Duizenden scharen zich rond vlammen
TRADITIONEEL PAASVUUR ONVERMINDERD POPULAIR

Duizenden scharen zich rond vlammen

Het wil maar niet donker worden op de avond van deze eerste paasdag. Sterker nog, als om 20.00 uur de eerste fakkels worden uitgereikt op de drukke parkeerplaats voor ’t Wooldrik, lijkt het nog een klaarlichte dag te zijn. Enkele honderden kinderen laten hun kans niet voorbij gaan en pakken met beide knuistjes een fakkel aan. Niet lang daarna stellen ze zich op achter de Enschedese Drum- en Marchingband en met Gerhard Effting, de anstekker van dienst, in hun midden.

 

Voor hetere vuren

Gerhard is door de Stichting Folkloregroep Borne uitverkozen om dit jaar het boaken aan te steken. De reden: jarenlang was hij in Borne de Goedheiligman van de officiële intocht en in november 2016 was het zijn laatste. En alhoewel hij als Sint wel voor hetere vuren heeft gestaan, is ‘ie op voorhand toch wel een tikkeltje nerveus. “Heb thuis in de tuin wel eerst even geoefend”, klinkt het verontschuldigend.

 

Maar eenmaal onderweg loopt het toch allemaal op rolletjes. Het wordt zienderogen schemerig en ook Gerhard krijgt weer praatjes. Vijf minuten later krijgt de stoet het imposante, rijzige boaken in zicht. Roerloos wachtend op zijn naderend lot, omzoomd door enkele duizenden nieuwsgierigen. Dan is het moment daar. Gerhard houdt de top van zijn grote en versierde fakkel, waaromheen gewikkelde doeken die vooraf in benzine zijn gedoopt, onder een vlammetje en het ding brandt als de beste.

 

Kietelen van stro

Samen met kleinzoon Jan stapt de anstekker dan op het boaken af en ‘kietelen’ ze met hun fakkel de bossen stro die rondom zijn aangebracht. Dan gaat het snel. Het hout is droger dan verwacht en Jan met zijn opa moeten stug doorlopen om niet door de snel om zich heen grijpende vlammen te worden ingehaald. “Prachtig”, zegt Effting, “dit doet je toch wel wat. Ik vind het een hele eer om dit samen met mijn kleinzoon te mogen doen.”

 

De vele toeschouwers zien het vlammenspel ademloos aan. Een eindje verderop heeft een stel avontuurlijke kinderen een boom ontdekt met daarin een heuse hut. Hét ideale uitkijkpunt voor deze jaarlijkse traditie. En zo verstrijkt de avond van deze eerste paasdag. Genietend van de afstralende warmte, de flikkering van de vlammen en de gezelligheid van het samenzijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


     

     

     

     

    Koningsdag in de steigers

    Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
    23-04-2024

    Borne blijkt ook fris op z’n Best

    Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
    21-04-2024

    Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

    Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
    16-04-2024

    Organisatie Borne op z’n Best popelt

    Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
    07-04-2024

    Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

    Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
    31-03-2024

    Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

    Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
    24-03-2024