Komst Groep Heylen doorbraak voor XL Park
GROOT LOSISTIEK CENTRUM OP DERTIG HECTARE GROND

Komst Groep Heylen doorbraak voor XL Park

Het was jarenlang een hoofdpijndossier, het XL Business Park in Almelo, waarin de gemeente Borne voor acht procent deelnemer is. Er moesten miljoenen bijgelegd worden en het schoot allemaal maar niet op met de verkoop van de bedrijvenkavels voor grote bedrijven. De komst van T-Port Logistic Campus van de Belgische Groep Heylen, dat een ontwikkelovereenkomst heeft getekend voor de uitgifte van zo’n dertig hectare bouwterrein is dan ook een heugelijk feit dat wethouder Michel Kotteman met zichtbaar veel plezier toelicht in het persgesprek. “Het is echt een doorbraak, we zijn er heel blij mee.”

 

Logistiek centrum

Heylen gaat in Almelo een logistiek gebouw van totaal 180.000 vierkante meter bouwen, met een verwachte werkgelegenheid voor zo’n duizend mensen. Groep Heylen kiest voor het XL Business Park vanwege de strategische ligging en de ontsluiting via weg en water. “Vanuit Rotterdam zijn containers snel in Twente”, legt Kotteman uit. “Inklaren van goederen kan hier ook en vanuit Almelo zijn de goederen na verwerking weer snel op weg.”

 

1000 arbeidsplaatsen

De verwachting is dat de T-Port Logistic Campus van Heylen meer bedrijvigheid zal aantrekken. “We hebben al meerdere aanvragen liggen en verwachten wel een spin-off.” De nu in beter vaarwater gekomen ontwikkeling van het bedrijventerrein is volgens de wethouder een impuls voor Twente. “De 1000 arbeidsplaatsen zijn voor ons heel aantrekkelijk.” Kotteman heeft soortgelijke logistieke distributiecentra van Heylen bezocht en is onder de indruk. “Heylen heeft de filosofie dat werknemers het prettig moeten vinden om er te werken. In België is op het gigantische dak een heel terras gemaakt met een bewegingstuin en zelfs een tennisbaan.”

 

Voeten in de aarde

De komst van het grote logistieke centrum naar het bedrijventerrein heeft blijkbaar wel de nodige voeten in de aarde gehad. Het bestemmingsplan moest geactualiseerd worden en twee boerderijen op het terrein uitgekocht en verplaatst worden. “Ook aan de infrawerken moest nogal wat gebeuren. Er was uitgegaan van kavels van twee tot vier hectare in een parkachtige omgeving en slingerende weggetjes. In 2016 is dat pas aangepast.” Nodig om de mega grote hal te kunnen faciliteren. “Ter vergelijking: het pand dat Bauhaus onlangs op de Westermaat bouwde is ‘slechts’ 15.000 vierkante meter. Dit wordt twaalf keer zo groot.”

 

Groep Heylen gaat in fasen bouwen. De eerste drie hectare wordt dit jaar afgenomen en aan het einde van het jaar zal de eerste hal er waarschijnlijk staan. (AJ)

 

Op de foto de ondertekening door Michel Kotteman (voorzitter dagelijks bestuur Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente), Eddy van Hijum (gedeputeerde provincie Overijssel), Ralph Caspanni (managing partner Groep Heylen Nederland) en Didier Clerx (CEO Groep Heylen).

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023