrand, de rest aangetast. Daar kunnen we niets meer mee, net als met het kantoor.” Het bedrijf van zijn vader is gespecialiseerd in het leveren van ledverlichting voor commerciële en industriële toepassingen en voor straatverlichting. “Het vermoeden is dat binnen bij een van de lampen een ontsteking is geweest, maar de brand kan ook zijn ontstaan in de bekabeling van een contactdoos. De oorzaak is niet honderd procent zeker, maar komt in elk geval wel ergens bij de elektra vandaan.”

In tegenstelling tot Maris Infra zet AH Lighting Solutions de werkzaamheden voorlopig niet op hetzelfde terrein voort. Alan Burchartz: “We zijn bezig om op korte termijn ergens een plek te vinden, zodat we van daaruit een of twee maanden rustig verder kunnen kijken hoe we het allemaal gaan oppakken. De voorraad voor de reguliere handel en wederverkoop is in elk geval weg. Voor we die weer op peil hebben, zijn we zo weer één of anderhalve maand verder. We proberen de klanten zo goed mogelijk te helpen, maar financieel is dit een forse tegenslag, dat zal duidelijk zijn. Gelukkig hebben we nog drie grote projecten in het verschiet, waarvoor de verlichting nog geproduceerd moet worden en nog niet op voorraad lag. Het enige wat we nu kunnen doen is onze schouders er onder zetten en kijken hoe we alles weer kunnen opbouwen.” (WP)

Lees ook het eerdere artikel Brand in pand Maris Infra

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina


  Bucon verhuist naar Industriestraat

  In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
  14-09-2020

  Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

  Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
  27-08-2020

  Best eng hoor, naar een nieuwe school…

  Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
  17-08-2020

  Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

  Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
  15-08-2020

  Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

  Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
  10-08-2020

  Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

  Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de...
  14-07-2020